'AtlasGlobal batmaz, Pegasus da o kazayı yapmazdı...'

'AtlasGlobal batmaz, Pegasus da o kazayı yapmazdı...'
Habertürk.com yazarı Güntay Şimşek, AtlasGlobal'in neden iflas ettiğine ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. hem AtlasGlobal'in iflasında hem de uçak kazalarında SHGM'nin rolüne işaret eden Şimşek, esnetilen kurallara ve yasal düzenleme eksikliğine dikkat çekti.

AtlasGlobal'in iflası sektörde konuşulmaya devam diyor. Son olarak konuyla ilgili bir yazı yazan Habertürk yazarı Güntay Şimşek, AtlasGlobal'in iflasında şirketin iş modelindeki belirsizliğe, Türkiye'deki çalkantılara ve havacılık sektöründeki kamu karmaşasına dikkat çekildi.

''Türkiye'de 30 hava yolu şirketi battı''

1990'lardan bu yana Türkiye'de 30 hava yolu şirketinin iflas ettiği belirtilen yazıda, Ulaştırma Bakanlığı ile SHGM'nin geçmişte yaşanan iflaslardan, kazalardan ve krizlerden ders alarak düzenleme yapmadığı için sorunların yaşanmaya devem ettiği belirtildi. Yazıda, ''Ülkemizde kaidesi ve kuralları oturmuş bir havacılık sektörü olsaydı inanın Atlas batmazdı. Pegasus Havayolları da o kazayı yapmazdı.'' ifadeleri kullanıldı.

''Denetim yapmayan otorite olursa uçaklar kaza yapar''

SHGM'nin, hava yolu şirketlerinin verdiği teminatı 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürdüğünü, kaptan pilot olma kriterlerinde uçuş saatleriyle oynandığını ve şirketler için her şeyin kolaylaştırılıp denetim yapılmadığını yazan Güntay Şimşek, ''Denetim yapmayan otorite olursa uçaklar kaza yapar, şirketler batar. Hava iş kanunu yok, pilotların yaptığı iş gurubu bir meslek olarak tanımlanmamış. Havacılık sektörü, ancak bu şekilde büyür.'' dedi.

''Piyasaya 160 milyon dolar borcu var''

Murat Ersoy’un sahibi olduğu Atlasglobal'in havayolu, teknik bakım ve uçuş akademisi olmak üzere 3 ayrı şirketle sektörde faaliyet gösterdiğiniz belirten Şimşek, ''3’ü de iflas bayrağını çekmiş durumda. Atlasglobal yaklaşık 4 yıl önce 60 milyon dolar Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) kredi kullanmıştı. Bankalara ve sektöre toplamda 160 milyon dolar civarında borçla sektöre de darbe vurdu. Ama Ersoy’un kendisi de ciddi anlamda para kaybetti.'' değerlendirmesinde bulundu.

''AtlasGlobal denetlendi mi?''

Şimşek yazısının sonunda, SHGM'nin 6 ayda bir şirketleri denetlemesi gerektiğine işaret ederek, ''Atlasglobal denetlendi mi? Denetlendiyse bu kadar borç yükü nasıl birikti? Neden sessiz kalındı? Araştırılması icap etmez mi?'' sorularını sodu.



Bu Haber 19.02.2020 - 09:10:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kemal Kaptan 08.03.2020 - 04:06

    Güntay Şimşek beyin yorumlarına tamamen katılıyorum. Yazılanlar olmuş olsayfı Biz de bu AZAP’ı çekmezdik... #atlaszedeler @atlasmagdurlari

  • F Altunbulak 20.02.2020 - 12:51

    Güntay beyin yazdıklarına aynen katılmakla birlikte eksikleri var pilotların iş yasası ve iş güvencesi olmadığı için işini kolaylıkla kaybediyorlar işten atılma korkusuyla kurallar çiğniyorlar pas geçmekten korkuyorlar

  • Burhan 19.02.2020 - 11:11

    Her şirkete belediye ye kayyım rahatlıkla atıyorsunuz bakanının kardeşi kasayı boşaltsın diye mi beklediniz ve sonuç bu

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.