‘Civciv kuluçkadan çıkmadan tavukları saymayız’

‘Civciv kuluçkadan çıkmadan tavukları saymayız’

İngiltere’de yayın yapan The Sun gazetesi, ‘’Türkiye, düşük fiyatlarıyla deniz-kum-güneş seven İngilizlerin akınına uğruyor. Peki bu böyle devam edecek mi?’’ diye yazarak talebin nedenini ve fiyatların seyrini belirleyecek temel etkenleri irdeledi.


TurizmGüncel - Dış Haberler

İngiliz The Sun gazetesi, İngiliz turistin artan Türkiye tatili talebini mercek altına aldığı haberinde, bazı tur operatörlerinin Türkiye satışlarının yüzde 300 arttığına dikkat çekti. 

‘’İNGİLİZLER TÜRKİYE’DEN UZAKLAŞMIŞTI’’

‘’Sun gazetesi, Türkiye’ye dönük talebin sadece fiyattan mı kaynaklandığı, yoksa daha ilerisi var mı?’’ denilen haberde, ‘’Türkiye uzun zamandır İngilizler için popüler bir tatil destinasyonu. Ancak 2016’daki terör saldırıları ve darbe girişiminin ortaya çıkardığı güvenlik kaygısı, İngilizleri Türkiye’den uzaklaştırmıştı.’’ yorumunu yaptı.

‘’İNGİLTERE TÜRKİYE SEYAHAT TAVSİYESİNİ YUMUŞATTI’’

İngiltere’nin Türkiye’de bazı bölgeler için güvenlik uyarısının devam ettiği ancak diğer bölgeler için tavsiyelerini yumuşattığı kaydedilen haberde, ‘’Bununla beraber İngilizler yeniden Türkiye plajlarına dönmeye başladı ve geçtiğimiz yıl Türkiye’ye giden İngiltere vatandaşı sayısı 2,3 milyona ulaştı.’’ ifadelerine yer verildi. Haberin devamında şu noktaların altı çizildi:

‘’KULUÇKADAN HENÜZ ÇIKMAMIŞ TAVUĞU SAYMAYIZ’’

Peter Sommer’in sahibi olduğu Peter Sommer Travel, Türkiye rezervasyonlarının yüzde 300 arttığını söylüyor. Sommer, ‘’Birkaç yıllık bir aradan sonra (2017’de Türkiye’de sadece bir tane gulet gezisi yaptık) Türkiye iyi ve istikrarlı bir geri dönüş yaşıyor. Ancak biz kuluçkadan henüz çıkmamış hiçbir tavuğu saymıyoruz. Ancak Türkiye destinasyonundaki dirilişi ve canlanmayı görüyoruz.’’ şeklinde konuştu.

TÜRKİYE TALEBİ NE ORANDA ARTTI?

Club Med ise bu yılki Türkiye rezervasyonlarında yüzde 56 artış olduğunu rapor ediyor. Thomas Cook yüzde 27, Travel Zoo ise yüzde 46 artış olduğunu belirtiyor. ABTA CEO’su ise, ‘’Türkiye geçen yıl önemli bir büyüme kaydetti. Bu trend 2019’da da devam ediyor. ABTA üyelerinde Türkiye rezervasyonları 3’te bir oranında arttı.’’ yorumununda bulundu.

TALEBİN İKİ NEDENİ: ZAYIF TL VE DÜŞÜK FİYATLAR

Peki Türkiye’de İngiliz turisti çeken ne? İngilizlerin Türkiye talebinin artmasındaki en önemli nedenlerden biri, hem fiyatların uygun olması hem de poundun Türk Lirası karşısında değer kazanması. Travel Supermarket’ın uzmanı Emma Coulthurst, ‘’Her şey dahil tatiller şu anda İngilizlerin favori tatil tipi haline geldi. Türkiye’deki her şey dahil tatillerin fiyatları, İngiliz tatilcinin talebindeki temel faktör. Beş yıldızlı her şey dahil tatilde hiçbir destinasyon Türkiye ile boy ölçüşemez. Türkiye, turistin ödediği paraya karşılık çok daha fazla ‘’yıldız’’ sunuyor. Mesela Türkiye’de 5 yıldızlı otelde 7 gece her şey dahil tatil paketini 250 pounda (1.970 TL)  bulabilirsiniz. İngiltere’de uygun fiyatlı her şey dahile olan bu talebin bir nedeni de Brexit belirsizliği. Görünüşe göre İngiliz turist euro/sterlin oynaklığından uzak durarak, yiyecek-içecek maliyetlerini düşürmek istiyor.

‘’15 POUNDA İKİ KİŞİ YEMEK YİYEBİLİYOR’’

Türkiye’ye dönük yüksek talepte Brexit’in önemli bir rol oynadığı Thomas Cook tarafından da kabul ediliyor. Şirkete göre, Tunus’a dönük rezervasyon artışı da bunun bir göstergesi. Son birkaç yıldır euro karşısında dalgalı bir seyir izleyen pound, şu anda euro karşısında zayıf bir duruma geldi. Fakat pound, TL karşısında güçlendikçe güçleniyor. Geçtiğimiz yılın ağustos ayında TL, pound karşısında tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Emma Coulthurst, ‘’TL’nin zayıflığı, cebinizdeki pound ile çok fazla şey alabileceğiniz anlamına geliyor. Mesela iki kişi 15 pounda (118 TL) yemek yiyebilirsiniz. 

TÜRKİYE’DE UCUZ TATİL DEVAM EDER Mİ?

Açıkçası geleceği tahmin etmek imkansız. Fakat görünen o ki, en azından öngörülebilir bir gelecek için Türkiye’de ucuz tatil devam edecek. 

Türkiye’de ucuz tatillerin devam etmesi iki faktöre bağlı; bunlardan biri kapasite diğeri ise rekabet. Artan Türkiye talebi, tur operatörlerinin bu destinasyona sunduğu kapasiteyi arttırmasına neden oldu. Örneğin TUI bu hafta Türkiye’ye 45 bin ek koltuk koyarak bir bölgeden daha uçuş başlattı.

Avrupa’da plaj tatili fiyatları son aylarda sert bir düşüş gösterdi. Bunun bir nedeni elbette Türkiye ile girilen rekabet, diğer ise Brexit belirsizliği.



Bu Haber 06.05.2019 - 17:46:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.