Bilirkişi raporu açıklandı: UBER vergi veriyormuş

Bilirkişi raporu açıklandı: UBER vergi veriyormuş

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın UBER'e erişimin engellenmesi için açtığı davayla ilgili bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, haksız rekabete neden olduğu belirtilen UBER'in vergi kaybına neden olmadığı ifade edildi.


Bundan 3 ay önce Türkiye'deki UBER XL operasyonlarını durduran ve sarı taksilerle anlaşmaya başlayan UBER'le ilgili davada bilirkişi raporu mahkeme ulaştı.

Sözcü gazetesinden Ümit Türk'ün haberine göre raporda, UBER TR’nin Türkiye’de kanuni temsilcinin bulunmadığı yolcu ve sürücülere teknoloji hizmeti sağlayan Hollanda’lı Uber B.V.’den teknolojik destek hizmeti aldığı belirtildi.

UBER vergi veriyormuş

Bilirkişi raporunda vergilendirme açısından Uber B.V’nin Türkiye’deki işyeri tarafından, vergi mükellefi olan ve e-fatura sistemine kayıtlı sürücülere verilen hizmetler karşılığı düzenlenen faturaların KDV içerdiği ve vergi idaresine ödemesinin yapıldığı belirtilerek vergi kaybının oluşmadığının tespit edildiği kaydedildi.

Taşımacılık ile bilgi teknolojilerinin kombinasyonu

Taksi hizmeti ile Uber XL hizmeti arasında ulaştırma ve taşıma açısından anlamlı bir fark tespit edilmediği belirtilen raporda, “Uber'in özellikle Uber XL D2 operatörleri bakımından ve fiili uygulama açısından ele alındığında, bunlar için müşteri bulma için olmazsa olmaz nitelik taşıdığı, dolayısıyla uygulamanın salt bilgi teknolojileri hizmeti olarak nitelendirilemeyeceği, taşımacılık ile bilgi teknolojileri hizmeti kombinasyonu bağlamında taşımacılık sektörü içinde de değerlendirilebileceği” ifade edildi.

Haksız rekabet oluşturuyor

Raporda, “D2 operatörlerinin taksicilik hizmeti gibi kullanıldığı, bunun ise açıkça yetki belgesini, amacı dışında kullanma ve başkasını faaliyetlerinden yararlandırma şeklinde ilgili düzenlemelere aykırılık teşkil ettiği, bunun da TK M. 55!1-e anlamında iş şartlarına uymamak şeklinde haksız rekabet oluşturacağı” belirtildi.



Bu Haber 03.09.2019 - 15:43:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.