Bahattin Yücel: Bakan bunu nasıl atladı anlayamıyorum

Bahattin Yücel: Bakan bunu nasıl atladı anlayamıyorum

Kültür ve Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, hükümetin koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlandırmak amacıyla çıkardığı önlem paketini TurizmGüncel’e değerlendirdi. Paketin yetersiz olduğuna dikkat çeken Yücel, Bakanlığın sektörün içinde bulunduğu durumu ve taleplerini doğru bir şekilde yürütmeye yansıtmadığı görüşünde.


TurizmGüncel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı koronavirüse karşı önlem paketi, turizm sektöründe hayal kırıklığı yarattı. Konuyla ilgili TurizmGüncel’e değerlendirme yapan Bahattin Yücel, toplamda 15 milyar dolar gibi bir tutara denk galen önlem paketinin yetersiz olduğunu belirterek, ‘’Bu rakam ne sektörün kayıplarını karşılar ne de sektöre canlılık getirir’’ ifadelerini kullandı.

''Sayın bakanın bunu nasıl atladığını anlayamıyorum''

Konaklama sektörünün yaptığı kulisin kısmen de olsa önlem paketine yansıdığını kaydeden Bahattin Yücel, ‘’Cumhurbaşkanının okuduğu metinde acenteler yoktu. Sonradan Bakanlığın web sitesinde, acentelerin de ekli olduğu bi liste yayınlandı. Muhtemelen çok eleştiri aldı ve öyle bir duyuruyu koydu. Ama kendisi de acenteci ve başarılı bir turizmci olan sayın bakanın bunu nasıl atladığını anlayamıyorum.’’ şeklinde konuştu.

''Paket turda 7 milyar euronun üzerinde kayıp yaşanacak''

Koronavirüs nedeniyle Türkiye’nin ciddi bir pazar kaybına uğrayacağını ve sadece paket turlarda 7 milyar euronun üzerinde kayıp yaşanacağını ifade eden Bahattin Yücel, Almanya’daki ve Rusyada’ki tur operatörlerinin durumunun da kritik olduğunu ve tur operatörlüğü sektöründe çok ciddi dönüşümler yaşanacağını kaydetti.

''Bakanlık sektördeki tahribatı ölçmedi''

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektörde oluşan tahribatı ölçmediğini ve bu tahribatı karşılayacak önlemlerin alınmadığını belirten Bahattin Yücel, ‘’Bakanlık bir tespit çalışması yaparak, tahribata paralel olarak KGF’den yeterli destek sağlanabilirdi. Piyasaya kesilmiş olan çekler de yine KGF tarafından alınabilir veya ödemeleri durdurulabilirdi. Bu şekilde de sektörde en fazla yangının yaşandığı nakit akışındaki kopuş giderilebilirdi.’’ şeklinde konuştu.

Şu anda koronavirüsün merkezinin Türkiye’nin içinde bulunduğu bölge olduğunu anımsatan Bahattin Yücel, ‘’Er ya da geç bu salgın bitecek. Ancak bittiğinde işletmelerin ayakta olması gerekiyor. Aksi taktirde, 100 milyar dolarlık turizm yatırımımız 15-20 milyar dolara elimizden alırlar. Turizm durunca AVM’ler de durur, onlara tedarik sağlayanlar da.’’ dedi.

''Sorumluluk bakandadır''

Yaşanan olağanüstü duruma olağanüstü tedbirlerle yanıt vermek gerektiğine işaret eden Bahattin Yücel, ‘’Sektörün içinde bulunduğu durumu yürütme organına doğru şekilde yansıtması gerekenler Bakanlık ve sektörün kendisidir. Turizm sektörünün yaşadığı sorunların doğru yansıtılmadığını düşünüyorum ve burada sorumluluk Bakandadır. TÜRSAB o toplantıda neden yoktu?’’ değerlendirmesinde bulundu.



Bu Haber 19.03.2020 - 11:01:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ali güven 19.03.2020 - 08:35

    selam hepimize geçmiş olsun kısa ve öz yazacam öncelikle öncelikle saglık sonra iş işte olmayınca insanın saglıgı kalmıyor ben bir esnaf olarak 2015 ten belli turizimde başımışa gelmiyen kalmadı ama mucadele ede ede bir şekilde ayakta kaldım turizimde çok çok madur insanlar halen ümütlu ben isterdimki bir turizim koruyucu mapaketi yani kapalı oldugumuz süreç çek senet ödemelerin bekletilmesi vergi ssk affı ve beklesilmesi elektirik su gibi ödemelerin kesilmemesi kiraların indirimi sicili bozulan esnafın halen ayakta mücadele edip kıredi cekememesi şuanda nasıl ayakta kalabilecek alah yardımcımız olsun saygılarımla sabır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.