Bağlıkaya’dan Bakan Ersoy’a ‘sezon’ yanıtı

Bağlıkaya’dan Bakan Ersoy’a ‘sezon’ yanıtı

Geçtiğimiz gnlede katıldığı bir TV programında sezonun 1 Haziran’da açılmasını beklediklerini belirten belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, TÜRSB Başkanı Firuz Bağlıkaya’dan yanıt geldi.


Cumartesi günü TRT Haber’e konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, koronavirüs salgını nedeniyle turizm sezonunun 1 Haziran gibi açılmasını beklediklerini açıklamıştır. Bakan Ersoy, ilk olarak iç pazarın açılacağını, daha sonra ise Güney Asya, Rusya, Doğu Avrupa Orta Avrupa’nın açılacağını belirtmişti.

''Turizm sezonu borsa gibi bir gonk sesiyle açılmıyor''

Bakan Ersoy’un açıklamalarına TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’dan yanıt geldi. Haber Global TV’ye konuşan Firuz Bağlıkaya, ‘Bakan Ersoy’un turizm sezonunun haziran ayında başlayacağına ilişkin açıklaması ne anlama geliyor?’ şeklindeki bir soruya, “Turizm sezonu düğmeyle açılıp kapanan bir olgu değil. Borsa gibi bir gonk ile de açılmıyor. Turizmin kendi dinamikleri var. Bu nedenle 2020 sezonunun ne zaman açılacağı konusunda tahmin yapabiliriz, fal bakabiliriz, niyetimizi ifade edebiliriz, ama buna biz karar veremeyiz.’’ diye yanıt verdi.

Turizm sektörünün birinin ‘açıl’ demesiyle açılıp, ‘kapan’ demsiyle kapanmadığını ifade ede Firuz Bağlıkaya, sektörde sezonun ne zaman açılıp kapanacağını arz ve talebin belirlediğini kaydetti.

''Hayat normale döndüğünde turizmi acenteler ve tur operatörleri canlandırabilir''

Koronavirüs sonrası hayat normale döndüğünde turizmi canlandıracak olan öncü kuvvetlerin acenteler ve tur operatörleri olduğuna dikkat çeken TÜRSAB Başkanı, bu nedenle acentelere ve tur operatörlerine ciddi ve etkili destekler verilmesi gerektiğini savundu. Bağlıkaya, ‘’Sezonu başlatacak olan insanları evlerinden çıkartıp Türkiye’de tatile getirecek olan veya vatandaşlarımızı evlerinden çıkarıp tatil yörelerine götürecek olan seyahat acentelerdir. Dolayısıyla zinde ve ayakta durmaları, işlerinin başında olmaları gerekiyor. Bunun için de ciddi destekler almaları çok önem taşıyor.” diye konuştu.

''Dış turizmde yüzde 60, iç turizmde yüzde 90 iptal var''

Turizm sektöründe satılan ürünün zaman olduğunu ve bunun stoklanamadığını kaydeden Bağlıkaya, “İç turlarda haziran ayı sonuna kadar olan turların yüzde 90’ı iptal edilmiş durumda. Temmuz-ağustos aylarındaki iptaller ise yüzde 50’ler seviyesinde. Dış turizmde ise yüzde 40 civarında iptal, yüzde 60 civarında da ileri tarihe erteleme var. Bu durum da insanlarımızın o aylara dair umutlarını gösteriyor. Tüketicinin satın aldığı turu, iptal etmek yerine ileri bir tarihe ertelemesi, sektörün sağlıklı ve zinde kalabilmesi için büyük önem taşıyor. Sonuçta dünya bu beladan kurtulacak ve insanlar bir şekilde tatile gidecek. Bizim de vatandaşlarımızdan beklentimiz, tatillerini iptal etmeyip ertelemesidir.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 06.04.2020 - 09:42:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Fatih kırıcı 07.04.2020 - 04:10

    Firuz Bağlıkaya'ya katılıyorum. Net bir açıklama yapmış, turizmin dinamikleri coğrafi yapı, sosyal güvence, güvenlik, sağlık, ekonomi ve acentalar. Az önce okuduğum haberle maalef acentaların turizme bakışının hiç iyi olmayacağını sanıyorum. Ne gerek vardı turizm böyle çalkantıdayken böyle durumlara.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.