Cumhurbaşkanı onayladı, alkol yasakları resmen hayata geçti

Cumhurbaşkanı onayladı, alkol yasakları resmen hayata geçti
Hükümetin alkollü içeceklerin satışı, sunumu ve tüketimine dair yasaklar getirdiği yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylaması ile birlikte resmen hayata geçti.

 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alkol kullanımına kısıtlamalar getiren torba yasayı dün akşam, Anayasa ile kendisine tanınan 15 günlük inceleme süresinin dolmasına bir gün kala onayladı.
 
Gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içkilerin parakende satış yasağı ise 90 gün sonra yürürlüğe girecek. Yasanın Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanması halinde bu yasak 9 Eylül pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Yine bu tarihten itibaren alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde satılamayacak. Alkollü içkilerin otomatik satış makineleri ile satışı, her nevi oyun makineleri ya da farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilmesi, basın-yayın ve posta yoluyla tüketicilere satışı da yine bu tarihten itibaren yasak olacak. Alkollü içkiler ancak sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek, tesis sınırları dışında da tüketilmek üzere içki satışı yapılamayacak. Bu düzenlemenin park, bahçe, sahil ve kır düğünlerinde alklollü içki içilmesine ilişkin yasaklara dayanak oluşturacağı belirtiliyor. 

100 METRE KURALI

Yeni yasaya göre, alkollü içki satışan yerler ile, örgün eğitim kurumları ve dersaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe olmak zorunda. Ancak bu koşul turizm belgeli tesisler için aranmayacak.  Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içki satışı yapılamayacak. 18 yaşın altındakilere içki satışı yapılamayacak.
 
TV YASAKLARI
 
Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımını yasaklayan yasa özendirici, teşvik edici kampanya, promosyon ve etkinliklere de yasaklar getiriyor. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde de alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek. Tıpkı sigara gibi, alkollü içkilerin ambalajı üzerine zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.
 
2 YIL HAPİS CEZASI
 
Trafik kontrolünde 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu saptananlara TCK’nın 179. maddesi uyarınca 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Halk arasında “100 promil” diye ifade edilen 1.00 promilin 2 kadeh rakı ya da 4 şişe biraya eşdeğer olduğu belirtiliyor. Özel otomobillerde 0.50, diğer araçlarda 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına neden olmaları halinde haklarında TCK hükümleri uygulanacak. Uyuşturcu ya da uyarıcı madde aldığı saptanan sürücülere 3 bin 600 TL idari para cezası verilecek, sürücü belgelerine de 5 yıl süreyle el konulacak ve TCK hükümleri de uygulanacak. Alkolmetreye üflemeyenlere ise 2 bin TL para cezası uygulanıp sürücü belgelerine 2 yıl süreyle el konulacak. Sürücü koltuğunda da artık sigara içilemeyecek. (Hürriyet)
 


Bu Haber 11.06.2013 - 09:30:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.