Bakan Ersoy’un köyündeki antik kente duvar ve tel örgü çekildi

Bakan Ersoy’un köyündeki antik kente duvar ve tel örgü çekildi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un köyünde bulunan birinci derece sit alanına duvar çektiler, araziyi tel örgülerle çevirdiler.

TurizmGüncel

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un köyü olan Antalya’nın İbradi ilçesine bağlı Ormana Köyünde bulunan birinci derece sit alanındaki Erymna Antik Kentinin olduğu yere duvar örüldüğü ve arazinin tel örgülerle çevrildiği ortaya çıktı.

Halk TV’den Hazar Dost’un haberinde “Antik kentin içinde bulunan tarihi sütun ve taşların dışarıya taşındığını aktaran kaynaklar, duvar örülen ve çit çekilen bölgenin temizlendiğini söyledi.” ifadelerine yer verildi.

Erymna Antik Kenti

Tapusuz araziyi satın alıp köylüleri mahkemeye vermişler

TurizmGüncel’e bilgi veren bölge sakinleri de, birinci derece sit alanı olan bölgenin eskiden bu yana köylüler tarafından ekilip biçildiğini, ancak kimsenin üzerine tapulu olmadığını belirtti. Bölgede sütun, büyük duvar taşları ve bir lahitin olduğunu doğrulayan bölge sakinleri, “Buradaki tapusuz arazileri satın alan insanlar oldu. Ancak tapusu olmayan yerin satışı mümkün değil. Duyduğumuz kadarıyla, “arazimi falanca kişiye sattım” yazılı kağıda imza attırarak parayı ödeyen kişiler, sonrasında “bana tapusuz araziyi sattılar” diyerek araziyi satan köylüleri mahkemeye vermiş. Aldığı bu yazıyı da mahkemeye delil olarak sunmuş. Buradan nasıl bir yere ulaşılmaya çalışıldığını ise bilmiyoruz.” dedi.

ormana

Kalıntılar moloz taşır gibi taşınarak uzağa döküldü

Araziyi satın alan kişilerin burada bulunan kalıntıları moloz taşır gibi araziden çıkardığını ve başka yere döktüğünü belirten köylüler, sonrasında ise arazinin etrafının örüldüğünü ve tel örgü çekildiğini ifade etti. Köylüler, birinci derece sit alanında olan bölgenin sit alanından çıkarılması için başvuru yapıldığına ilişkin duyum aldıklarını da söyledi.

Erymna Antik Kenti
Bölgede bulunan kalıntılardan bazıları

Erymna Antik Kenti hakkında:

Erymna Antik Kenti ile ilgili Wikipedia’a şu bilgiler bulunuyor:

Erymna, Pamfilya ya da Pisidya'da, Akseki'nin 18 km batısındadır. Yeri, hem isminin sürekliliği (Hierokles ve Notitiae'deki Orymna), hem de burada bulunan bir yazıt tarafından ispatlanmıştır.

Erymna'nın daha önceki zamanlarda Strabo (570)'nun bahsettiği Katenneis kabilesinin bir üyesi olmuş olduğu sanılıyor. Daha sonra normal Yunan yapısına sahip bağımsız bir şehir haline gelmiş, ancak hiçbir zaman kendi parasını basmamıştı.

Mevcut kalıntılar çok sınırlıdır. Akropol tepesi sivridir, ancak yüksek değildir; eteklerinde çok büyük taşlardan inşa edilmiş sütunlu bir binanın temelleri vardır. Bunun dışında köyde sadece bir lahit ile buranın kimliğini saptayan yazıtı da içeren çeşitli mimari taşlar vardır.Burada kente ait çeşitli kule ve kale kalıntıları dikkat çekicidir.

TELEGRAM



Bu Haber 19.01.2022 - 19:55:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.