Booking.com üzerinden sahte rezervasyon skandalı

Booking.com üzerinden sahte rezervasyon skandalı
Bir süre önce Booking.com ile yaşanan butik otel standardı krizinin ardından şimdi de sahte rezervasyon skandalı patlak verdi. İddialara göre Booking.com, rezervasyonlarda kullanılan kredi kartlarının sahte olup olmadığını kontrol etmeden direkt rezervasyon alıyor.


TurizmGüncel

Ayrıca otelcinin yapılan rezervasyonun sahte olup olmadığını kontrol etmesine de izin vermiyor. Böylelikle her bir otel yıl içinde onlarca sahte rezervasyonla karşı karşıya kalarak maddi kayıp yaşıyor.

TurizmGüncel'in edindiği bilgilere göre, internet üzerinden oda satışında dünya lideri olan Booking.com, rezervasyon sürecinde işlem yapılan kredi kartının üzerindeki bilgilerin kullanıcının kimlik bilgileriyle eşleşip eşleşmediğini  kontrol etmeden rezervasyon bilgisini direkt otele geçiyor. Booking.com rezervasyonlarda sadece kart numarasını dikkate alıyor. Kredi kartında yer alan kullanıcı adı, son kullanma tarihi ve güvenlik kodunun doğru olup olmadığı kontrol edilmiyor.

TurizmGüncel iddiaların doğru olup olmadığını ortaya çıkarmak için kart numarası ile diğer bilgilerin uyuşmadığı bir kredi kartı ile rezervasyon yapmayı denedi. Rezervasyon süreci olumlu sonuçlandı. Hiçbir geçerliliği olmayan bir kartla 10 gün sonrasına rezervasyon yapıldı. Üstelik yapılan rezervasyonun otelin sistemine düşüşp düşmediği de bizzat otel aranarak kontrol edildi.



REZERVASYONUN SAHTE OLUP OLMADIĞI KONTROL EDİLEMİYOR

Önceleri otelciler yapılan rezervasyonun sahte olup olmadığını kontrol etmek için verilen karttan küçük bir tutar çekmeyi deniyorlardı. Ancak Booking.com’a gelen müşteri şikayetleri üzerine şirket, otelcilerin müşteri daha otele ulaşmadan karttan para çekmelerini yasakladı. Bu yüzden de otelciler, rezervasyon yapılan kredi kartının sahte olup olmadığını kontrol edemiyor. Dahası otel geri ödemeli rezervasyonların dışındaki normal rezervasyonlarda müşteriyi saat kısıtlaması olmaksızın beklemek zorunda. Booking.com otellere müşteri giriş yapmadığı takdirde bilgileri verilen karttan ödemeyi alma yetkisi veriyor ancak kart bilgileri yanlış olduğu için otelciler bu parayı alamıyor ve maddi zarara uğruyor.

OTELİN KABUL ETMEDİĞİ KARTI BOOKING.COM KABUL EDİYOR!

Otelcilerin Booking.com ile ilgili başka şikayetleri de var. Booking.com ile otel arasında yapılan sözleşmede otelin hangi kartları kabul ettiğini belirtilmesine rağmen şirket kabul edilmeyen kartlarla da işlem yapılmasına olanak veriyor. Örneğin AMEX kredi kartını kabul etmediğini sistemde belirtmiş olmasına rağmen Booking.com AMEX üzerinden rezervasyonu ısrarla kabul ediyor. Böylece otel ile misafiri karşı karşıya geliyor. 




Booking.com’da site üzerinden seyahat satın alıp konaklama yapmayan insanlar da oteller hakkında değerlendirme yapabiliyorlar. Bu da konaklama sektörü için bir şikayet konusu. TurizmGüncel'in edindiği bilgilere före otellerin Booking.com’a yaptıkları 'Bari otel yönetimleri olarak bu yorumlara cevap verme hakkı tanıyın' talepleri de sonuç vermemiş. Şu anda Booking.com üzerinden kullanıcının hiç konaklamadığı bir otel hakkında istediği yorumu yazması mümkün. 

'İŞİNİZE GELİRSE' DİYORLAR

Otelciler Booking.com’un bu konuda adeta kontrolden çıktığını belirtiyorlar. Şirket yönetimi ile defalarca irtibata geçtiklerini ve isteklerini ilettiklerini belirten otelciler 'Artık otelciyi dahi dinlemez duruma geldiler. Bize resmen işinize gelirse çalışırsınız, gelmezse siz bilirsiz diyorlar' değerlendirmesini yapıyorlar.


Bu Haber 16.09.2012 - 20:06:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • loveawake.ru 19.04.2021 - 02:46

    Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

  • Harveydinna 11.07.2020 - 04:45

    Hello. And Bye.

  • BVVVV 13.05.2020 - 12:23

    Ben resepsiyonist olarak çalıştığım otelde bu konu hakkında benden ücret change ettiler.Booking.com rezaleti yüzünden booking.com rezervasyon sahibi ismi ve k.k sahibi ismi aynı önüme check in için gelen misafir aynı isimli örnek rezervasyon ahmet memiş adına booking.com üzerinden k.k ismi ahmet memiş otele check ine gelen misafir ismi ahmet memiş misafir otelde konaklıyor gidiyor bu arada onprivoziyon alınmış ve herşey uyuştuğu için onprovizyonu kartsız kapattık misafir gidiyor change back geliyor ve benden Allah razı olsun tüm ödemeyi çekiyorlar sözde taksitli bir şekilde avukata basvurucam ama sistem yine güçlünün yanında olacağı için yine olan bana olacak ama denicem gerisini Allaha havale edicem artık.

  • PHDanny 10.03.2020 - 10:18

    Есть отличный способ провести свободное время смотря свой любимый фильм или сериал на сайте Cinema-World.info

  • bellemom 23.02.2020 - 09:18

    Hi :). I am from Netherlands and i don't know how can i disable my signature? Regards :)

  • ŞENOL SÜSLÜ 25.01.2020 - 04:35

    burada tarih yer belirtmeyeceğim . .booking comdan fönüş olursa tüm bilgileri - kodları numaraları paylaşırım . . . . . .tarihinde booking com üzerinden . .şehrinde ayarladığım ve tüm bilgilerini okeyleyerek rezefvasyonu tamamladım . .ve ilgili oteli aradığımda rezervasyonun düştüğünü ve rezervasyonun tamamlandığı bilgisi otelden telefonla gelmişken . . . otele ulaştığımda resepsiyonda her bilgi onaylanıp parayıda peşin yatırmışken . . .otelden ayrılırken tarafıma rezervasyonun bir gecelik olduğu ve 2. gecenin ücrret istendiğinde şoke oldum .. . booking cpmdan rezervasyon yaparken 3 kez düşünün

  • NetflixFreeCar 18.11.2019 - 03:16

    LIMITED OFFER Get 6 months trial subscription for Netflix at https://giveawaylimited.com/netflix

  • Ali askin 25.09.2019 - 07:24

    Benimde mail adresim üzerinden başkası adına rezervasyon yapılmış sonra iptal edilmiş.Anlamadığım mail onayı almadan başkasının mailini nasıl kullanmasına izin vermeleri güvenlik sıfır demek ki

  • anonymous 01.07.2019 - 03:19

    kartı tam kapatamamışssınız :D 413252 TURKEY VISA CREDIT PLATINUM AKBANK T.A.S.

  • Alp GURLE 08.02.2019 - 01:40

    Booking extranet sistemini bilmediğiniz için geçersiz kart ile rezervasyon yapılabiliyor diyorsunuz . Olayı yalnızca oteller gözünden incelemişsiniz , peki ya müşteri yönünden ? . 1. Konu öncelikle booking üzerinde 2 tür ödeme sistemi var otel bunu kendisi seçiyor. 1. yöntem ödemeyi tesis alıyor. 2. yöntem ödemeyi booking tahsil ediyor. Ödemeyi booking tahsil ettiği takdirde zaten ödemeyi karttan çekmeden rezervasyon onaylanmıyor. Eğer ödemeyi tesis ben alacağım der ise o zaman kredi kartı numarasını yalnızca rezervasyonu garanti altına almak için istiyor. Ayrıca extranet sistemi üzerinde kredi kartı numarasında geçersizlik yada uyuşmazlık var ise direk olarak geçersiz kredi kartı olarak tesise bildiriyor ve tesis buna göre müşteriye geri dönüp sistem üzerinden geçerli kredi kartı bilgisi girin diye bilgi isteyebiliyor.

  • Bryanwract 07.10.2018 - 03:08

  • tuğçe 10.08.2017 - 06:20

    booking.com üzerinden rezervasyon yaptırıken kredi kartı bilgilerim çalındı ve bilmediğim ülkelerden oteller satın alındı ve paralarıda geri alamadım.bookingde biz bişey bilmiyoruz diyor ama banka bilgilerde booking üzerinden deniyor

  • merhaba 24.06.2016 - 11:38

    he yav hee, siz acenteciler misafiri servis ücreti vs diye burnunuzdan kıl aldırmayın ilgilenmeyin, otel zaten kapı fiyatları %50 fazla, misafir ne yapsın... tabi ki ücretsiz rezv seçeneğini kullanacak ve son günde olsa daha ucuzunu buldumu onu alacak. parasını çekemeyen otelde soğuk su içecek, içmeye mahkum... neden mi mahkum 3 ay önce daha pahalı sattığı odayı son dakika indirime gittiği için ben aynı otele rezv iptal ettirip tekrar yaptırdım ve EUR 100 daha ucuza geldi.

  • Vedat 06.06.2016 - 08:49

    Bu adamlar saadet zinciri kurmuş. LÜTFEN İnsanları booking.com. dan kurtarınız.Ben yarın avukata vereceğim.

  • İlhan 06.06.2016 - 08:47

    Son yılların en sahtekar şirketidir. Bu gün şahit oldum bir Doktor arkadaşımı gözümün önünde booking Dolandırdı ...Sakın Kredi Kartı numarası kaptırmayınız. Tüm Otel bilgileri yanlıştır.

  • mustafa 27.05.2016 - 12:53

    booking üzerinden 3 ay ileri bir tarihe ücretsiz rezervasyon yaptım işler karıştı gidemeyeceğimi için 1 hafta geçmeden iptal edeyim dedim ama bu rezervasyon iptal edilemez iptal ücreti olarak da hepsini ödemeliymişim diyor . Ben yine de iptal ettim hiç bir kart bilgim vs. yokken parayı nasıl alabilir bende bu bokking.

  • Hamit K 01.12.2015 - 08:03

    Gerçek şu ki yüzde 15 komisyonla Türkiye pazarına girip, misafir yorumlarına göre otel sıralaması yapan bir sistem ne olduda aç bir kurta dönüştü. komisyon oranları otelciler arasında açık arttırma usülüne döndü ve % 40 lara varan oranda komisyon veren oteller var. Sıralama verdiğin komisyon oranına göre yükseliyor. Sonrada en iyi fiyat garantisi verip diğer otellerle aynı fiyat olması zorunluluğunu otelcilere dayatıyor. Benim karşı olduğum tek nokta bu. Tabiki serbest piyasa ama bu yapılan dikta etmek oluyor. Umuyorum eski sisteme dönülür ve % 15 gibi yüksek bir komisyon oranıyla tatmin olmayı becerir booking.com

  • Oğuz Kara 13.10.2015 - 01:54

    Inhores.com mutlaka inceleyin otellerin sorun yaşaması mümkün değil hatta imkansız çünkü her otelin satışa açtığı her odayı iki şekilde ayırtabiliyor misafir 1.kredi kartı tanımlamadan ön rezervasyon barıştan bir gün önce kart bilgileri misafir tarafından tanımlanmak zorunda aksi halde inhores,com bu ön rezervasyonu oteli mağdur etmemek için otelin belirtmiş olduğu kart tanımlama süresi dolar dolmaz tanımlamamışsa anında otomatik iptal ediliyor 2.İNDİRİMLİ fiyat ile Rez yaparsa misafir inhores tek çekim veya 9 taksit imkanı ile rezervasyon aşamasında misafirden anında 3d seçeyecek güvenli sistem ile para tahsil ediliyor .3 inhores.com rezervasyon yapmaya çalışın kart bilginizi tanımlarken bir rakamını hatalı girin inhores.com bu kart numarası size ait değil hatalı numara diye uyaracak çünkü kredi kartlarındaki numaralarda algoritmik bir yapı söz konusu inhores.com da bu işi mükemmel çözmüş yapanların ellerine ve akıllarına sağlık teşekkürler inhores.com

  • Rojda 21.07.2015 - 11:52

    bookıng e güvenerek Assos ta Nazlıhan Spa otelınde kaldık tam bır hayal kırıklığı üstelik bookıngin otel hakkında hiç bir bilgisi yoktu Söylenen hiç bir şey tutmadı otel berbattı.

  • BE AWARE OF BOOKING.COM They are the biggest spammer in this planet. 28.01.2015 - 01:58

    Booking.com is not a honest company, they have threatened hotels and they act really bad to the hotels. Addictionally, they accept fake reviews of the guests, however if they have problems with some hotels they accept their reviews as fake as well. They have stopped publishing my hotel at booking.com due to fake reviews claim, however all reviews are real. And even when we contacted with the guests, they in102ormed us that they have made reservation from many citiescountries with same email account through booking.com. So, there is surely a fake issue through booking.com. If you have problems with them, they do everything to damage you. And what a strange, my hotel is vip hotel, prices re from minimum 250 €night on.. Top quality hotel, in best location and avenue. However there are really terrible hotels, surely they just receive fake reviews, but they are still alive. We hoteliers made booking.com so big, but they are making fun with us.

  • no name 18.10.2014 - 03:50

    GELİN BÜTÜN OTELCİLER OLARAK BOOKING I PROTESTO EDELIM. ADAMLAR TOP SAYFALADA OLMAK İÇİN OTELERDEN KOMISYONLARI 50 LERE KADAR YUKSELTMEYI TEŞVIK EDIYORLAR HAVADAN PARA KAZANARAK ASLINDA DARKINDA OLMADAN BUTUN OTELLERI GELIR ANLAMINDA ZARARA UGRATIRYORLAR. KEZA BOOKING IN GELMİŞİ GEÇMİŞİ ORTADA BU HALE GELMELERINDE EN BUYUK ETKEN YINE BIZLER OLDUK. BI DÜŞÜNÜN HESAP KİTAP YAPALIM DERIM. BIZLER ARTIK BU SISTEMI KULLANMIYORUZ ARTIK. ONLAR YOKKEN DE BIZLER VARDIK ZİRA.. SAYGILAR

  • metin 07.08.2014 - 10:29

    müşteri dairesini beğenmediyse müşteriyi yeni bir otele yoluyor ücretini size ödetiyor müşteriden yapılmış tahsilat varsa onuda iade etmenizi istiyor müşteri parasını geri aldı yeni geçtiği tesisinde parasını otel ödedi yani müşteri bedava tatilini yaptı bookink işte budur ....... booking size şu cezayı veriyorum iki parante atın 10 kez şınav çekin dese kime şikayet edeceksiniz adam işine geliyorsa diyor .....??? bookingi denetleyen bir kurum varmı ? yanlızsınız yanlız o rahat rahat konuşan arkadaşlar başınıza booking sıkıntı vermemiş ki rahat konuşuyorsunuz ama başınıza gelicek bu kesin sanada işine gelirse diyecekler ve o an yanlız hisedeceksin kenini

  • inci 28.05.2014 - 12:12

    mrb arkadaşlar sakın booking.com dan rezervasyon yaptırmayın hatta internet üzerinden yaptırmayın çünkü insanları mağdur durumda bırakıyorlar paranızı geri alamıyorsunuz muattabınız olmuyor kısacası dolandırılıyorsunuz kredi kartlarınızı internete kapattırın fazla para çekemesinler gidin yakın bir seyahat acentesinden rezervasyon yaptırın ödeme yaptığınızı keni gözünüzle görün

  • dedektif 16.12.2013 - 05:16

    booking sitesi artık üçkağıtçılığa başlamış araştırdığımıa göre otelerin yorum kısmında puanı düşükolan otelerin komsiyon karşılığında puanlarını yükseltiyor yani düşük puanları siteden kaldırdığı zaman otomatik puanınız yükseliyor . istanbul kumkapıda otel antik ipek bunun bir örneği

  • Murat Cekem 11.10.2013 - 10:19

    Musteri tarafinda sistem gayet iyi isliyor. Hep size yontacak degildilerya, biraz da bize... Siz istediginiz kadar haksiz yorum yapiliyor deyin, kantarin topuzunu kaciranlar gayet net anlasiliyor, aptal degiliz. Kimin dolandirici, kimin dogru, kimin rezil, kimin durust, kimin pis kimin temiz oldugu net bir sekilde yorunlardan gorunuyor.

  • hakan 06.06.2013 - 05:18

    booking iğrenç bir site ön rezervasyon yaptırdım ,sonra sında gitmedim ve parasını ödedim ne güzel değilmi

  • Arif Arslan İstanbul Dedem HotelAvcılar 10.05.2013 - 09:38

    bu haberı yapanın otelcılıkten zerre kadar anlamadıgı bellı bookıng bence gayet ıyı calısan ve her hangı bı problem oldugunda yardımcı olan bı sıte ben bı otelcı olarak yasıyorum ve bılıyorum kredı kartıyla ılgılı bı sorun varsa yanlıs kart numarası yetersız bakıye yada baska bısey rezervasyon yapıldıgı anda extranet sayfanızdan bookıng e bıldırıyorsunuz yenı kart tanımlanmadıgı taktırde rezervasyon otomatık olarak ıptal oluyor bu kadar basıt ayrıca bunların cozuumu var zaten sıstemı kullanmayı bılmıyorsunuz ondan sora gelmıs buraya yok sole yok bole sıstemde 2 tur fıyat kategorısı var bırı refundable dıgerı nunrefundable yanı ıptal edılıebılır ve edılemez nunrefundable fıyatlarda rezervasyon sıstemınıze dustugu anda kredı kartından rezervasyonun toplam ucretını cekme hakkınız var bu fıyat kategorısını kullanırsınız olur bıter yukarda bu konuyu tartısan herkese yenı nesılın kullandıgı bı cumleyle veda etmek ıstıyorum neyın kafasını yasıosunuz

  • Arif Arslan 10.05.2013 - 09:23

    sayın rc beyfenı parayı ceken sıte degıl otelcının ta kenısıdır

  • r.c 01.03.2013 - 01:42

    kredi kartı bilgilerimden bilgim ve rızam dışında yukarıda belirtilenlerin aynısı gerçekleşti ve kartımdan 600 tl küsür yurt dışı kaynaklı ücret çekilmiştir... şikayetçiyim bu siteden

  • Sektörel 24.02.2013 - 08:51

    Bahsedilen konu ve altındaki yorumlar aslında bilgilenirici, Sektörden birisi olrak şunu söyleyebilirim, Kredi Kartlarının kontrolü çok kolay bir durum değil, ne booking.com ve hrs.com Kredi Kartlarının sahte olup olmadığını kontrol edemezler, bu Şirketler Black list uygulaması yapmaktadırlar (Sahte Kartlar için) fakat bu Kara Listeler günlük haftalık değil Aylık olarak Sisteme tanımlandırılır, ve Sahte çalıntı Kart tespiti böyle yapılmaktadır (çok verimsiz bir uygulamadır). Bu Şirketler kartlardan herhangi bir Provisyon alma hakkına sahip olmadıkları için anlık olarak Kart sorgulaması yapamazlar. Gelen Rezervasyonun türüne göre Provizyon sorgulaması yapılması gerekir ve Geçersiz bir kart ise ivedilikle bu Şirketlerin ilgili departmanlarıyla temasa geçilmelidir. Son olarak Sahte Rezervasyonlar genelde Vize için yapılmaktadır, ülkemize ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinden Vize rezervasyonları gelmektedir, aynı Rezervasyonları maalesef bizim Vatandaşlarımız Avrupalı otelcilere yapmaktadırlar.

  • Baris A 01.11.2012 - 12:12

    En çok tartıştığımız konular en az bildiklerimizdir

  • Gökhan ÖZBAY 21.09.2012 - 11:35

    Expediadan bahsetmisti Asu Kara Hanim,bazi durumlardaki yaklasimlari ve ulasilabilirlik konusundaki sorunlari civarimizdaki Otelci arkadaslarimizdan duyuyor ve size katiliyorum. Bu arada expediada test asamasinda olan ve iliskileri iyi olan bazi tesislerle pay at the hotel yani booking sistemiyle calismaya basladi haberini sizlerle paylasmak istiyorum.Yakinda tum tesislerle gorusmeler yapilacak konu ile ilgili olarak.Amerika Expedia merkez uzerinden yapilan sunumda ve bilgilenirmede sistemleri iki secenek sunuyor,musteri istedigini seciyor,pay at the hoteli secerse,kart bilgileri otele iletiliyor, booking.com gibi odemeyi otelde yapip,ay sonundaki fatura karsiligi otel expedia ya komisyon oduyor.Tum expedia ile calisan Antalya hotellerinin bildigi komisyon oraninda da 2 lik bir indirime gidiyor.Bakalim expedia nin pay at the hotel sistemi oturdugunda onlar kart konusunda nasil bir yol izleyecekler? Saygilarimla, Gökhan ÖZBAY

  • Gökhan ÖZBAY 21.09.2012 - 09:58

    Oteleciler olarak bu durum tabiki hepimizi yoruyor, fakat iyi takip edildiğinde herhangi bir sorun yaşamıyoruz.Booking.comun bu sistemi sadace Türkiyede mi böyle çalışıyor? Tabiki hayır,tüm dünya bu kanalı bu şartları kabul ederek kullanıyor.Bilinçsiz otelcilerimiz için tabiki zor bir durum fakat booking.com kontrat yaparken aşağıdaki şartları kesin ve net ibareler ile otelciye belirtiyor, 1) Amerikan express için söylenen durum,siz nekadar amex geçerli değil şıkkını işaretlesenizde booking.com kontratında bunu net ve açık bir şekilde belirtiyor,booking.com kontratını imzalayan otelci,otelinde amerikan express kart geçerliliğini kabul etmiş oluyor.Kontratı imzalarken dikkat etmeden atılan imzalar bu duruma sebebiyet veriyor.Bu konuda booking.comun kesinlikle bir hatası yok. 2)Kredi kartı kabul şartlarında bir sürü prosüdür var,booking.comunki bu sistemlerden bir tanesi ,sadace kart numarası kontrolü ile çalışıyor,örnek olarak visa,mastercard,amex datalarında kayıtlı olmayan, kafanızdan attığınız bir kart no ile rezervasyon kesinlikle yapamazsınız. 3) Otelcinin kartın geçerliliğini denemesi gerektiğini rezervasyon 102ormlarının üzerinde belirtiyor,booking.com otelcilere kesinlikle deneme yapmayın, denemeyin gibi bir tahüdü olmamıştır.Booking.comun otelcilere sunduğu non refundable oda tipindeki ödemenin tamamımını rezervasyon otele ulaşır ulaşmaz çekebilme imkanıda böyle bir durumun olmadığını bariz bir şekilde ortaya koymaktadır.Hepimiz zaman zaman yaşıyoruz bu sorunları,fakat geçerli kredi kartı verme sorumluluğu yine booking.com kontratında bariz bir şekilde belirtiliyor.Geçerli kredi kartı verme sorumluluğu tamamen rezervasyonu yapan kişidedir.Bunu takip etme sorumluluğu da otelcidedir.Booking.comdan geçersiz kredi kartı ile rezervasyon yapan bir kişinin geçersiz kredi kartı bildirimini yaptınız,ve rezervasyonu check in günü iptal ettiniz.Bu durumda booking.comunda otele karşı hiç bir yaptırımı bulunmamakla birlikte,müşteriye karşıda hiçbir sorumluluğu doğmamaktadır.Kartlarda yaşanılan sorunlardan birisi mesela ingilizler debit cardları ile rezervasyon yapmayı seviyorlar çünkü visa yada mastercard debit cartlarını keni ülkelerinde kredi kartı gibi kullanabiliyorlar fakat ülkemizdeki ve otellerimizde çoğu pos makinasında debit card işlemleri mail order çekimlerinde genelde geçersiz işlem olarak hata veriyor ve çekemiyorsunuz.Misafire bildirim yapıyorsunuz kartımda param var diyor,fakat çekemiyorsunuz,bu bankacılık sistemimizde ki sorunlardan sadace birisi. 4) Otelde kalmayıp parası çekilmiş ve noshow olmuş standart bir rezervasyon için,otelcinin kullandığı arayüz ( extranet) üzerinden noshow şeçilerek işaretlenmediği sürece misafir buraya yorum yazabilir,çünkü booking.com sisteminde konaklama yapmış gibi gözüküyor,buda booking.com sistemi üzerinden otomatik olarak müşteriye gönderiliyor,fakat noshow olarak işaretlenmiş bir odada kesinlikle misafire yorum hakkı doğmuyor ve booking.com tarafından rezervasyon sahibine noshow olduğu bildirir bir yazı gidiyor.Bu durumda misafirin yorum bırakma gibi bir durumu söz konusu olmuyor.İkinci olarak diyelimki nonrefundable ödeme seçeneğindeki gibi bir rezervasyon için,bir haftalık rezervasyonun ödemesini 1 ay önce almışssınız ve misafir gelmemiş.Bu odanın toplam ücretini aldığınız için noshowa düşüremiyorsunuz fakat otelinizin bağlı olduğu account managerınıza bu rezervasyon noshowdur,yorum yapmasını istemiyorum derseniz bu account managerınız tarafından Amsterdam booking.com review departmanına, account managerınız tarafından iletiliyor ve bu misafirin yorum yapmasına booking.com kesinlikle izin vermiyor. 5)Booking.comun almış olduğu komisyon tutarının tamamının kar olduğunu düşünüyor gibi bazı kişiler,booking.com tercihli otelleri için google ve benzeri portallarda reklam bedelleri ödüyor,otelinizin reklamanı yapıyor.Booking.com geçen yılki raporlarında sadace dünya bazında googlea ödediği aylık ortalama ücret 2 milyon eurodur.Bu bir kazan kazan yöntemidir,buda bir ticaret yoludur,kabul etmek isteyen çalışır,kabul etmek istemeyen çalışmaz,bu iş bukadar kolaydır. 6)Bir arkadaşımız online kanallara tur operatöründen düşük fiyatlar veriliyor zaman zaman diyor,doğru söylüyor evet veriyoruz,fakat istediğimiz güne istediğimiz şekilde de veriyoruz,stop geçmediğimiz tarihlerde 500 €urodan da oda satabiliyoruz.Ayrıca gelen rezervasyonu anında otele geçmeyip aksiyon çıkmasını bekleyip iaksiyon çıktığında yağmur gibi göndermiyor,bunu alışkanlık haline getirme gibi durum içerisinde bulunmuyorlar.Ne demek istediğimi benen çok daha tecrübeli otelci abilerimiz ve ablalarımız rahatlıkla anlıyorlardır.Bu sistem kullanmayı bilen otelciye fiyat esnekliği sağlıyor. Sonuç olarak bazı eksiklikler hem otelcide hemde booking.comda mevcut.Firmanın bu kuralları kesin,onların da dediği gibi işine gelmiyorsa,kontrol edemiyorsan,uğraşmak istemiyorsan,bu sistemden otellerimiz içinde online satış departmanı kurmak istemiyorsan gayet normal bir şekilde çalışma ozaman diyor.Bu işlemlerle ve sorunlarla uğraşma,kafan rahat olsun,sonuçta kimseye zorla kontrat imzalatmıyorlar.Ama insanları bu şekilde yanlış yönlenirmenin doğru olmadığına inanıyor ve bilinçsizce ,sadace yazmak için yazan arkadaşların yorumlarına kesinlikle katılmıyorum. Sevgi ve Saygılarımla, Gökhan ÖZBAY

  • Y. Murat Özgüç 19.09.2012 - 06:31

    Konunun birde acenta boyutu var Booking.com yada benzeri online sitelerin otellere ciddi rezervasyon sağladıkları gerçeği, bazı otellerin booking ve benzerlerine tapmaları vs. Bu siteler ülke pazarlaması yapmaz ülkelerdeki otelleri pazarlar. Biz acentacılar olarak önce ülkemizi pazarlarız ve dolayısı ile ürünlerimizi. Otellerden fiyat alırız geneli 10 15 komisyonla. Sizde komisyonlu fiyatı hiçbir misafire en az 3 online site ve otelin sitesini incelemeden veremezsiniz, niyemi online sitelerde muhtemelen sizin net fiyatınız yada altında fiyat bulunabilir ve misafire rezil olabilirsiniz. Özellikle paket satmayan acentaların bugünlerdeki en büyük sorunu budur. Birde otelden yer istersiniz yer yok derler, booking de orada burada yer vardır halbuki, tekrar ararsınız bir odanızı onlinedan alıp bize verseniz, yok yapamayız anlaşmamız izin vermez. Peki oradan yapalım misafire bize komisyon ? Yok Başıma çok geldi oteli ben önerdim ama odayı alamadığım için 1 haftalık rezervasyonu misafir online yaptı, Taksimin göbeğindeki otele. Bene tavisye ettiğimle ve açtığım 3 telefonla kalakaldım. En azından bookinge verdiğiniz fiyata yakın bir fiyat verin otelci, dostlar. Acentalar sizin düşmanınız değil, sizin partnerlarınız. Ben rezervasyonumu yapıp paramı otelin istediği şartlarda ödüyorum yani kimsenin benen para alamaması söz konusu değil. Komisyon dövizlerinizle ülke pazarlamayan portallara yurtdışına para kazandırmanıza birşey diyemem zira faydasını yadsımam mümkün değil ama acentalarında otelciler tarafından desteklenmesi kime zarar getirirki? Onlara 25 730lara kadar komisyon vermenize de birşey demiyorum ama otele bookingde fiyat bu bize verdiğiniz bu diye telefon açmamızı engelleyerek fiyat vereceğiniz bir sistem bulunamaz mı acaba? Bireysel çalışan iyi müşterisi ve potansiyeli olan irili ufaklı pekçok acentanın potansiyelini de arkanıza almak için ne bekleniyor merak ediyorum. herkse selam ve sevgiler, Murat

  • Levent Oral İstanbul Martinenz Hotel 18.09.2012 - 09:42

    Evet yukarıda söylenilenlerin çoğuna katılıyorum,ancak müşteriler bankamatik kartlarla rezervasyon yapıyorlar,bizde ön provizyon almadan hiçbir rezervasyona onay vermiyoruz.Müşteri internet ortamında sanırım alış verişe güvenmediği için genelde hesabında para olmayan bankamatik kartlarını veya sahte kçkart numaralarını kullaanarak işlem yapmayı çoğunlukla deniyorlar.Halbuki defakez booking.com yetkililerini bu konuda ikaz ettik.Eş zamanlı kredi kartı geçerliliği booking.com tarafından sorgulandıktan sonra rezervasyon otele ulaşsa daha iyi olur.Yoksa otellerin üzerine çok sorumluluk bırakan bir sistem.Otelci dikkatle takip etmediğinde hiç otele gelmeyen sahte bir kart numarası ile yapılmış rezervasyon için booking.com a komisyon ödemek zorunda kalıyorlar.Geçersiz bir kart numarası ile karşılaştığınızda bunu sistem üzerinden belirtiyorsunuz ancak rezervasyon iptal olmuyor hemen,müşteri ısrarla bir sürü size yeni sahte numaralarla rezervasyon değişikliği gönderiyor,otelci çok ısrar ve dikkatlice takip ettiğinde ancak günler sonra rezervasyon iptal edilebiliyor.Acilen Booking.com yetkilileri mutlaka sanal postu sistemlerinde kullanmalı geçersiz ve sahte kartlar ile yapılan rezervasyon talepleri ile otelcileri büyük bir meşguliyet ve kırtasiye masrafından kurtarmalıdırlar.

  • Mehmet 17.09.2012 - 10:04

    Bu omer hayyam isimli kisi otelini malum kanaldan baska satamayan bunun icinde 45 komisyon odeyenlerden Olmasin.biraz seviyeli olun be kardesim.otelciyi ve otelciligi bu kadar kucumsemek ve malum satis kanalina bu kadar acik kulluk yapmak sadece sizin gercek kultur ve bilgi seviyenizi ortaya koyuyor.Tartisilan konulara bakin , sahsi nefret dolu gereksiz yorumlariniza bir bakin.

  • Ömer Hayyam 17.09.2012 - 05:40

    sımdı burda otelcılerın yorumlarını okuyunca acizliğinizin dibini gormus oluyoruz. garip degil mi ? adamlar bir kural koymus calısmak ıcın , uyarsan calısalım uymuyorsa sen bilirsin diyor .. otel calısanları yada sahipleri ise hayrına musterı gondermıyor mantıklı degil diyor , yahu adam kenı kosulunu koymus , sen hem adam bana musterı bulsun hem de benım ıstedıgım olsun dıyorsun.. asıl mantıksız olan bu . bunu goremıyor musun ? uymuyorsa senın calısma kurallarına çalışma. keni siten üzerinden yap rezervasyonunu. ne diye gelip buraya aglıyorsun.. eger booking.com bu hakkı otellere versin ben olacakları soyleyeyım , daha musterı gelmeden sız tutarı cekersınız , sonra ıptal ettırme yapılsa dahi aylarca surundurursunuz musterıyı .. ulasamaz bile kimseye.. kullanıcılar olarak booking.com u cok seviyoruz.

  • DENİZ TURKOĞLU 17.09.2012 - 02:07

    Bir Otelci olarak booking.com un bu konuya bir çözüm bulması gerekli. Yeni online sitelerin bazılarında bu sıkıntılar hiç yaşanmıyor.Kart bilgilerinin rezervasyon öncesi kontrolü bizim için çok önemli.Kart bilgilerinin yalnışlığından dolayı çok sorunlar yaşadık.Bu sıkıntıların tekrarlanmaması için çok acil çözüm üretilmeli.

  • Serhan OZTAS 17.09.2012 - 02:02

    Bu haberden de anlıyoruz ki, haberi yapan kişinin bu konu hakkında zerre bilgisi yok. Hatta insan farklı şeyler var mı diye düşünmüyor değil. Günde 200.000 ( yazı ile ikiyüzbin) den fazla reservasyon alan ve her ülkede bir numaralı sağlayıcı olan bir şirketin çalışma sistemini bu denli amatörce yargılamak güldürüyor insanı. Yani bunca ülkedeki turizm profesyoneli birşey bilmiyorda yazıyı kaleme alan kişi bilir kişi. Güldürüyorsunuz insanı... Kredi kartları ile çalışma sistemleri bir kaç başlık altında toplanır ve buda onlardan biridir. Biraz araştırın sonra yazın.

  • asu kara 17.09.2012 - 01:38

    Cafer beyin verdiği örnek son derece mantıklı.umarız booking.com da bir değişiklik yapma yolunda çalışma yapar.yorum yazan kimsenin niyetinin kötü olduğuna inanmıyorum.Amaç varsa bir hatayı birlikte düzeltebilmek ve karşılıklı işlerimize devam edebilmek.Bu arada adı geçen sitenin kuzey kıbrıs otellerini sistemden çıkartabilecek kadar ( Türk devletinin girişimlerine karşın ) kenini büyük görmesi de ayrı bir konu :) selamlar herkese

  • özlem çetin 17.09.2012 - 01:09

    Bence bütün otelcilerin muzdarip olduğu bu konuyla ilgili booking in vermiş olduğu cevap hiç doğru değil.Zaten herhangi bir problemde bookingden hiç kimseyle görüşüp derdinizi anlatamıyorsunuz,aslında bu cevaba şaşırmamalı.Rezervasyonların daha güvenli hale gelebilmesi için biz otelciler yeni altenatifler arayacağız demek ki.Bookingin amacı ne şekilde olursa olsun otelciyi düşünmeden rezervasyon almak ve otel sayısını fark gözetmeden çoğaltmak.Ateş olmayan yerden duman çıkmaz,bunun gerçek olduğunu bütün otelciler biliyor terli arkadaş da dahil..

  • Cafer Özer 17.09.2012 - 12:37

    Türkiyede bu sorunu yıllar önce gören ve bu yönde çok iyi bir çalışma başlatan inhores.com 3D SECURE ile çalışıyor yani rezervasyon aşamasında misafirin kredi kartını test ediyor karttan otelin uygun gördüğü bir miktar parayı yine 3 d secure (bankası tarafından misafirin cep telefonuna gönderilen tek kullanımlık şifre il etamamlanabilen )ödeme sitemi sonrasında otele anında rezervasyon faxı ve email i atılıyor iptal edilmesi durumunda inhores.com misafirden aldığı ön ödemeyi anında aynı kredi kartına iade ediyor otele ek külfet gelmesinide engelliyor . Saygılar Ben Kullanıyorum sistemi sorunsuz rezreavsyon alıyorum SAYGILARIMLA Hotel Washington Rezeravsyon Dept.

  • Asu kara 17.09.2012 - 12:29

    Derin Aksel gibi konuyu bilen kişilerin yorum yapması çok güzel.Burada ki amacın booking.comu karalamak olmadığını görebilmek lazım.Ortada bir sorun varsa konuyu tartışarak iyileştirebilmek gerekir diye düşünüyorum.Eda hanım ile ilgili yapılan bazı yorumları ise anlayabilmek mümkün değil.Bir yorumcu bir taraftan yerden yere vurup diğer yandan cesaretin varsa şunları da yaz diyor.Hakikaten anlayabilmek zor.Booking.comun Otellere getirileri olmakla birlikte git gide kartel haline gelmesi herkesi düşündürmeli.Bu arada Expedianın statikocu tavırları da rakibi için kaymaklı ekmek kadayıfı tadında.

  • Erkin Ertürk 17.09.2012 - 12:23

    Arkadaşlar, lütfen seviyeyi bozmayalım.Haberi yapan kişi ya da kişiler yalan haber yapmamış ki Gerçek ve ortak bir sıkıntıyı dile getirmişler. Bu şekilde işine gelirse mantığı güden kişi ya da kurumlar uzun ömürlü olamayacaklar ve herkes için kayıp olacak.Bahsi geçen kurumun yazılı bir açıklamayla tüm bu sorunlara cevap vermesi gerekmektedir.

  • Derin Aksel 17.09.2012 - 12:12

    Açıkçası bu haber için teşekkürler.Ciddi sıkıntılar yaşanan bu konu tekrar gündeme geldi ve umarım bu sefer elle tutulur bir sonuç alınabilir.Son kullanıcı açısından bir sorun yok ama oteller olarak kullanılmayan kredi kartları ve yanlış kart beyanı büyük sorun yaratmaktadır.Otellere verilen No Show hakkı ( müsteri gelmezse parasını çekebilme hakkı ) kart yanlış olduğu için hiç bir işe yaramamakla birlikte,kartın yanlışlığıyla ilgili bilgi bookinge verildiğinde misafire ulaşmadan size geri dönüş yapamıyor ve bekleme sürecine giriyorsunuz.Bu süreç hemen sonlanmıyor,misafir gelmiyor ve odanızı satamıyorsunuz,paranızı da alamıyorsunuz.Lütfen bu duruma bir çözüm bulunsun.Saygılarımla,

  • Said Kıranatlı 17.09.2012 - 11:55

    booking.comun işinize gelirse yaklaşımı hiç etik değil. Tamam biz otel olarak booking.com dan rezervasyon alıyoruz, bizim için ticari bir değeri var fakat booking.com da para kazanıyor, hayrına müşteri göndermiyor. Otellerin taleplerini göz ardı ederek bir yere kadar gidebilir. Zaten rezervasyonlarımızı artık daha çok keni websitemizden alıyoruz, interneti bilen, kullanan sadece kenileriymiş gibi davranmaları hiç mantıklı değil.

  • ahmet karasu 17.09.2012 - 11:27

    Terleyen arkadaş kötü örnek , örnek değildir diye bir söz vardır.Bu vesile ile dayatmacılığa karşı çıkıp sorunları dile getirin.

  • ahmet park 17.09.2012 - 11:22

    Midyat Otel Yorumuna cevap : Çözdüğünüzü iddia ettiğiniz olayın aslı şudur.Pos cihazından yapmış olduğunuz o işlemin adı giriş yaptığınız miktar kadar karta bloke koymaktır.Şayet Müşterinin rezervasyon tarihi ileri bir tarihe ise veya bankası bu tarz işlemi sms ile haber veriyorsa o zaman deşifre olursunuz.Müşteri provizyon alma sırasında ki blokaj ile karttan para çekmeyi aynı şey sanıyor.Bunun yanı sıra diyelim ki karttan deneme yaptınız ve çekemediniz.Booking de ödeme alamadım diye iptal seçeneği var mı ? Geçersiz kart bildirimi yapabilirsiniz.Bir kaç kez aynı işlemi yaparsınız,sonra booking.com misafiri hiç kalmadığı otel hakkında yorum yapar,yerden yere vurur.Yai o kadar basit değilmiş değil mi sevgili dostum.

  • Yemezz TERLI 17.09.2012 - 11:04

    Simdi bu haber neden sanki yeni bir seymis gibi bir anda cikti garip.... Sanki birileri ozellikle yazdirmis gibi. Mesela bir operator olabilir mi?? Ya da bu sektore yeni girmeye calisan tanidik eskilerden biri..?? Ya da Ex??? Karalamayi birakiniz lutfen. Zorla kimseye kontrat imzalatilmiyor. Sirketinizin calisma politikasi uyarsa calisirsiniz uymazsa calismazsiniz.. Simdi ben buraya TUI den baslar TEZ den cikarim, istenilen maddeleri sayarim.. Onlarin otelciye dayattigi maddeler yok mu? Zorla mi yaptiriyorlar kontrati? Isine gelirse oturur yaparsin, gelmezse yapmazsin anlasmani. Adam tabi ki siz bilirsiniz diyecek. Karalama yapmayin, objektif olun ticarette.. Camur atma nolur calis senin de olur demisler. Sen(bu yaziyi yazan) bookingin den dusen 35 bos rezervasyonla otelin ugradigi zarari burada bu kadar anlatacagina, sezon basinda verilen odeme sozleri, maddelerine ragmen sezon sonunda 45 ay yuzbinlerce Lirayi oteleyen, vermeyen gelecek sezona sarkitan operator hakkin bi arastirma yap.. Ha elinde yok mu materyalin.. Gel ben vereyim. Ama birilerinin istegiyle buraya karalama kampanyasi yapmayiniz. Reklam baska karalama haber baska. Boyle gazetecilik olmaz. Yurekli gazeteci de bu yazisina bu yorumu koyar, takdiri okuyanlara birakir. Hodri meydan.

  • Kasr nehroz otel Midyat 17.09.2012 - 10:23

    Bilgi eksikliğinden dolayı gereksiz polemikler yaşanıyor.Booking. com un açıklama yapacağını zannediyorum. Ama ben yaşadığım ve sorunu diyalogla çözdüğüm için sizlere de bilgi aktarmayı uygun gördüm. Doğrudur bookin kredi kartını kontrol etmiyor yetkiside olmayabilir. Fakat otellerin hakkı ve yetkisi var ve bu yetkiyi BANKASINA DİLEKÇE VEREREK alabilir yani HER TÜRLÜ KREDİ KARTININ GEÇERLİLİĞİNİ POS CİHAZI İLE KONTROL EDEBİLİR. Ve müşteri gelmeden durumu bookin e bildirirse rez. otomatikman iptal oluyor ve komisyon vermekden kurtuluyorsunuz. BİLGİLERİNİZE

  • Rima 17.09.2012 - 09:39

    Otele gelen rezervasyon 102ormunda kartın geçerliliğini kontrol edin ibaresi bulunuyor. Buna izin verilmediği doğru bir bilgi değil.

  • ömer akdeniz 16.09.2012 - 08:51

    Booking.com dan simdiye kadar iyi tecrübeler yaptim, umarim bu problemi çözerler.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.