Başarıyı böyle yakaladı: 471 odalı otelde 520 personel çalıştırıyor

Başarıyı böyle yakaladı: 471 odalı otelde 520 personel çalıştırıyor

Barut Hotels’in ilk şehir oteli yatırımı olan Akra Hotel, kısa sürede hem Antalya’da hem de Türkiye’de hatırı sayılır bir üne kavuştu. Peki, otelin öne çıkıp bir marka haline gelmesi için neler yapıldı, otelin yönetim felsefesinde neler var? Tesisin genel müdürü Gökhan Polat, Akra Hotel’de yakalanan başarının arka planını TurizmGüncel’e anlattı.


TurizmGüncel-Özel

Barut Hotels’in 47 yıldır sadece otelcilik yaptığına dikkat çeken Gökhan Polat, ‘’Barut Grubu otelcilikle başlayıp otelcilikle devam eden, sadece bu işe odaklanmış bir grup. Bu nedenle bakış açımız farklı. Hedef çalışan ve misafir memnuniyetidir. Dolayısıyla, Barut Grubu kurum kültürünü Akra‘da da devam ettiriyoruz.’’ dedi.

‘’BU ALGIYI YIKMAK İSTEDİK’’

Akra‘nın grubun ilk şehir oteli olduğunu hatırlatan Polat, tesiste 471 oda ve 944 yatak olduğunu ifade etti. Otelin oda ve yatak sayısının bir resort otel kapasitesi kadar olduğuna dikkat çeken Gökhan Polat, ‘’Biz bu otelde sadece oda satmıyoruz, kültür, müzik, spor, yeme içme aktiviteleriyle dolu hizmetler, düğün ve nişan gibi özel organizasyonlar, toplantı salonları ve aynı zamanda tatil satıyoruz. Şehir otelciliğinin algısı şöyledir; bir şehirde işiniz vardır. Valizinizi alıp o şehirde bir otele gider yatar, sabah da ayrılırsınız. Şehir otelleri tatil planlamak için pek akla gelmez. Biz bu algıyı yıkmak istedik.

URBAN SOCIAL KONSEPTİ

Akra Hotel’de 2016 yılında başlattıkları Urban Social konsepti ile ilgili bilgi veren Polat, şu noktaların altını çizdi:

''Akra Urban Social adında bir konsept geliştirdik, beş ana teması var; dokunuş, lezzet, ses, kendini iyi hissetme ve koku. Bizim için misafire dokunma daha o otele gelmeden başlıyor. Misafire, gelmeden önce onun için ne tür hazırlıklar yapmamızı istediğini sorarak başlıyoruz. Misafir konaklaması boyunca her gün onlarla telefon görüşmesi yapıyoruz; bugün nasıl geçti, yarın bir şey ister misiniz? diye soruyoruz.

gpolat

‘’ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞMİŞ BİR OTEL HAYAL ETTİK’’

Akra Hotel’de öncelikleriniz neler, burada neyi hayata geçirmeyi ve onun üzerine ne inşa etmeyi planlıyorsunuz?

Biz şehirle bütünleşmiş bir şehir oteli hayal ettik. Sadece şehir dışından gelenlerin değil, Antalyalıların da tüm ürün ve hizmetlerinden yararlandığı sosyal alanlar ve outletler yapıp hizmet vermeye çalıştık.

Bunun dışında 400 adet 5 yıldızlı tatil otelinin olduğu bu şehirde Akra, yaz aylarında ortalama yüzde 70’e varan tatil amaçlı misafir ağırladı. Ve bu misafir buraya yanlışlıkla gelmiyor, gayet bilinçli olarak seçiyor. Çünkü otelle ilgili gerekli tüm bilgileri tarıyor, fotoğraflara bakıyor, daha önce konaklayanların yorumlarını okuyorlar. Bizim otelimize gelen misafirler çok bilinçli. Ayrıca Antalya’yı geziyor, müze ve tarihi yerleri ziyaret ediyor, alışveriş yapıyor, dışarıda da yemek yiyor, para harcıyor.

‘’471 ODALI OTELDE 520 PERSONEL ÇALIŞTIRIYORUZ’’

Dünyada lüks otellerin genelinde personel sayısı eşittir oda sayısıdır, genel bir kural gibi. Biz 471 odalı otelde 520 personel çalıştırıyoruz. Bu, Avrupa’da bile çok lüks birkaç otelin dışında görebileceğiniz bir oran değil. Biz, misafir verdiği paranın karşılığını alsın diye bu sayılara çıktık. Hem memnun ayrılmasını istiyoruz hem de tavsiye etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Kaldı ki, konaklama sektörü artık eskisi gibi değil. Misafir artık hata istemiyor, hataya tahammül etmiyor. Böyle bir otelseniz ve marka olmak istiyorsanız, içeride verdiğiniz hizmeti ona göre kurgulamak durumundasınız. Misafir artık düşük bütçeli otellerde bile iyi hizmet istiyor.''

‘’OTELDE ‘COST’ KELİMESİNİ KULLANMAYI YSAKLADIM’

Otellerdeki en büyük engel maliyetlerle müşteri memnuniyeti arasındaki dengeyi sağlayabilmektir. Maliyet öncelikli çalışan tesisler müşteriden şikâyet alırken, memnuniyet öncelikli gidenler ise bir süre sonra maliyetlerde ipin ucunu kaçırabiliyor. Siz burada o dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?

Biz bu otelde cost (maliyet) kelimesini neredeyse kullanmıyoruz. Çalışanların görevi, bizim onayladığımız şekliyle, her şeyin en iyisini alıp servis etmek. Akra‘da mutfakta belirlenmiş bir limit maliyetimiz yok. Misafiri memnun edecek çeşitte ve kalitede yiyecek içecek servisi yapıyoruz, ürünleri aldığımız firmaları dikkatli seçiyoruz, sağlıklı ve taze ürünleri arayıp buluyoruz, ona göre de satış fiyatları belirliyoruz.

‘’KAHVALTIDA 22 ÇEŞİT ZEYTİN VERİYORUZ’’

Bu kadar popüler hale gelmemizde, yeme-içme kalitesi, ürün zenginliği önemli bir yer tutuyor. Misafirlerden, ‘’dünyayı gezdik, Avrupa’da, Amerika’da kaldık, lüks otellerde konakladık, çok kahvaltı büfeleri gördük ama sizin kahvaltı büfeniz gibisini görmedik’’ sözünü yüzlerce kez duydum, Akra‘da açık büfe kahvaltıda 22 çeşit zeytin veriyoruz, pastane ve fırın köşemiz var. Kahvaltıda, geceden büfeye konmuş ürün servis etmiyoruz, her şey sıcak çıkıyor.

‘’EN KUVVETLİ YANIMIZ İNSAN KAYNAĞIMIZ’’

Otelimizde ikinci önemli nokta ise çalışanlarımız. Bana otelin kuvvetli ve zayıf yönleri sorulduğunda, bu otelin bir numaralı kuvvetli yönüne insan kaynağı yazıyorum. Birbirinden değerli ve çok deneyimli bir müdür kadromuz var, operasyon toplantımızda masada 20 müdür var, Akra’ yı bu deneyimli ve değerli kadro ile yönetiyorum. Diğer çalışanlarımız, köklü kurum kültürümüzden sonra bizim en büyük değerimiz. Akra çalışanı, kurumunu, misafirini ve işini sever, bu tüm otellerimize yayılmış bir durumdur.

‘’MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNDE İLK SIRADA PERSONEL VAR’’

Misafirlerle yaptığımız tüm araştırmalarda, Akra Hotel’de müşteri memnuniyetinde ilk sırayı personel alıyor. İki numara temizlik ve hijyen, üç numara yeme-içme ve dört numara lokasyon. Düşünün, falezlerin üzerinde bu kadar etkileyici manzaraya sahip bir otelsiniz ve müşteri memnuniyetinde lokasyon 4. sırada çıkıyor.

Misafir güler yüz, iyi servis, iyi yemek temizlik ve saygı istiyor. Bunları sağlayıp misafiri memnun ettiğinizde, maliyet sorunu da yaşamıyorsunuz. Zaten fiyatınızı da buna göre belirliyorsunuz. İyi yemek veriyorum, iyi servis yapıyorum, 520 personelle çalışıyorum ve ona göre de satış fiyatım var.

akra

‘’TANITIMI MİSAFİRE YAPTIRIYORUZ’’

Peki, misafir memnuniyeti sizin tanıtımınıza nasıl bir katkı sağlıyor?

Bizim sırlarımızdan biri de bu; reklamımızı misafirlerimiz yapıyor. Milyonlarca dolar harcayarak pazarlama yapabilirsiniz ancak misafirlerinizin sizi tavsiye etmesi tüketiciye güven veren bir unsurdur, bunu parayla yapamazsınız. İnsanların markanız hakkında anlattıkları sizin pazardaki konumunuzu belirler.

‘’AKRA, YAVAŞ YAVAŞ ŞEHRİN BULUŞMA NOKTASI OLMAYA BAŞLADI’’

Hedeflediğiniz şekilde Antalya ile Akra arasında bir bağ kurabildiniz mi, kent halkı oteli aktif şekilde kullanıyor mu?

Biz Antalyalıların markamızı sevdiğini gözlemliyoruz. For Fun, Asmani Restaurant, Pablito Bistro, Lifeco Detox Center, Akrafit, Saf Restaurant Antalyalıların da yoğun kullandığı markalarımız. Düğün, nişan ve özel organizasyonlarda da yoğun talep alıyoruz, güzel bir görüntü var. Bir de tüm Antalyalıların ücret ödemeden katılabildikleri Akra Talks programlarımız var, bugüne dek 36 kez düzenledik, önümüzdeki günlerde yine sürpriz konuklarımız olacak. Sonbahar ve kış aylarında kültür, sanat, spor, müzik, edebiyat, mizah gibi birçok konuda kendi alanında ünlü isimlerle gerçekleşen Akra Talks etkinliklerimiz büyük ilgi görüyor. Ayrıca Akra yılda üç büyük organizasyon düzenliyor. Şubat ayında Tour Of Antalya adı ile uluslararası bisiklet yarışması düzenledik, 20 ülkeden 175 sporcu 4 gün boyunca Antalya’da yarıştı. Dördüncü gününde amatör bisikletçilerin de yarıştığı 500 bisikletçinin katılımıyla Akra Granfondo yarışı gerçekleşti.

‘’ÜÇ TANE FESTİVAL YAPIYORUZ’’

İkinci olarak Mayıs ayında Akra Caz Festivali’ni yaptık. 10 günde 6 konserin yapıldığı festival oldukça ses getirdi, ilgi gördü. Caz festivalinde, bu etkinliğin Antalya halkı için ne kadar önemli olduğunu gördük. Antalya’da müthiş bir sanatsever kitle var. Altı konserde biletli 6 bin 500 kişi ağırladık. Akra Caz Festivali’ni 2019’da 19-29 Haziran tarihlerinde düzenleyeceğiz.

Üçüncü festivalimiz ise Uluslararası Meze Festivali. Hem Akra hem de Barut otelleri zaten gastronomi konusunda iddialı. Hem kendi misafirlerimize bir gastronomi yolculuğu yaşatmak hem de Antalya’nın gastronomi kültürüne katkıda bulunmak için bu festivali düzenliyoruz. 13 Ekimde 2. Kez düzenlediğimiz Meze Festivali yine yoğun ilgi gördü.

Bu festivallerin üçü de çok masraflı organizasyonlar ve maliyetleri çok yüksek. Biz bu etkinlikleri şehre renk katmak, Antalya’ya ilgi çekmek ve Antalya’ya olan sevgimizi göstermek amacıyla düzenliyoruz.

Marka bilinirliliğimiz ve tavsiye edilme oranımız her geçen gün artmaya devam ediyor.

Gökhan Polat, Barut Hotels yönetim anlayışı ile kendisininki arasında nasıl bir uyum olduğu ve fikir ayrılıkları olup olmadığı şeklindeki sorumuza ise, ‘’Yönetim kurulumuzun bakış açısı böyle olmasa, bize bu yolda imkânlar sağlanmasa bizler bu işleri yapamayız. Burada vizyonu oluşturup projeksiyonları yapan yönetim kuruludur. Bizler bize sağlanan imkânları tüm ekiplerimizle yaratıcı bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz.’’ diyor.

BARUT GRUBU YENİ İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMASINA GEÇTİ

Barut Hotels’te yeni nesil İnsan Kaynakları uygulamalarına geçtikleri bilgisini veren Gökhan Polat, ‘’Çalışan memnuniyetini daha da yukarılara taşımak için ciddi çaba sarf ediyoruz. Grubumuz bu konuda çok ciddi projeler geliştiriyor. Başarıya herkesi ortak etmek için çalışıyoruz. Bizde ilk sırada misafir memnuniyeti var ama ondan da önce çalışanlarımızın mutluluğu var. Felsefemiz ‘‘mutlu çalışan, mutlu misafir.’’

‘’VIP SET-UP’NI TAMAMEN DEĞİŞTİRDİK’’

Otellerde rutine ve ezbere karşı olduğunu belirten Polat, otellerdeki VIP set-up’ını Akra’da tamamen değiştirdiklerini söyledi. Polat, ‘’Her otelde VIP 1, 2, 3, 4, 5... diye set-up’lar vardır. VIP 1 Cumhurbaşkanı, VIP 2 Başbakan, VIP 3 CEO’lar ve şirket sahipleri, VIP 4 Balayı gibi. Her kategoriye gidecek ürünler tanımlanmıştır. Kimine çiçek, kimine meyve, kimine pasta... Biz AKRA’da ezber set-up atmıyoruz. Misafirin alışkanlıklarını ve davranışlarını gözlemliyoruz. Eğer misafir elma seviyorsa ve ben bunu biliyorsam, o misafir Akra‘ya her geldiğinde bir meyve basketi değil, sadece bir elma sepeti bulur odasında. Oda parfümüne alerjisi varsa ve biz bunu biliyorsak, tüm düzenlemeyi buna göre yapıyoruz. Odada kullanılan parfümü istemiyorsanız bunu bize bir kere söylersiniz. Bizim hafızamız onu tutar ve bir daha geldiğinizde odanızda parfüm kokusu almazsınız, bunu tekrar söylettirmeyiz’’ bilgilerini paylaştı.



Bu Haber 06.11.2018 - 16:07:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Can Garan 09.11.2018 - 02:17

    Harika bir paylaşım. Tebrikler.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.