Budak: Çavuşoğlu, konaklama vergisinin ne olduğundan bihaber

Budak: Çavuşoğlu, konaklama vergisinin ne olduğundan bihaber

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Konaklama vergisi turizmin tanıtımına harcanacak” söylemlerine “Çavuşoğlu’nun konaklama vergisiyle uzaktan yakından alakası yok” diyerek tepki gösterdi.


CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konaklama vergisine dair sorulan bir soruya verdiği ‘Konaklama vergisi turizmin tanıtımına harcanacak’ yönündeki yanıtı eleştirdi.

Budak, Bakan Çavuşoğlu’nun  “Hiç kusura bakmasınlar ama turizmciler bu konuda haksız. Evet, yüzde 2 vergi alınıyor. Ama bu yüzde 2 ne için harcanacak? Tanıtım için harcanacak. Tanıtım kime yarayacak? Turizmcilere, ülkemize. Herkes elini taşın altına koymalı” açıklamalarının uygulama ile uzaktan yakından alakası olmadığını söyledi.

Budak, “2023 yılının bütçesi, turizm sektöründen 2,3 milyar lira konaklama vergisi toplamayı öngörüyor. Bu rakam merkezi bütçeye dâhil edilecek ve turizmle hiç de alakası olmayan alanlara harcanacak. Antalyalı ve Antalya Milletvekili adayı olan Mevlüt Çavuşoğlu’nun konaklama vergisinin nasıl toplandığından ve nereye harcanacağından bir haber olması hayret verici” diye konuştu.

“Toplanan konaklama vergisi, bütçeye yama yapılacak”

Tüm dünyada konaklama vergilerinin yerel yönetimlere aktarıldığını hatırlatan Budak şöyle konuştu:

“2023 yılının bütçesi, turizm sektöründen 2,3 milyar lira konaklama vergisi toplamayı öngörüyor. Bu rakam merkezi bütçeye dâhil edilecek ve turizmle hiç de alakası olmayan alanlara harcanacak. Avrupa ülkelerinde ve ABD’de konaklama vergilerinin çoğunluğu, yerel yönetimlere turizmin yoğun olduğu dönemlerde altyapı ve çevre temizliği gibi alanlara harcanması için aktarılır. Ama Türkiye’deki uygulama tüm itirazlarımıza rağmen sakat doğmuş bir uygulamadır. Alınan konaklama vergisinin ne turizmcilere ne de turizm bölgelerinde yaşayan halka doğrudan bir faydası olacaktır. İktidarın bütçe açığına yama yapmak için gündemine aldığı bir vergi kaleminden daha fazlası değildir”

“Turizm payı harcamaları denetlenmiyor”

Kendisi de Antalyalı ve Antalya milletvekili adayı olan Mevlüt Çavuşoğlu’nun konaklama vergisinin nasıl ve nereye toplandığından bihaber olması Antalya’ya olan ilgisizliğini açıkça ortaya koyuyor. Tanıtım için turizmcilerden toplanan pay, konaklama vergisi değil, turizm payıdır. Toplanan bu paralar son derece keyfi ve denetimsiz biçimde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından harcanmaktadır.

 “Ciro üzerinden alınan vergi, sektörün rekabetçiliğini düşürüyor”

2019 yılı sonunda yürürlüğe giren Konaklama Vergisi uygulaması pandemi nedeniyle defalarca ertelendi. Bu yılbaşı itibariyle toplanmaya başlandı. Ciro üzerinden yüzde 2 oranında uygulanacak.  Dünya örneklerinde bu vergi oransal olarak değil, maktu olarak alınıyor. Yani ne kadar harcama yaparsa yapsın, turistlerin faturalarına sabit bir ücret ekleniyor. Son olarak İngiltere’de bu uygulama hayata geçti. Manchester kenti, otelde, misafirhanede ya da apartman dairesi kiralayarak şehirde kalacaklardan konaklama vergisi alacak. Kararla birlikte, şehirde konaklayanlar 1 sterlin ücret ödeyecek. Turistlerden alınacak bu verginin geliri, kültürel etkinliklere, turizm girişimlerine ve sokak temizliğine harcanacak. Venedik, Roma ve Barselona gibi kentlerde de sabit oranda konaklama vergisi alınıyor. Ciro üzerinden alınan oransal vergi, turistlerin maliyetlerini artırarak sektörün rekabetçiliğine de darbe vuruyor.

“Millet İttifakı iktidarında konaklama vergisi, yerel yönetimlere aktarılacak”

Millet İttifakı olarak hazırladığımız Ortak Politikalar Metninde çok açıkça beyan ettik: “Otellerden alınan konaklama vergisinin büyük bir kısmını, kentin tanıtımında ve turizminin geliştirilmesinde kullanılmak üzere yerel yönetimlere bırakacağız”. Konaklama vergisi ruhuna uygun olarak ciro üzerinden değil, sabit bir vergi olarak toplanacak ve turizm kentlerinin gelişimi ve rehabilitasyonuna harcanmak için yerel yönetimlere aktarılacak. Turizm sektörünün rekabetçiliğini düşüren bir vergi kalemi olmaktan çıkarılacak.”  



Bu Haber 05.05.2023 - 14:11:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • konaklama vergisi

    otelci 06.05.2023 - 09:51

    sayın vekilim çok güzel bir konuya değinilmiş .ciro dan alınan %2 konaklama vergisi otelciye külfeti %8 lere geliyor. ayrıca biz Antalya lı otelciler ağırlıklı olarak acentalarla çalışıyoruz.ve herşey dahil konseptinde bu konaklama vergisinde yeme içme konaklama vs hepsinin %2 si oluyor. halbuki konaklama deyince yalnızca yatak ücreti olmalı .bundan öte birde bizler acantalara belli kontratlarla fiyatımızı veriyoruz acantalarda buraya karlarını koyarak misafirlere satış yapıyorlar misafirlerimiz otele geldiklerinde bu %2 vergi hangi duruma göre alınacak otelin kontrat fiyatı olursa misafir benden acanta fazla ücret almış diyecek eğer acantanın paket fiyatına göre %2 alınırsa bu sefer otel fazladan ödeme yapmak zorunda kalacak her iki tarafta mağdur olacak lütfen buna bir cözüm bulalım bizler acanta ve misafir arasında kalmak istemiyoruz. zaten herşey otelciye yükleniyor. ayrıca otelciyede destek istemekteyiz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.