Tatilciler çekildi, geriye tonlarca plastik atık kaldı

Tatilciler çekildi, geriye tonlarca plastik atık kaldı

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye’de tek kulanımlık plastik malzemelerin yasaklanması için TBMM Başkanlığı’na öneri sundu.


Bayam tatilinin bitmesi ile beraber insanların tonlarca plastik atığı sahil kentlerinde bırakarak evlerine döndüğünü belirten Çetin Osman Budak, plastik istilasının denizleri, deniz canlılarını ve insan sağlığını tehdit eden boyutları aştığını belitti. Bu nedenle tek kullanımlık plastik maddelerin yasaklanması için TBMM Başkanlığı’na öneri sunduklarını kaydeden Budak, şu ifadeleri kullandı:

‘’Plastik kullanımı bu şekilde devam ederse denizlerdeki plastiğin ağırlığı denizlerdeki tüm canlıların ağırlığını aşacak’’

“Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 raporuna göre bugün dünyadaki denizlerde toplam 150 milyon ton plastik bulunmakta ve her yıl 5 ila 13 milyon ton plastik denize karışmaktadır. Araştırmalara göre insanoğlu plastik tüketimine bu şekilde devam ederse 2050 yılında denizlerdeki plastiğin ağırlığı tüm deniz canlılarının toplam ağırlığını geçecek noktaya gelecektir. Doğaya bırakılan tek bir plastik atık bile belli süre sonra parçalanarak milyonlarca mikro-plastik parçacık haline dönüşmektedir. Bir pet şişenin doğaya geri dönüşümü ise 450 yıldır.

Kıyılarına en çok plastik taşınan ülke 12,1 tonla Türkiye

Bilim insanları Akdeniz kıyı şeridinde kilometre başına günlük ortalama 5 kg plastik atığın sahile vurduğunu ifade ederken, dalgaların kıyılarına en çok plastik atık taşıdığı ikinci ülkenin 12.1 bin tonla Türkiye olduğuna işaret etmektedir. Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptanırken Akdeniz Havzası'nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşmektedir. Sorunun en büyük kısmını da tek kullanımlık plastikler oluşturmaktadır. Elbette sadece Akdeniz değil ülkemizin tüm sahilleri ve denizleri plastik ağırlıklı kirlilik tehdidi altında bulunuyor. Marmara Denizi’ndeki her 10 çöpün 1 tanesi plastik, her 7 plastiğin 4 tanesi de kara kökenli. Karadeniz de kötü durumda. Karadeniz’deki her 10 çöpün 5 tanesi plastikten oluşuyor. Plastik üretimi ise baş döndürücü bir hızda devam ediyor. Öyle ki dünyada her yıl üretilen 406 milyon ton plastiğin kabaca yüzde 40’ının tek kullanımlık olduğunu söylersek manzaranın ciddiyeti bir kez daha ortaya çıkacaktır.

AB ülkeleri 2021 itibariyle tek kullanımlık plastikleri yasaklıyor. Biz de bu konuda acilen harekete geçmeliyiz. Hem ülkemiz hem de dünya için plastik cehennemi haline gelmeye dur demeliyiz.”

Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için öneri

4703 sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”ne ilişkin gerekçelerini sunan Çetin Osman Budak’ın TBMM’ye sunduğu öneride şu noktalara dikkat çekildi:

Genel geekçe

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 raporuna göre bugün dünyadaki denizlerde toplam 150 milyon ton plastik bulunmakta ve her yıl 5 ila 13 milyon ton plastik denize karışmaktadır. Araştırmalara göre insanoğlu plastik tüketimine bu şekilde devam ederse 2050 yılında denizlerdeki plastiğin ağırlığı tüm deniz canlılarının toplam ağırlığını geçecek noktaya gelecektir.

Doğaya bırakılan tek bir plastik atık bile belli süre sonra parçalanarak milyonlarca mikroplastik parçacık haline dönüşmektedir. Bir alışveriş poşeti 20 yıl, bir pet şişenin doğaya geri dönüşümü 450 yıldır.

Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF) 22 Akdeniz ülkesinin plastik atık yönetimini incelediği rapora göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Akdeniz ülkeleri her yıl 24 milyon ton plastik atık üretmektedir. Bu atıkların yüzde 42'si yakılırken, yüzde 14'ü gömülmekte ve sadece yüzde 16'sı geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Atıkların yüzde 28'i ise hiçbir işleme tabi tutulmadan doğada bırakılmaktadır.

WWF'nin tahminlerine göre, her yıl doğaya terk edilen plastik atıkların 600 bin tonunun yolculuğu Akdeniz'e kadar uzanmaktadır. Bu rakam dakikada 33 bin 800 plastik şişenin denize atılmasına karşılık gelmektedir.

Akdeniz yüzeyinde hali hazırda 247 milyar plastik parçanın bulunduğu tahmin edilirken eğer önlem alınmazsa bu rakamın 2050'ye kadar dört katına çıkacağı uyarısı da yapılmaktadır.

Akdeniz kıyı şeridinde kilometre başına günlük ortalama 5 kg plastik atık sahile vurduğu ifade edilirken dalgaların kıyılarına en çok plastik atık taşıdığı ikinci ülke 12.1 bin tonla Türkiye’dir.

Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptanırken Akdeniz Havzası'nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşmektedir. Sorunun en büyük kısmını da tek kullanımlık plastikler oluşturmaktadır.

Bu tehlikeli gidişata dur demek isteyen Avrupa Birliği, 2021 itibariyle plastik pipet, kulak çubuğu, tabak, çatal, bıçak, kaşık, içecek karıştırıcıları ile köpük gıda kapları ve içecek bardakları gibi plastik ürünlerin tamamen yasaklanmasına, alternatifi olmayan plastik ürünlerin de tekrar kullanım ve geri dönüştürülmesinin artırılmasına karar vermiştir. AB, plastik yasakları için hazırladığı yol haritasında, 2029 yılına kadar tek kullanımlık plastik şişelerin yüzde 90’ını toplamayı da hedeflemektedir.

Bugün plastik tüketimi sıfıra indirilse bile plastiklerin insan sağlığını tehdit eden etkilerinin ortadan kalkması binlerce yıl sürecektir. Bu nedenle bir an önce hem ülkemiz hem de dünya adına tek kullanımlık plastiklerin ülkemizde de yasaklanması gelecek nesillere olan sorumluluğumuzdur.

Madde gerekçeleri:

MADDE 1- 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Kanuna eklenen fıkra ile tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması amaçlanmıştır.

MADDE 2 – 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Kanuna eklenen fıkra ile yasağa uyulmaması halinde uygulanacak cezai müeyyideler belirlenmiştir.

MADDE 3 – Yürürlük maddesidir.

MADDE 4 – Yürütme maddesidir.



Bu Haber 16.08.2019 - 13:57:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.