BM Turizm Örgütü sektördeki riskleri ve beklentileri açıkladı

BM Turizm Örgütü sektördeki riskleri ve beklentileri açıkladı

BM Dünya Turizm Örgütü, küresel turizm sektörünün 2024 yılında pandemi öncesi seviyeye ulaşma yolunda olduğunu açıkladı. Örgütün 2024 yılında yayınladığı ilk raporunda, sektörü tehdit eden ekonomik ve jeopolitik risklere de dikkat çekildi.


Turizm Güncel - Dış Haberler

BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından yayınlanan 2024 yılına ilişkin ilk raporda, 2023 yılında sektörün pandemi öncesinin yüzde 88'ine ulaştığı belirtildi. 2023'ün takriben 1,3 milyon uluslararası seyahatle kapanacağını kaydeden UNWTO, "Bastırılmış talebin seyahate dönüşmesi, artan hava bağlantısı ve Asya pazarları ile destinasyonlarda daha güçlü bir toparlanma olması bekleniyor. 2023 yılında en iyi performansı Orta Doğu, Avrupa ve Afrika gösterdi." denildi.

UNWTO'nun raporunda bölgelere ilişkin şu noktaların altı çizildi:

1. Pandemi döneminin yüzde 22 üzerine çıkan Orta Doğu bölgesi küresel turizmin toparlanmasına liderlik etti.

2. Dünyanın en çok ziyaret edilen bölgesi olan Avrupa'da turizm, bölge içi talep ve ABD'den yapılan seyahatlerle, pandemi öncesinin yüzde 94'üne ulaştı.

3. Afrika bölgesi pandemi öncesinin yüzde 96'ına ulaşırken, Amerika'da bu oran yüzde 90 oldu.

4. Uzun süre kapalı kalan Asya Pasifik bölgesi için ancak pandemi öncesinin yüzde 65'ine ulaşabildi.

5. 2019 yılında 1,5 trilyon dolar olan uluslararası seyahat harcamalarının 2023 yılında 1,4 trilyon dolarla pandemi öncesinin yüzde 93'üne ulaşması bekleniyor.

6. Yolcu taşımacılığı da dahil olmak üzere, turizmden elde edilen toplam ihracat geliri 1,6 trilyon dolarla, 1,7 trilyon dolar olan 2019'daki seviyenin yüzde 95'ine ulaştı.

7. Ön tahminler turizm sektörünün, sunduğu 3,3 trilyon dolar katkıyla, küresel GSYİH'nin yüzde 3'üne denk geldiğini gösteriyor.

8. Uluslararası turizmin 2024'te tam toparlanma sağlayarak 2019'un yüzde 2 üzerine çıkması bekleniyor. Ancak bu gelişim ekonomik ve jeopolitik risklerin durumuna bağlı olmaya devam edecek.

9. UNWTO'nun yaptığı son 'Turizm Güven Endeksi' anketine katılanların yüzde 67'si, 2024 yılında 2023'e kıyasla daha iyi bir sezon beklediğini söyledi. Yüzde 28'lik kesim 2023 ile aynı olmasını beklerken, yüzde 6'sı daha kötü olacağı öngörüsünde bulundu.

10. Asya'da hala önemli toparlanma olanak ve potansiyeli var. Çeşitli kaynak pazarların yeniden açılması bölgedeki ve küresel çaptaki toparlanmayı hızlandıracak.

11. Çin'de hem incoming hem de outgoing turizminin 2024 yılında hızlanması bekleniyor. Çin; Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve Malezya vatandaşlarına 30 Kasım 2024'e kadar bir yıl süreyle vizesiz giriş hakkı getirdi.

12. Ülkelerin ve bölgelerin vizesiz veya kolay vizeyle seyahati kolaylaştırma önlemleri seyahatleri daha fazla teşvik edecek.

13. Romanya ve Bulgaristan'ın da Schengen bölgesine dahil olması ve Fransa'da düzenlenecek yaz olimpiyatlarının da etkisiyle, Avrupa'da turizmin 2024 yılında da iyi bir performans göstermesi bekleniyor.

14. Güçlü ABD dolarının da etkisiyle ABD'den güçlü bir seyahat talebinin oluşması bekleniyor. 2023'te olduğu gibi 2024 yılında da Avrupa, Amerika ve Orta Doğu'daki güçlü kaynak pazarlar dünya çapında turizm akışına ve harcamalara yön vermeye devam edecek.

15. Ekonomik ve jeopolitik gelişmeler turizm sektörünün sürdürülebilir toparlanmasının önünde engeller ve tehditler oluşturmaya devam edecek. Yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları, oynak akaryakıt fiyatları ticareti sekteye uğratmaya, ulaşım ve konaklama maliyetlerini artırmaya devam edecek.

16. Bu durum turistlerin giderek daha fazla fiyat öncelikli olmasına, yaşadığı yerlere yakın noktalara seyahat etmesine neden olacak. Sürdürülebilir uygulamalar ve uyarlanabilirlik işlerin sürdürülmesinde giderek daha fazla rol oynayacak. 

17. Yüksek talebi karşılayabilecek iş gücü sıkıntısı turizm sektörü için kritik başlıklardan biri olmaya devam edecek.

18. İsrail-Gazze savaşının gelişimi, Orta Doğu'ya dönük seyahatleri kesintiye uğratabilir. Rusya-Ukrayna çatışmasından kaynaklanan belirsizlik ve artan jeopolitik gerilimler seyahat güveni üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.



Bu Haber 19.01.2024 - 15:53:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.