‘Turizm pamuk ipliğine bağlı bir sektör’

‘Turizm pamuk ipliğine bağlı bir sektör’

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Yasasının konuşulduğu TBMM genel kurulunda bir konuşma yapan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ekonomide ayakta kalmış tek sektörün turizm olduğunu ileri sürerek, ‘’Turizm pamuk ipliğine bağlı bir sektör. Siyasi yanlışlar turizmi bir anda yerle bir edebilir.’’ dedi.


''Turizm pamuk ipliğine bağlı bir sektör''

TBMM genel kurulunda Tanıtım Ajansı yasa teklifi ile ilgili söz alan Çetin Osman Budak, Türkiye’de tarımın bittiğini, sanayinin yoğum bakımda olduğunu ve istihdam sağlayan tek sektör olan turizmin de pamuk ipliğine bağlı olduğun söyledi. Budak, ‘’Turizm öyle bir sektör ki pamuk ipliğine bağlıdır. Siyasi yanlışlar turizmi bir anda yerle bir edebilir.’’ diye konuştu.

''Ajansla, tanıtımla kurtulması ihtimalini sıfır görüyorum''

2015 yılında Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıları dile getiren Budak, ‘’Rusya'dan seçim bölgem olan Antalya'ya sadece 48 bin kişi geldi bir yıl boyunca, 2016 yılında. Şimdi, bu kadar pamuk ipliğine bağlı, siyasete bu kadar entegre olmuş bir sektörün ajansla, tanıtımla kurtulabilmesi ihtimalini ben sıfır görüyorum.’’ dedi.

''MB’ye göre turizmcilerin karı yüzde 4, siz karın yüzde 25’ini istiyorsunuz''

2016’da sektörün sıfırlandığını, 2017’de ve 2018’de kar elde edemediğini belirten Çetin Osman Budak, ‘’2019'da biraz para kazanacaklardı. Hangi sektörler kazanacaktı? Efendim, konaklama sektörü, acenteler falan. Şimdi, onu da burada ellerinden alıyorsunuz yüzde 1'le yani yüzde 1'le üzerinden elde ettiği ciroyu siz kâr olarak zannediyorsunuz, yüzde 1 alıyorsunuz. Şimdi, bakıyorsunuz, Merkez Bankasının kayıtlarına göre bu sektör yüzde 4 kâr ediyor. Oran ortada, yüzde 4. Siz yüzde 25'ini almayı teklif ediyorsunuz. Zaten ruhunda bir sakatlık var, daha sonra da "Efendim, işte, burada aramızda pazarlık yaptık. Yüzde 1'in yüzde 25'ine yani 0,75'e indirdik." diyorsunuz. Bunun ruhunda sakatlık var, böyle tanıtım yapılamaz, böyle tanıtım yapılacağı iddia edilemez.’’ şeklinde konuştu.

''1.347 otel satılık, kar etse otelini niye satsın?''

Sunulan yasa teklifiyle "Elimizde kalmış tek sektörü de yerle bir edelim." dendiğini ileri süren Budak, ‘’Kaliteli denilebilecek satış firmalarından yani dünyada satış yapan emlak firmalarından bir araştırma yaptım. 1.347 otel satılık arkadaşlar. Kâr ediyor olsa insanlar kendi otellerini niye satsınlar? Ve başka bir şey gördüm, eskiden, 1990'lı yıllarda bir otel üç dört yılda kendini amorti ederdi, şimdi on beş on altı yıla çıktı ve otellerimiz eskidi. Her şey dâhil sistemi var oteller eskidi ve renovasyon yapılamıyor, kimse yatırım yapamıyor çünkü para kazanmıyor.’’ dedi.

''300 bin yeni yatak yapacaksınız ama...''

11. Kakınma Planında Türkiye’de 300 bin otel yatağının daha yapılmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Budak konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

Türkiye'deki otellerin 12 aylık ortalama doluluk oranı yüzde 55 ve bir iddiada bulunuyorsunuz, 300 bin yatak daha yapacaksınız, şu anda 1 milyon 182 bin yatak var zaten. Yani 4'te biri, hatta neredeyse yarısına yakın "Yeni ilave yatak yapacağız." diyorsunuz. Bu da planlamanızın planlamasız olduğunu gösteriyor.

''E zarar etmiş firma...’''

Ciro üzerinden vergi alınmasının ben haraç olduğunu düşünüyorum. Zarar eden firmadan siz "Yüzde 1 -haydi 0,75 diyelim- alacağım" diyorsunuz, e, zarar etmiş firma. Bu, vergi adaletine de, genel adalete de aykırıdır.

''360 milyon dolar para toplanacak''

Bir de ayrıca, buradan nereye gideceği belli değil bu toplanan paranın. Gene benim yaptığım hesaba göre 360 milyon dolar para toplanacak burada. 360 milyon dolar çok büyük bir para. Bu paranın nasıl harcanacağı belli değil, aynı zamanda da merkezden harcayacaksınız. Peki, yereller niye yok burada? Ticaret, sanayi odaları, esnaf odaları, en çok kahrını çekenler bunlardır (..)

Ve ayrıca "Tanıtma Genel Müdürlüğü" diye bir müdürlük var. Yıllarca "tanıtmama genel müdürlüğü" olarak durur orada. Turizm fuarlarına gideriz ve oradaki tanıtımın şeklini görürüz. Asıl tanıtanlar, sektörün gene kendi mensuplarıdır. Turizm Bakanlığı eğer 100 lira harcıyorsa sektörün kendisi 500 lira harcar ve tekrar o sektörün kendisinden, cirosundan pay alıyorsunuz. Doğru değil, adaletli de değil.

''Teminatı ödeyemeyen şirketlerin icraya verilmesi için kılıf hazırlanmış''

Denetim yok dedik. Evet, denetlenmeyen yerde yani Sayıştay denetiminin olmadığı yerde bu paranın nasıl kullanılacağını hiç kimse bilemez. Ve onun dışında da benim bir madde dikkatimi çekti burada, 8'inci maddenin birinci şıkkında. "Ajans her türlü icra ve işleminde teminat yatırma mükellefiyetlerinden muaftır." diyor. Ya bu şu demek, benim aklıma bu geldi: Bunu ödeyemeyenleri biz icraya verelim -büyük paralar tutar bunlar çünkü 360 milyon dolar gibi bir rakamdan bahsediyoruz- orada da teminat falan koymayalım. Yani şimdiden kılıf hazırlanmış, icraya verilecek bir şirket, batırılmak istenen bir şirket gibi.’’



Bu Haber 11.07.2019 - 10:23:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.