Araştırma: Avrupalı Türkler Türkiye turizmi için ne ifade ediyor?

Araştırma: Avrupalı Türkler Türkiye turizmi için ne ifade ediyor?
Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı'nın (TAVAK), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği için yaptığı araştırmaya göre, Avrupa'da yaşayan Türklerin Türkiye'ye yaptığı ziyaretler, bir önceki yıla göre 400 bi artacak. 2016 yılında 2.3 milyon olan Avrupalı Türk turist sayısı, bu yıl 2.7 milyona yükselecek.


TurizmGüncel

Prof. Dr. Faruk Şen'in başkanlığı yağtığı Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği için Avrupa'da yaşayan Türk turist potansiyelini analiz eden bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, geçen yıl 2.3 milyon olan Avrupalı Türk sayısı, bu yıl 2.7 milyona yükselecek. Söz konusu ziyaretlerde Türkiye'nin elde edeceği gelir ise 3.1 milyar dolar olacak.

Bu yıl Türkiye'ye gelecek 2.7 milyon Avrupalı Türk'ün 1.6 milyonunun Almanya'da yaşayanlardan oluşacağı belirtilen raporda, şu detaylara yer veriliyor:

*Avrupalı Türklerin Yarısına Yakını Fazlası Tatilini Türkiye’de Geçiriyor.

*Bu yıl tatilini Türkiye’de geçirecek olan 2,7 milyon Avrupalı Türk turistin 1,6 milyonunu Almanya’da yaşayan Türkler oluşturuyor.



ORTALAMA 4 HAFTA KALIYORLAR

*TAVAK’ın bu yılın Ağustos ve Eylül aylarında yaptığı araştırmalara göre Avrupalı Türkler Türkiye’de ortalama dört hafta kalıyorlar. Artık yalnızca ailelerini ziyaret etmek için değil, aynı zamanda Antalya, Bodrum, Çeşme, Alaçatı gibi sahillerde tatillerini geçirmek için geliyorlar. Avrupalı Türklerin en gözde tatil yerini ise İstanbul oluşturuyor.

HARCAMALARI DÜŞTÜ

*2011 yılındaki araştırmada kişi başına ortalama harcama miktarının 1.200 Euro civarında olduğu tespit edilen bu kişilerin, bu yıl Avrupa’daki  ekonomik krizin artması nedeniyle daha kısıtlı harcamalarda bulunduğu görülüyor. 2017’te Türkiye’de kaldıkları süre içerisinde ortalama 1.150 Euro harcadıkları tespit edildi. Bunun yanı sıra Avrupalı Türklerin Alman turistlere göre %25 daha fazla para harcadığı görüldü.

AVRUPA'DA YAŞAYAN TÜRKERİN YÜZDE 50'DEN FAZLASI TATİLİNİ TÜRKİYE'DE GEÇİRİYOR

*Tavak Vakfı’nın tespitlerine göre 28 üye ülkeden toplam 510 milyon nüfuslu Avrupa Birliği sınırları içerisinde 5,7 milyonun üzerinde Euro-Türk yaşamaktadır. Bunların %50’nin üzerinde bir kitlesi de tatillerini geçirmek için Türkiye’ye gelmektedirler. Avrupa’dan gelen Türkler, ciddi bir şekilde alıverişe para harcarken, özellikle İstanbul’daki önemli eğlence merkezlerine gitmektedirler.

AB Ülkelerinde Yaşayan Türk Nüfusun Dağılımı




AVRUPALI TÜRKLER ALMANLARDAN DAHA FAZLA HARCIYOR

2016 yılında Türkiye’ye gelen 2,6 milyon Türk kökenli turist takriben 2,8 milyar Euro döviz getirmiş bulunmaktadır.

2015 yılında ise Almanya’dan 5,4 milyon kadar Alman turist gelmişti. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye gelen ve ortalama kalış süreleri 17 gün olan Almanların kişi başı toplam harcamaları ortalama 660 Euro iken Avrupalı Türklerin kişi başı ortalama 1150 Euro harcadığı görülmektedir. Bu açıdan Avrupa’dan gelen Türkler Alman turistlere göre çok daha fazla harcama yapmaktadırlar. 2017 yılında Euro-Türklerin Türkiye’deki tatillerinde 3,1 milyar Euro harcamaları öngörülüyor.



2011 yılında ortalama 1200 Euro harcayan Türkler, 2012 yılında ekonomik krizinde nedeniyle harcamalarını ortalama 1100 Euro’ya düşürmüşlerdir. 2013’teki ortalama harcamalarına baktığımızda kişi başı harcamaların 1170 Euro olduğunu görüyoruz. Avrupalı  Türkler hava yoluyla ulaşımın büyük ölçüde pahalanması nedeniyle özellikle karayollarını tercih ediyorlar.

AVRUPALI TÜRK TURİSTLERİN EKONOMİK GETİRİSİ

Avrupalı Türkler, 2017 yılında ülkemizde bırakması beklenen 3,1 milyar Euro; 2015 yılında ülkemize gelen 5,4 milyon Alman turistin bıraktığı 3,9 milyar Euro’ya yakın bir miktar teşkil etmektedir. 2017’de Alman turist sayısının 2,2 milyon sınırında kalacağından hareket ediliyor.

Yıllara Göre Türkiye’ye Gelen Avrupalı Türk  Turistler





ARAŞTIRMA, AVRUPA'DA YAŞAYAN 1500 TÜRK İLE YAPILDI

TAVAK, söz konusu araştırmayı 20 Ağustos – 10 Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirdi. CATİ Yöntemiyle 650 Almanyalı, 200 Fransalı, 250 Hollandalı 200 Belçikalı ve 200 Avusturyalı Türkle görüşmeler ypılarak hazırlanan araştırma sonuçları, diğer ülkelere ise yansıtma ile uygulanmdı. Böylece yapılan 1500 anketin sonunda Türklerin hem gelir düzeyleri, Türkiye’ye gelmek için ayırdıkları süre ortaya çıkarıldı.



Bu Haber 26.09.2017 - 11:04:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.