Assos Antik Kenti Limanı adeta taş ocağına döndü

Assos Antik Kenti Limanı adeta taş ocağına döndü
Assos Antik Kenti Limanında ‘kaya ıslahı’ için başlatılan çalışmalar, bölgede çok ciddi bir tahribata neden oldu. Tahribatın nedeni ise, kaya ıslahından ziyade bölgede yeni ticari alanlar ve otopark yapılması.

Assos Antik Kenti Limanında kaya ıslahı adı altına başlatılan çalışmalar bölgenin yapısını tamamen değiştiren bir hal aldı. Amacının dışına çıkan çalışmalara peki gösteren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Dostları ve Kazdağları Ekoloji Platformu, hem durumu protesto etti hem de ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yusuf Yavuz’un haberine göre UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı olan Assos’taki yıkımın devam ettiği belirtilen basın açıklamasında, “Burası kimsenin babasının çiftliği değil. Tüm insanlığın, uygar dünyanın kültürel ve doğal mirasıdır. Unutmayın, aklınızdan çıkarmayın. Ülkemizin imzacısı olduğu birçok uluslararası sözleşmelere ve koruma kararlarına de aykırı olarak yapılan bu kötülüğü asla unutmayacağız!” ifadelerine yer verildi.

“Görgüsüzse, saygısızca, hoyratça...”

Sivil toplum örgütleri adına Avukat Burcu Özaydın ve Cem Tüzün tarafından yapılan basın açıklamasında 2600 yıllık geçmişe sahip olan Assos antik kenti limanının yamaçlarındaki doğal ve tarihi alanın yok edildiğine dikkat çekilerek, “Bölgeyi uygarlık tarihi ve dolayısıyla turistik açıdan da değerli kılan özelliklerin başında bir falezin (yalıyarın) var oluşu gelmektedir. Yarın üzerinde konumlanan bir kent ve aynı yarın altındaki antik liman ve bu ikisi arasındaki dik uçurum hayranlık ve ilgi uyandırmaktadır. Binlerce yıldır çeşitli uygarlıklar bu doğal oluşum içinde yaşam formları, kültür üretmişlerdir. Bugün yüzleştiğimiz bu katliam düzeyindeki hafriyat ise, yüzbinlerce, belki milyonlarca yılda oluşan doğal oluşumu ve 2600 yıldır onunla barışık yaşayabilen uygarlık tarihini ve birikimini yok etmektedir. İğneyle kuyu kazılması gereken, gözümüz gibi bakmamız gereken bir yere görgüsüzce, saygısızca, hoyratça ya da kim bilir hangi gözü doymaz, rantçı, talancı bir zihniyetle dozerler soktunuz, patlayıcılarla tahrip ediyorsunuz” ifadelerine yer verildi.

Assos Antik Kenti Limanı

“Görüntünün nedeni otopark ve yeni ticari alanlar”

Can güvenliği gerekçesi ile yapılmak zorunda olan ‘Kaya Islahı’ projesinin bilimsel yollarla ve dokuya zarar vermeden, bölge köylüleri ve turizm emekçileri mağdur edilmeden de yapılabileceği görüşüne yer verilen açıklamada, şöyle denildi: “Yamaçtaki riskli kayalar çelik perdelerle engellenebilirdi. Oysa şimdi antik limanda adeta taş ocağı görünümü var. Yapılan geniş teraslamaların amacının, güvenlik tedbirinden çok, otopark ve yeni ticari alan yaratmak olduğu anlaşılıyor. Bu durumdan kimlerin yarar sağlayacağını çok merak ediyoruz. Soruyoruz: Bu proje hazırlanırken ve bir katliama dönüştürülerek gerçekleştirilirken Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma 1. Şube Müdürlüğü, Çanakkale Müze Müdürlüğü, Assos Kazı Başkanlığı neredeydi? Bu insan müdahalesinin milyonlarca yıllık doğal oluşum ve binlerce yıllık kültürel birikimi tahrip ettikten sonra ortaya çıkaracağı sonucun görsel, estetik tasarımını kim yaptı? Hangi akademik, mesleki ortamlarda tartışıldı? Bu işin müellifi kim? Burası kimsenin babasının çiftliği değil! Tüm insanlığın, uygar dünyanın kültürel ve doğal mirasıdır. Unutmayın, aklınızdan çıkarmayın!

Assos Antik Kenti Lima nı1

Ülkemizin imzacısı olduğu birçok uluslararası sözleşmelere ve koruma kararlarına aykırı olarak yapılan bu kötülüğü asla unutmayacağız! Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı’nı bu katliamı en kısa zamanda durdurmak ve sorumluları hakkında gerekli soruşturmayı başlatmak ve cezalandırmak üzere göreve çağırıyoruz. Assos Antik Limanı acilen rehabilite edilmeli, yöre halkının ve turizmden geçinen emekçilerin mağduriyetleri acilen giderilmelidir.”



Bu Haber 04.10.2021 - 08:30:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.