Mehmet Nuri Ersoy’un ‘müjde’si acentelerde hayal kırıklığı yarattı

Mehmet Nuri Ersoy’un ‘müjde’si acentelerde hayal kırıklığı yarattı
TÜRSAB’ın, seyahat acentelerinin bankalara teminat göstererek krediye ulaşımını sağlamak amacıyla teklif ettiği ‘seyahat acentesi belge devri’ ile ilgili taslak metin ortaya çıktı. Düzenleme, hayal kırıklığı yaratacak nitelikte.

TurizmGüncel-Özel

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin acentelerin bankalara teminat olarak gösterip krediye ulaşımını sağlamak amacıyla önerdiği ‘belge devrine izin verilsin’ talebi Kültür ve Turizm Bakanlı’nda karşılık bulmuş ve Mehmet Nuri Ersoy, belge devrine izin veren düzenlemeyi torba yasaya eklediklerini ‘müjde’ olarak vermişti.

Unvan devrine izin yok

Ancak yapılan düzenleme acente belgesi devrini anlamsızlaştırdığı gibi, belgenin bankalara teminat olarak verilip kredi alınmasına da müsaade etmiyor. Yapılan düzenleme unvan devrine değil sadece belge devrine izin veriyor. Bu şekilde belge devir tutarı, yeni acente açma tutarıyla sınırlandırılmış oluyor. Üstelik, belgesi devredilen acentenin unvanına, 10 yıl süreyle kullanılmama şartı getiriliyor. Devreden belge sahibi ise, 3 yıl süreyle yeni belge alamayacak.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, acente belgesinin 300 bin lira olarak belirlenmesini Bakanlık’tan talep etmişti.

İşte o düzenleme:

“MADDE 26 - 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İşletme belgesi bir işletmeye mahsus olmak üzere tüzel kişilere verilir. İşletme belgesi acenta unvanından bağımsız olarak başka bir tüzel kişiliğe devredilebilir. Devir edilen acentanın unvanı veya iltibasa yol açacak bir unvan on yıl içerisinde başka bir seyahat acentasına kullandırılmaz ve devir eden tüzel kişiliğe üç yıl içerisinde yeniden işletme belgesi verilmez.”



Bu Haber 09.04.2020 - 08:55:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.