Timur Bayındır, başkanlığı bıraktığı genel kurulda neler söyledi?

Timur Bayındır, başkanlığı bıraktığı genel kurulda neler söyledi?

Türkiye Otelciler Birliği’nin 23. Olağan Genel Kurulu Hilton Bosphorus Hotel’de başladı. 7 dönem TÜROB’un başkanlığını yapan Timur Bayındır’ın aday olmadığı genel kurula, Eresin Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Müberra Eresin tek listeyle giriyor


Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), 23. Olağan genel kurulunu yapıyor. Hilton Bosphorus’ta başlayan genel kurula, mevcut üyelerin yanısıra turizmin eski tüfekleri ve HOTREC Başkanı Jenss Zimmer Chrisensen de katıldı.

DBB356E4-AC12-4473-8F44-80DAC810A84B
 kurulun açılışında konuşan TÜROB Başkanı Timur Bayındır şunları söyledi:

‘’TÜROB’u Türk turizmine hizmet veren güçlü bir sektör örgütü olarak bugüne taşımaktan mutluyuz. TÜROB, dinamik ve kapsayıcı bir sektör örgütüdür. Şu Anda 14 temsilciliğimiz ile tüm Türkiye’de hizmet vermeye devam ediliyoruz.

2019’da hem doluluk hem de oda fiyatlarında yüzde 12 artış bekliyoruz. Ancak mutlaka kişi başı geliri arttırmamız gerekiyor. Turist sayısından çok fiyatları yükseltmeye odaklanmamız lazım.

Bu yılın ve gelecek yılların en önemli konusu bu olmalı. Turizmin ekonominin ana sektörlerinden biri olduğunu her zaman söylüyoruz. Konaklama, yiyecek içecek ve acente sektöründeki istihdam 1 milyonu bulmaktadır. Toplam etki alanı ile birlikte düşünüldüğünde, turizmin diğer sektörlerle kıyaslanması hayli zor.

Terör olayları ve 15 Temmuz  büyük sektörel gerilemeye neden oldu. Biz de TÜROB olarak tüm konsantrasyonumuzu bunların hasarlarını hafifletmeye yoğunlaştırdık. 2018 itibariyle yükselişe geçtiğimizi söyleyebilirim. Turizm anlık yönetim ve koordinasyon gerektiren bir sektör. Turizmin ekonomiye katkısı yaşanan gerileme ile birlikte çok net anlaşıldı. Turizm, Türkiye’nin en çok döviz kazandıran ihracatçı bir sektör olarak yerini almıştır. Sayın bakanımız da bu konunun üzerinde ısrarla durmakta. İnanıyoruz ki Türkiye, turizm alanında dünyanın en önde gelen rekabetçi ülkesi olacaktır. 

Çalışma dönemimiz boyunca TÜROB için çalışan yönetim, disiplin ve çalışma grubu üyelerine, profesyonellerimize, sponsorlarımıza, genel kurulumuza ev sahipliği yapa Hilton Bosphorus’a teşekkür ediyor, genel kurulumuzun sektörümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’

Timur Bayındır, “Hem doluluklarda hem ortalama oda fiyatlarımızda yüzde 10-12’lerde artış bekliyoruz. Mutlaka ve mutlaka kişi başı harcamayı, dolayısıyla gelirleri artırıcı uygulamaları devreye sokmak zorundayız. Turist sayısındaki artıştan daha çok, fiyatlarda yükselme sağlamaya odaklanmak lazım. Bu yıl ve gelecek yılların en önemli çalışması bu olmalı” diye konuştu.

Turizm sektöründe, konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri ve seyahat acenteliği faaliyetlerini kapsayan üç alanda toplam istihdamın 2018 yılı itibariyle yaklaşık 1 milyon kişi olduğuna işaret eden Bayındır, şunları söyledi: “Sosyal, ekonomik, uluslararası ilişkiler ve ekonomik olarak etki alanı ile birlikte düşünüldüğünde, turizmin katma değerini başka bir sektörle kıyaslamamız hayli zor. 2018 yılıyla birlikte rakamlarda da hissedilen toparlanma ile artık yeniden yükseliş dönemine geçebildiğimizi ifade edebilirim. Buradaki en önemli kazanım, pazar, ürün ve strateji çeşitliliği ile birlikte turizmin anlık yönetim ve koordinasyon gerektiren bir sektör olduğunun anlaşılmasıdır. Sektörün ülke ekonomisine ne kadar önemli bir katkı sağladığı, yaşanan gerileme ile derinden hissedilmiştir. Böylelikle, turizm sadece turizmcileri ilgilendiren bir sektör değil, tüm ülke sathında en önemli döviz kazandırıcı ihracatçı bir sektör olarak yerini almıştır. Bugün, Sayın Bakanımız da bu konuyu en iyi şekilde aktaran ve aksiyon alan bir lider olarak yolumuzu açmaktadır. TÜROB olarak inancımız tamdır ki turizm sektörü yakın gelecekte, ülkemizin dünyada rekabet üstünlüğü açısından ve ekonomik açıdan ilk sırada yer alan sektörü olacaktır.

’’TURİZMİN AVRUPA’YA KATKISI BÜYÜK’’

Genel Kurul’da konuşan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 Avrupa ülkesinde 42 ulusal birliği bir araya getiren Avrupa’daki otel, restoran, bar ve cafelerin şemsiye birliği Avrupa Oteller, Restoranlar ve Kafeler Birliği (HOTREC) Başkanı Jens Zimmer Christensen de “2 milyon işletme ve 11.9 milyon çalışandan oluşan endüstrimiz, toplam AB turizm işgücünün yüzde 80'ini temsil ediyor ve yalnızca Avrupa Birliği'nde 2013-2016 arasında 1.6 milyon yeni iş yarattı. Sektör 460 milyar Euro'yu Avrupa ekonomisine sağlarken, yaklaşık 70 milyar Euro’su KDV ödemesi olmak üzere devlet hazinelerine yaklaşık 126 milyar Euro’luk katkı sağlıyor. Turizm, özellikle Türkiye de dahil olmak üzere tüm bölgede, iş hayatı ve büyüme için büyük bir itici güç ve Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’ne göre Türkiye’de 2017’de 462 binden fazla iş yaratan bir sektör” dedi.

‘’BREKXIT ETKİLEYEBİLİR AMA FIRSAT DA OLABİLİR’’

Brexit’in turizm sektörüne olumsuz etkilerinin olabileceğine dikkat çeken Christensen, “Türkiye, Avrupa'nın geri kalanında olduğu gibi Brexit konusunda yeni zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Brexit olursa İngiltere'den hava taşımacılığı operasyonları etkilenebileceğinden, özellikle Avrupa’nın güneyini etkileyebilir. Ancak zorluklar da fırsatlar getiriyor. Vize kolaylığı, direkt uçuşlar ve elbette ev sahibi ülkelerin turistlere karşı gösterdikleri samimiyet, büyümeyi teşvik eden temel faktörler olarak kabul edilir. Bu doğrultuda, destinasyonlar seyahat dostu bir vize ve sınır kontrol politikası geliştirmek isteyebilir. Bu daha fazla turist çekebilir” dedi.



Bu Haber 21.03.2019 - 10:48:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.