Avrupa Covid-19’da ikinci dalgaya karşı alarmda

Avrupa Covid-19’da ikinci dalgaya karşı alarmda

Salgının hafiflemesi ile birlikte önlemleri gevşeten ve seyahat serbestisi getiren Avrupa’da, ikinci dalga korkusu yaşanıyor. Vaka sayılarının artışında, tatilden dönenlerin etkili olduğu düşünülüyor.


Avrupa’da Covid-19 vakalarının yeniden artışa geçmesi endişe yarattı. Kovid-19'un kontrol altında olduğu düşünülürken özellikle tatil yörelerinden dönenlerde virüs tespit edilmesi Avrupa ülkelerini önlemler almaya itiyor. Avrupa’da kimi ülkeleri maske kullanımını yeniden zorunlu hale getirirken, kimileri de havalimanlarında test yapmaya başladı.

İspanya

İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Norveç vatandaşlarına "İspanya'ya seyahat etmeyin" tavsiyesinde bulunurken, İngiltere buna ilave olarak İspanya'dan gelenler için 14 günlük karantina uygulaması başlattı. İspanya’da günlük vaka sayısı 1000 civarında seyrediyor. İspanya’daki vaka sayılarının artışı İspanya’ya gelen mevsimlik işçiler, disko gibi eğlence yerlerindeki kalabalıklar ile sosyal mesafe maske kuralının ihlal edilmesine bağlanırken, Katalonya’da eğlence merkezlerinin kapatılması ve 10 kişiden fazla insanın bir araya gelmemesi kararları alındı.

Fransa

Tedbirlerin gevşetilmesinin ardından vaka sayılarının yeniden artış geçtiği Fransa’da ise, son haftalarda 300-600 arasında seyreden vaka sayısı geçtiğimiz haftadan itibaren 1000’i geçti. Bu nedenle apalı alanlarda maske takmayı zorunlu hal getiren Fransa, 1 Ağustos’tan itibaren de havalimanlarında Covid-19 testi yapmaya başlayacak.

Avusturya ve Belçika

Avusturya’da banka, market, postane gibi yerlerde maske kullanımı zorunlu hale getirildi.Riskli ülkelerden dönenler Covid-19 testi yaptırmak zorunda. Günlük vaka artış ortalamasının 300’ü geçtiği Belçika ise yeniden alarmda. Hükümet, Covid-19’l mücadele edebilmeleri için belediyeleri yeni yetkiler verdi. Ülke genelinde sosyal çevre tekrar daraltılırken, zorunlu maske kullanımı alanı genişletildi. Kapalı alanlardaki toplantılarda en fazla 100 kişi, açık hava toplantılarında 200 kişi bulunabilmesine izin verilirken, bu tür toplantılarda maske takılması zorunlu kılındı.

Almanya

Haziran ayında ve temmuz ayının başında 200-500 arasında seyreden Almanya’daki vaka sayısı, geçtiğimiz haftadan bu yana 600-800 arasında gidip gelmeye başladı.Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından yapılan açıklamada, son haftalarda vaka sayılarının artışının bazı yerel bölgelerle sınırlı kalmadığını, ülke genelinde vaka sayılarının yükseldiği uyarısında bulunuldu. RKI, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması ve eyalet yönetimlerinin belirlediği yerlerde maske takılmasını istedi.

Eyaletler, Kovid-19'la mücadele kapsamında mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında maske takılmasını zorunlu kılıyor. Almanya ayrıca, gelecek haftadan itibaren ‘risk bölgelerinden’ dönenleri havalimanlarında teste tabi tutacak.

Yunanistan

Yunanistan’da artışa geçen Kovid-19 vakaları nedeniyle bugünden itibaren kamusal alanlardaki maske takma zorunluluğunun kapsamı genişletildi.

Daha önce maske şartının uygulandığı toplu taşıma, taksi, hastane, sağlık merkezleri ve süpermarketler gibi yerlere ek olarak kafe, restoran, kuaför, güzellik merkezi, banka, devlet dairesi ve diğer yiyecek satan dükkanların tamamında da maske takmak zorunlu hale geldi.

Söz konusu kurala uymayanlara 150 avro para cezası uygulanacak.

Yunanistan’da şu ana kadar 4 bin 279 Kovid-19 vakası kaydedilirken, salgın sebebiyle 203 kişi yaşamını yitirdi.

İtalya

Avrupa'da ilk ve en ciddi şekilde etkilenen İtalya'da Kovid-19’a ilişkin günlük verileri açıklayan İtalya Sağlık Bakanlığı da son dönemde yeni vakaları verirken yurt dışı kaynaklı yeni vakaları belirtmeye başladı.

Özellikle temmuz başında uçuşların başlatıldığı ülkelerden olan Bangladeş’ten Roma’ya gelen uçakta 39 yolcuda Kovid-19'a rastlanması ve diğer uçaklarda da benzer şekilde yeni vakaların çıkması neticesinde İtalya hükümeti, bazı ülkelere seyahat yasağı koydu.

Aralarında Ermenistan, Bahreyn, Bangladeş, Brezilya, Bosna Hersek, Şili, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Moldova, Umman, Panama, Peru, Dominik Cumhuriyeti, Sırbistan, Karadağ, Kosova’nın bulunduğu 16 ülkeden gelen ya da bu ülkelerden transit geçiş yapan kişilere, İtalya'ya giriş ve transit geçiş yasağı getirildi. Ayrıca iki Avrupa Birliği ülkesi Romanya ve Bulgaristan’dan gelenlere de ülkeye girişlerinde 14 gün karantinada kalma şartı istenmeye başlandı.

İtalya'da hükümet, yeni vakaların hızla artması ve ikinci dalga ihtimaline karşı parlamento onayına gerek olmadan hızlı şekilde hareket edebilmek, gerekirse sıkı karantina tedbirlerine geri dönebilmek için 31 Temmuz’da sona erecek OHAL'i, ekim ayının ortasına kadar uzatmaya hazırlanıyor. Kaynak: Habertürk



Bu Haber 29.07.2020 - 18:32:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.