Ayık: Kayı Group Türkiye için önemli, yaşatmak için çaba sarf etmeliyiz

Ayık: Kayı Group Türkiye için önemli, yaşatmak için çaba sarf etmeliyiz
TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Kayı Group'a bağlı GTI Travel'ın ve Sky Airlines'ın operasyonlarını durdurması ile birlikte Türk turizminde "Otel - Türk tur operatörü - Türk charter firması" şeklinde özetlenebilecek modelin Avrupa'da tehlikeye girdiğini ifade etti.

 
TurizmGüncel

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’nda başlayan ve ülkeye yayılan protestoların turizm sektörü üzerindeki etkileri ile, Kayı Group’a bağlı GTI Travel ve Sky Airlines’ın operasyonlarını durdurmasını TurizmGüncel’e değerlendirdi.

HÜKÜMET SAĞDUYULU HAREKETE TMELİ
 
Dün Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile bir araya gelen turizmciler, ülkede yaşanan olayların turizme etkisi konusunu masaya yatırdılar. Konu ile ilgili olarak bilgi aldığımız TÜROFED Başkanı Osman Ayık, toplantının en önemli gündeminin ülkede yaşanan protestolar olduğunu kaydetti. Protestoların bitirilmesi için her iki tarafın da itidalli olması gerektiğini belirtti. Taleplerini dile getiren vatandaşların şiddetten uzak durması kadar hükümetin de sağduyulu hareket etmesi ve bazı adımlar atması gerektiğini ifade eden Ayık, olayların uzaması durumunda ciddi sıkıntılarla baş başa kalınabileceği uyarısı yaptı.

KIYI BÖLGELER ETKİLENMEDİ, OLAYLAR UZARSA ORALAR DA ETKİLENİR

Olayların şu anda sadece İstanbul’un belli bölgelerindeki otelleri etkilediğini ve kıyı otellerinde önemli sıkıntılar olmadığını belirten Osman Ayık, yaşanan olaylarla ilgili olarak Bakanlık aracılığı ile Avrupa’daki tur operatörleri ile de görüşeceklerini söyledi. Olayların bir anda ortaya çıkmadığını kaydeden Osman Ayık, hükümetin halkın taleplerini dinleyerek olayları yatıştırması gerektiğini de kaydetti.

GTI'NİN TÜRKİYE'DEKİ YOLCULARI İLE İLGİLİ SIKINTI YOK
 
Geçtiğimiz günlerde operasyonlarını durduran GTI Travel ve Skay Airlines’ın ülke turizmini nasıl etkileyeceği şeklindeki sorumuza ise Ayık, “Biz geçtiğimiz yıldan beri bu konunun takipçisiyiz. Kayı Group’un yaşadığı finansal sorunlar nedeniyle otelciler olarak kendilerine önemli destekler verdik. Ancak gelinen noktada şirket operasyonlarını tamamen durdurdu. Şu anda GTI’nin Türkiye’de 4 bin 500 civarında yolcusu var. Onlarla ilgili bir sıkıntı yok. Ege’de Peninsula, Antalya’da ise MTS tatili biten yolcuları ülkelerine gönderiyor” şeklinde yanıtladı.
 
BİR DÖNEM SONA EREBİLİR

Türk turizminin, ülkede yüksek standartlı konaklama tesisleri, Avrupa’da ise Türk tur operatörleri ve charter uçak şirketleri gibi üç temel ayak üzerinde yükselerek bugünlere geldiğini belirten Osman Ayık, gelinen noktada Avrupa’daki son büyük tur operatörünün de faaliyetlerini durdurması ile bu modelin tehlikeye girdiğini ifade etti.

ALMANYA DIŞINDAKİ PAZARLARDA DAHA BÜYÜK SIKINTI YAŞANIR
 
Tur operatörü olarak GTI’nin Türkiye’ye 120 bin yolcusunun olduğunu ve bunun telafi edilebileceğini belirten Osman Ayık, ancak Sky’ın sektörden çekilmesinden doğan boşluğun kısa sürede doldurulamayacağını kaydetti. Ayık, “Sky’dan doğan boşluk Almanya’da büyük tur operatörleri tarafından bir nebze telafi edilebilir. Ancak bu şirketin başka destinasyonlar için de yüksek kapasiteleri vardı. Özellikle Almanya dışındaki ülkelerdeki acentelerin sıkıntılı bir süreç yaşayacağını düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.
 


Bu Haber 06.06.2013 - 10:51:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • BÜLENT ŞANLITURK 08.06.2013 - 04:39

    TURİZMCİ TURİZMCİ ÇALIŞAN sizin gibi ne dediğine önerisi ne de ismi olmayan ismini yazmaktan korkan insanlar olduğu sürece daha çok şirket batar.KAYI TURSKY HAVAYOLLARIGTI bunların son 45 senedir dumanı tütüyordu,burnunuza hiç duman kokusu ,yanık kokusu gelmedi mi ? SAYIN TALHA VE TAHİR GÖRGÜLÜ nün etrafında hiç gerçekleri söyleyen,dost adam yokmuy du ? Şimdi timsah gözyaşı dökenler dumanı gördüklerinde ellerini ovuşturuyorlardı,şimdi bu sahtekarlık ne ?KAYI TUR değişik isimlerle bir çok (RİVA falan)otelciliğe soyunduğunda,duman çıkmaya başlamıştı,ÖGER TUR da otelciliğe soyunduktan sonra yerlere serildi.HİÇ KİMSE BUNLARA SÖYLEMEDİ Mİ ?Kardeşim sen acentacılıktur operatörlüğüveya hava taşımacılığı yap,,,,BIRAK OTELCİLİĞİ DE BAŞKALARI YAPSIN.Demedi mi?Bunların hepsini yapacak kapasiten yok Kadro yokkabiliyetin yokolanakkaynak yok demedi mi ?YOKSA BUNLARI SÖYLEYENLERE KAPI MI GÖSTERİL Dİ ????SAYGILARIMLA

  • Çalısan 06.06.2013 - 01:03

    Harika bir şirketti orada çalıstığım için gurur duyuyorum. Böyle bitmemeliydi çok üzülduk güzel insanlar yolunuz açık olsun.Sevinen insanlara gülüyorum sadece yazık çok küçük düşunüyorsunuz.

  • turizmci 06.06.2013 - 12:50

    bir turizm devi bu kadar emekçi insan turizme bu kadar katkısı olan bir şirket çok fazla desteklenmeliydi. yaşanacak sıkıntıların kimse şu an .farkında değil ama turizme çok olumsuz etkileri olacaktır. ögerin yeri doldurulabildimi HAYIR. GTInin yeri asla doldurulamaz ayrıca bahsedilen yolcu sayıları söylenenin çok üstünde.çok üzgünüz keşke herkes birazcık daha anlayışlı ve daha duyarlı olabilseydi.

  • TURİZCİ 06.06.2013 - 12:38

    Çok dogru sizin gibi bilinçli insanlar olsaydı bu iş böyle olmazdı ancak baltalasınlar yasanacak sıkıntıların farkında bile degiller bir dev emekçi insan böyle olmamalıydı desteklenmeliydi. Doldurun bakalım doldura bilirmisiniz yerini arti oger gitti ne oldu yerini doldurabildilermi HAYIR peki GTİ nin yeri nasıl doldurulacak ayrıca bahsedilen rakamların çok çok üstü bir yolcu sayısı vardı. Telafisi çok zor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.