Aşı pasaportunun önünde hangi engeller var?

Aşı pasaportunun önünde hangi engeller var?
İngiltere'de yeşil ışık yakılan aşı pasaportunun önünde hem sağlık hem de yasal yönden engeller bulunduğu belirtiliyor

TurizmGüncel - Dış Haberler

Başta seyahat sektörü olmak üzere pek çok kesimde, aşı pasaportuna ilişkin artan talep var. Ancak aşı pasaportunun önünde hem yasal hem de sağlık yönünden engeller bulunduğu belirtiliyor. Sertifikaların standartları ve kullanımı uluslararası anlaşma gerektirirken, Dünya Sağlık Örgütü de aşı pasaportuna karşı çıkıyor.

‘’Aşılanmış insanlar riskleri azaltan önlemlerden muaf tutulmamalı’’

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan ''Uluslararası Seyahat Edenler İçin Covid-19 Aşı Kanıtı' konulu raporda, ''Otoriteler, Covid-19 aşı sertifikasını uluslararası seyahatlerde gidiş veya dönüşte bir koşul olarak getirmemelidir. Aşıların bulaşmayı azaltmadaki etkinliği ile ilgili hala bilinmeyen kritik noktalar var. Aşılanmış insanlar, seyahatlerde riskleri azaltan önlemlerden muaf tutulmamalıdır.'' ifadeleri kullanıldı.

‘’Düşük ve düşük-orta gelirli ülkelerde aşıya erişim sınırlı’’

Bu tavsiyelerin geçici olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü, aşıların etkinliği, ne kadar süre koruma sağladığı ve aşılanmış insanların hastalık bulaştırıp bulaştırmadığı ile ilgili konuların nispeten hızlı bir şekilde çözülebileceğini ancak düşük ve düşük-orta gelirli ülkelerde aşıya erişimin sınırlı olduğuna vurgu yaptı.

Seyahatlerde aşılamanın bir koşul olarak dayatılmasının sınırlı sayıdaki aşıya küresel ölçekte erişimi engelleme potansiyeli doğuracağını kaydeden Dünya Sağlık Örgütü, bunun da ülkeler ve dünya ölçeğinde aşının etkisini maksimize etmenin önüne geçeceğine dikkat çekti.

‘’Zaman alacak’’

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca, konunun yasal boyutuna da dikkat çekti. Uluslararası Sağlık Tüzüğü'nün 196 ülke tarafından imzalandığını kaydeden DSÖ, konunun yasal yönüne de dikkat çekti. Şu anda ülkelerin 'aşı pasaportu' talep edebileceği tek salgının sarı humma olduğunu ifade eden DSÖ, Covid-19 aşı pasaportunun seyahatleri kolaylaştırma işlevinin olabileceğini ancak bunun zaman alacağını belirtti.



Bu Haber 05.03.2021 - 20:36:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.