Artan vergiler turizm sektörünü endişelendiriyor

Artan vergiler turizm sektörünü endişelendiriyor

Sektör temsilcilerine göre Türkiye’de son dönemde getirilen vergi zamları turizme darbe vurabilir.

 


Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) 2018 verilerine göre, dünyanın en fazla turist çeken 6. ülkesi konumunda olan Türkiye’deü son bir yılda yaşanan yüzde 35 civarındaki maliyet artışlarının ardından, getirilen iki yeni verginin de fiyatlara yansıtılmasıyla birlikte, “fiyat duyarlı” destinasyon Akdeniz’deki rekabet avantajı darbe alabilir.

1 Ekim’de Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı payı uygulamasının ardından “Konaklama vergisi” olarak adlandırılan düzenleme ile darboğazdan henüz yeni kurtulan turizm sektörü bu vergi nedeniyle endişeli.

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) veri analiz şirketi STR’den derlediği verilere göre, Türkiye’de bu yıl oda fiyatları ortalama 80 euro olurken; Avrupa’da ortalama 114 euro oldu.  Ortalama oda fiyatı İstanbul’da 91 euro, Antalya’da 98 euro olurken; Atina’da 142, Milano’da 151, Barcelona’da 150 euro.

“Maliyetlerimizde minimum %35-40 artış var”

Armada Uluslararası Otelcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Zoto, fiyatlardaki artışın satış şansını azalttığını vurgulayarak “Maliyet kaynaklı olarak fiyatlarda zaten artış var. Elektrik ve doğalgaz zamları, gıda fiyatlarındaki artış, içki zamları ile son bir yılda maliyetlerimizde minimum %35-40 artış var. 1 Ekim’de de Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı payı uygulaması başladı. Şimdi ayrıca konaklama vergisi uygulanmaya başlanacak. Tüm bunların fiyatlara yansıması kaçınılmaz. Ancak kritik nokta şu ki, Türkiye fiyat endeksli bir destinasyon. Fiyatlarındaki her 1 euro artış, Türkiye turizminin satış şansını azaltıyor.” İfadelerini kullandı.

“70 euro civarına oda satarken 2 euro konaklama vergisi alamazsınız”

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, konaklama vergisinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Ortalama oda fiyatının 150-160 euro olduğu Avrupa şehirlerinde bile maksimum 2 euro konaklama vergisi ödüyorsunuz. Daha düşük oda fiyatı olan destinasyonlarda bu 0.5 euroya kadar iniyor. Dolayısıyla ortalama oda fiyatının 70-80 euro olduğu Türkiye’de siz 5 TL’yi geçemezsiniz, geçmemelisiniz. Ama çıkan kanun konaklama hizmetinin yanı sıra konaklamaya dahil satılan yeme içme, spor, ya da herhangi bir aktiviteden de yüzde 2 bedel alınmasını öngörüyor. 70 euro civarına oda satarken 2 euro konaklama vergisi alamazsınız.” Şeklinde konuştu.

“Müşteri bulmak, pazar kapmak zor”

WOW Istanbul Hotels & Convention Center Genel Koordinatörü Ziya Cihan ise “Oteller bu ilave yükleri fiyatın üzerine koymak zorundalar. Diğer yandan yurt dışı alıcılar en ufak şeyden etkileniyor. Fiyat da bunun başında geliyor. İlave vergi günlük 1 euro bile olsa, 10 gün kalan bir kişi için 10 euro eder. Dört kişilik bir aile için 40 euro fazla fiyat demek. Zaten müşteri bulmak, pazar kapmak zor. İşin içine fiyat girince Yunanistan, İspanya ve Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkeler size rakip. Zor bir durum olacak.” açıklamasında bulundu.



Bu Haber 02.02.2022 - 17:12:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.