CEEMEA Başkanı: Türkiye inişe geçti, Ortadoğu bölgesi yükselişte

CEEMEA Başkanı: Türkiye inişe geçti, Ortadoğu bölgesi yükselişte
Dubai'de bu yıl sekizincisi düzenlenen Arabian Hotel Investment Conference'ta (AHIC) konuşan CEEMEA'nın kurusucu ve CEO'su Nenad Pacek, bölgenin yatırım görümü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Artan petrol fiyatları nedeniyle Ortadoğu ülkelerinin ciddi bir büyüme sürecine girdiğini belirten Nenad Pacek, Türkiye'de ise büyümenin yavaşladığı ve yumuşak bir iniş sürecine girildiği değerlendirmesini yaptı.

 
TurizmGüncel

Dubai’de düzenlenen Arabian Hotel Investment Conference’ta konuşan Central and Eastern Europe, the Middle East and Africa (CEEMEA) kurucusu ve CEO’su Nenad Pacek, otel yatırımları açısından Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesini değerlendiren bir sunum yaptı. Turizm alanındaki yatırımlar açısından bölgede rekabetin yükseldiğini belirten Pacek, artan petrol fiyatları nedeniyle yüksek büyüme gösteren bölgeye olan yatırım ilgisinin ise hızla arttığını kaydetti.

Nenad Pacek, sunumunda şu noktaların altını çizdi:

EN BÜYÜK SIÇRAMA YAPAN ÜLKELER
 
"Artan petrol fiyatları nedeniyle petrol ihraç eden ülkelerin gelirlerinin artması, bölgeye olan yatırımlarda bir ivme ve rekabeti beraberinde getirdi. Ortadoğu pazarı şu anda tüm uluslar arası yatırımcıların gözünü diktiği bir bölge. Bu anlamda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Cezayir otel yatırımları açısından en büyük sıçramayı yapan ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Lübnan ve Fas’ta resesyon yaşanırken, Türkiye’ye olan yatırımların ise yavaş bir seyir izlediği görülüyor. Mısır, Irak ve İran’daki yatırımlar ise bu ülkelerde politik istikrarın sağlanmasına bağlı."
 
"Gelişmekte olan ülkelerdeki rekabet koşulları kritik bir noktaya ulaşmış durumda. Eğer ki bölgede büyümek istiyorsanız, hızlı karar verip harekete geçmek durumundasınız.  Birçok pazarda olduğu gibi MENA bölgesinde de durum aynı." 

BÖLGEDE REKABET ARTIYOR

"Gelişmekte olan pazarlarda faaliyet gösteren şirketler için asıl mesele rekabeti nasıl sürdüreceğidir. Bu pazara yatırım yapmış bir yatırımcı, buradaki yatırımlarını nasıl istikrarlı kılacağını bilmek zorunda. Yüksek büyüme gösteren pazarlara yatırım yapan şirketler mali olarak güçlü durumda değillerse yüksek rekabet koşullarında dezavantajlı duruma düşeceklerdir."

"Petrol ihraç eden ülkeler 2012 yılında çok güçlü bir büyüme sağlayacaklar. Bu pazarda yatırımlar küresel standartlar göz önüne alındığında iyi bir seviyede. Petrol ihraç eden bölge ülkeleri 2,2 trilyon dolar gelir elde ediyorlar." 

Bölge ülkeleri ile tek tek büyüme tahmini ve ekonomik analizler yapan Pacek, Türkiye ile ilgili olarak ise şu değerlendirmeyi yapıyor:

TÜRKİYE YUMUŞAK BİR İNİŞ SÜRECİNE GİRDİ

"Türkiye ekonomisindeki büyüme de yavaşladı ve yumuşak bir inişe geçti. Türkiye’deki asıl mesele, birkaç yıldır yakalanan büyüme oranlarının aslında sürdürülebilir olmamasıydı. Bu süreçte Türk hükümeti ithalatı azaltan ve dış yatırımları özendiren önlemler almaya çalışacaktır. Türk Lirası da değer kaybedecek. Türk ekonomisinin en büyük handikabı cari açık. Buna karşın pek çok şirket Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyor."
 


Bu Haber 02.05.2012 - 11:58:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.