Çelebi Yer Hizmetleri satılacak mı?

Çelebi Yer Hizmetleri satılacak mı?

Çelebi Yer Hizmetleri için satış dahil stratejik seçenekler üzerinde çalışıldığı açıklandı. Stratejik seçenekler arasında satışın yanı sıra hızlandırılmış talep toplama ile ikincil bir halka arz da var.


Actera Group, yerli ve yabancı havayolları ile özel kargo şirketlerine yer hizmetleri, kargo, antrepo hizmetleri ve genel havacılık hizmetleri sunan Çelebi Yer Hizmetleri’nin stratejik alternatiflerinin değerlendirilmesi için çalışma başlattı.

1958 yılında Türk hava taşımacılığının ilk özel yer hizmetleri şirketi olarak kurulan Çelebi, 1996 yılından bu yana Borsa İstanbul'da (BIST) işlem görüyor ve hisselerinin yüzde 10,09'u halka açık durumda bulunuyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre, 13 binden fazla çalışanı bulunan, Türkiye, Almanya, Macaristan, Hindistan ve Tanzanya'da 40'tan fazla havalimanında faaliyet gösteren firmanın piyasa değeri 20.5 milyar TL (yaklaşık 770 milyon ABD Doları).

Actera, Çelebi Havacılık Holding'in yüzde 50 hissesini Şubat 2013'te Hollanda merkezli Zeus Aviation Services Investments B.V. aracılığıyla toplam 144 milyon dolar karşılığında satın almıştı.

Şirket kayıtlarına göre Çelebioğlu Ailesi ve Zeus Aviation Services tarafından ortaklaşa kontrol edilen yer hizmetleri şirketinde Çelebi Havacılık Holding'in yüzde 89,91 oranında hissesi bulunuyor.

Çelebi Yer Hizmetleri ile geçen yıl da Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) bölgesinden yatırımcılar ilgilenmiş ancak değerleme farklılıkları nedeniyle görüşmeler ilerlememişti.

Borsatek’in Mergermarket'ten aktardığı habere göre ise, İstanbul merkezli bir danışman, satıcıların doğrudan satışı tercih ettiğini belirterek, halka arzın düşük olasılıklı bir seçenek olabileceğini sözlerine ekledi. Danışman, 1 milyar doların üzerindeki potansiyel değeriyle yerel oyunculardan ziyade uluslararası yatırımcılar için daha ilgi çekici olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynaklardan biri, potansiyel teklif sahiplerinin Avrupa ve ABD'den de olabileceğini söyledi. Şirketin ağırlıklı olarak döviz geliri olan beş ülkede faaliyet gösterdiğini ve bunun da küresel yatırımcıların ilgisini çekebileceğini sözlerine ekledi.

İstanbul'daki bir bankacı, Abu Dabi merkezli ADQ ve diğerleri gibi birçok KİK yatırımcısının Türkiye'de Mayıs ayında yapılan seçimler öncesinde Türk şirketleriyle durum tespiti yaptığını söyledi. Adım atmak için seçim sonuçlarını beklediklerini ve artık yatırım planlarında daha cesur davranabileceklerini sözlerine ekledi.

Bir başka bankacı, Suudi Varlık Fonu PIF veya Swissport'un diğer potansiyel teklif sahipleri olabileceğini belirtti. Ancak, Suudi hükümetinin öncelikle Türkiye'ye yatırım için yeşil ışık yakması gerektiğini söyledi. ADQ, PIF ve Swissport yorum taleplerine yanıt vermedi.



Bu Haber 01.09.2023 - 11:00:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.