‘Ayakta kalmış tek sektörü paçasından tutup aşağı çekmektir’

‘Ayakta kalmış tek sektörü paçasından tutup aşağı çekmektir’

Turizm sektörünün uzun süredir gündeminde olan konaklama vergisi, neredeyse ilk taslaktaki haliyle Meclis’te kabul edildi. Ne otelcilerin ne de parlamentodaki milletvekillerinin uyarı ve istekleri dikkate alındı. CHP Milletvekili Çetin Osman Budak, ‘’Ayakta kalmış tek sektörü paçasından tutup aşağı çekmektir bu.’’ ifadelerini kullandı.


TurizmGüncel

Türkiye’de otellerde konaklama vergisi toplanmasına ilişkin tasarı TBMM’de kabul edildi. İlk tasarıda toplam gelirin yüzde 2’si olarak öngörülen, daha sonra komisyonda geceleme başına 18-6 TL arasında ücrete dönüştürülen konaklama vergisi, TBMM’de yapılan görüşmelerin ardından yeniden yüzde 2 olarak belirlendi.

Türkiye’deki konaklama vergisiyle diğer ülkelerdeki aynı değil

İktidar partisine mensup milletvekilleri öneriyi savunurken, ‘’diğer ülkelerde de bulunan konaklama vergisi...’’ ifadelerini kullansa da, Türkiye’deki konaklama vergisi uygulaması iki açıdan farklılık taşıyor.

Birincisi Avrupa ülkelerinden toplanan konaklama vergisi, sadece konaklama bedeli üzerinden alınıyor. Türkiye’deki uygulamada ise vergi sadece konaklamada değil, aynı zamanda misafirin tesis içinde yaptığı tüm harcamaları da (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) kapsıyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’deki uygulama ‘konaklama vergisi’ olarak değil, ‘turizm sektörüne getirilen yeni bir vergi’ olarak adlandırılmayı daha çok hak ediyor.

İkinci olarak, Avrupa’daki örneklerde konaklama vergisinin yerel idareler tarafından toplandığı ve toplanan paranın kentin alt yapısının ve turizminin için geliştirildiği görülüyor. Türkiye’deki örnekte ise söz konusu vergi direkt merkezi hükümet tarafından toplanacak ve paranın nasıl kullanılacağına ilişkin hiçbir düzenleme yapılmadı.

Üçüncüsü ise Avrupa'da alınan konaklama vergisi bölgelereve sezona göre değişiklik gösteriyor ve buna yeel yönetimler karar veriyor. Kimi ülkeler kış aylarında bu vergiyi düşürürken, kimileri ise az ziyaet edilen bölgelerde miktarı aşağıda tutuyor. Veya aşırı turizmle boğuşan kentler, vergiyi yükselterek yoğunluğu azaltmaya çalışıyor.

Uyarı ve istekler dikkate alınmadı

Turizm sektörünün ve diğer partilere mensup milletvekillerinin uyarı ve değişiklik istekleri ise düzenlemeye hiçbir biçimde yansımadı. Konakalama sektörü, vergi oranın yüzde 0.50-0.75 arasında olmasını ve 2021 yılında uygulanmaya başlamasını talep etmişti. Yasanın komisyonda ve parlamentoda görüşüldüğü sırada, milletvekilleri de bu maddenin ger çekilmesini ya da oranların aşağıya çekilmesini talep etmişti. Ancak sonuç itibariyle tasarı, hemen hemen ilk haliyle Meclis’ten geçti. Yasada yapılan değişiklik ise, yüzde 2 olan konaklama vergisi oranının ‘Cumhurbaşkanı tarafından 3 katına kadar arttırabilmesi’ ibaresinin ‘1 kat arttırabilmesi’ şeklinde değiştirilmesi oldu.

‘’Anayasaya aykırı’’

Sektöre daha birkaç ay önce Tanıtım Ajansı vergisi getirildiğini hatırlatan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ‘’Ajansı kurdunuz ve bunu Meclisten geçirdiniz. Orada yine böyle oranlar vardı ve cirodan pay alıyordunuz. İşte asıl Anayasa'ya aykırı olan kısmı da cirodan pay almak. Verginin ruhu kardan pay almaktır, vergi budur ama siz cirodan pay alıyorsunuz. Şimdi, iki ay sonra bu sektöre tekrar bir yük getiriyorsunuz ve bunun tanımı son derece yanlış. "2020'de yüzde 1" diyorsunuz. Biraz önce ben sizin getirdiğiniz düzeltme teklifini de okudum, inceledim. Maalesef, bu sektör, Türkiye'de ayakta kalmış tek sektör. Cari açık veren bir ülkede cari açığı en aza indiren sektörden bahsediyoruz. Ayakta kalmış tek sektörü paçasından tutup aşağı çekmektir bu.’’ diye konuştu.

‘’Bari yerli turistlerden almayın’’

İngiltere’de yapılan bir araştırmanın, turizm sektörüne getirilen her yüzde 1’lik verginin turist sayısında yüzde 1 düşüşe neden olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Budak’ın ‘bari bu vergiyi yerli turistlerden almayın’ şeklindeki isteği de karşılık bulmadı.



Bu Haber 15.11.2019 - 14:17:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.