Aşı olmayanlara kısıtlamalar geliyor

Aşı olmayanlara kısıtlamalar geliyor

Aşı olanlara verilen öncelikler, aşılanmayı arttırdı. Bazı ülkelerde aşı olmayanlara gelecek kısıtlamaların gündeme gelmesiyle aşıya talep ikiye katlandı.

 


Sözcü'den Yiğit Can Kaytmaz'ın haberine göre, Yaz mevsimiyle birlikte seyahat kısıtlamalarının kalkması ve Delta varyantının da hızla yayılmasıyla birlikte dünyanın birçok bölgesinde corona virüsü vakaları tekrar tırmanışa geçti. Bununla birlikte aşı olmayanlara kısıtlamalar yolda.

İtalya, Fransa ve Yunanistan'da aşı olmayanlar kısıtlamalar ile karşı karşıya

Fransa ve İtalya corona virüsü aşılarının belgelerinin birçok ülkede kullanılmasına yeşil ışık yaktı. Sağlık çalışanları gibi belirli gruplar haricinde corona virüsü aşısının bir zorunluluk olmadığı İtalya’da kapalı alanda yemek yemek ya da spor salonuna gitmek isteyenlerin aşı olduğuna dair belgeleri göstermesi gerekiyor. Avrupa’da hükümetler yeni bir corona virüsü dalgasıyla kapanmaya gidilmesinin ekonomik ağırlığını kaldıramayacaklarını düşünerek harekete geçiyor. İtalya’da “yeşil geçiş” Fransa’da ise “sağlık kartı” olarak tasarlanan bu aşı kartları ile başka ülkelere seyahatin de önü açılacak.

Yunanistan’da ise vakaların turizm sezonunun başlamasıyla birlikte artması, yeni önlemleri de beraberinde getirdi. Ülkede kapalı alanlarda sadece aşı olan, test olmuş olan ya da Covid-19’u atlatmış kişiler yemek yiyebiliyor.

Kısıtlamalar aşıya talebi arttırıyor

İtalyan Sağlık Bakanlığı’nın baş danışmanlarından Profesör Walter Ricciardi, konu hakkında şu ifadeleri kullandı “İnsanları aşı olmaya zorlayamayız fakat aşı olmayanlara daha az fırsat sağlayabiliriz”.

Fransa’da ise bu uygulamaya geçildikten ve aşı olanlara “bazı haklar” tanındıktan sonra ülkede aşılanma oranı dikkat çekici bir şekilde arttı. Fransa’da bu uygulamanın gündeme geldiği günlerden itibaren ilk doz aşı olmak isteyenlerin sayısı katlanarak arttı. Temmuz ayının başında ortalama günlük 161 bin kişi aşı olurken bu hamle ile birlikte Fransa’da 298.000 insan corona virüsü aşısı olmak için başvuruda bulundu.

Kurallara uymayan işletmelere ceza uygulanacak

İtalya’da restoran ve bar işletmecileri “yeşil geçiş” kuralını uygulamazsa 1.000 euroluk bir para cezasının yanı sıra 10 günlük kapatma cezasını da alabilecek. Aşı olmayan işletmecilere ayrıca 1000 euro ceza kesilmesi de bekleniyor.

Aşı kartı kontrolü yapmayan Fransız işletmeler de 1.500 euro ceza alabilecek. Eğer bir ay içerisinde üç kez uyarı alınırsa Fransız işletmeciler bir yıl hapis cezasına ve 9.000 euroya varan cezalarla cezalandırılacak.

Rusya'da ise cezalar çok daha ağır, çalışanlarının yüzde 60’ı corona virüsü aşısı olmayan işletmelere 90 günlük cezası verilebiliyor.

İsrail’de aşı olmayanlara eğlence yok

Nüfusunu çok hızlı şekilde aşılayan İsrail’de de vakaların artmasıyla birlikte bazı önlemler alınmaya başlandı. İsrail’de 100 kişiden fazla insanın katıldığı ve kapalı alanda gerçekleşen etkinliklere sadece corona virüsü aşısı olmuş olan, Covid-19’u yenmiş ya da yakın zamanda negatif test sonucunu ibraz edebilen kişiler alınabilecek.

İsrail hükümeti ayrıca, müze, konser, spor müsabakası, spor salonu, restoran gibi alanlarla birlikte ibadet alanları ve turistik bölgelere gideceklerden de bu belgeleri istemeye hazırlanıyor.

Yayına hazırlayan: Erdoğan Karataş



Bu Haber 26.07.2021 - 09:25:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.