''Antalya turizminde yetişmiş ara eleman sıkıntısı büyüyor''

''Antalya turizminde yetişmiş ara eleman sıkıntısı büyüyor''

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Antalya'daki otellerde yetişmiş ara eleman sıkıntısının gün geçtikçe büyüdüğünü belirtti. Ayık, söz konusu problemin yasal düzenleme ve eğitimle çözülebileceğini kaydetti.


Antalya'daki otellerde üst düzey yönetici konusunda sıkıntı yaşanmazken, ara eleman olarak tabir edilen komi, garson, bulaşıkçı gibi pozisyonlarında büyük sıkıntı yaşandığı belirtildi.

''Yönetici sıkıntısı yok, ara eleman bulmakta zorlanıyoruz''

Antalya Ekspres'e konuşan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, sadece konaklama sektöründe değil turizmin hemen her alanında yetişmiş ara eleman sıkıntısı bulunduğunu anlattı. Turizm sektöründe yönetici sıkıntısı yaşanmadığını kaydeden Ayık, ''Ara eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu bir bütün aslında, problem eğitimden geçiyor. Eğitim ciddi bir şekilde değerlendirilmeli ve İş Kanunu’nda bu sektörle ilgili özel bir paragraf açılmalı” ifadelerini kullandı.

Ayık, “Sektörde komi, garson, bulaşıkçı gibi alanlar için ara eleman bulmakta zorlanıyoruz. Animasyon, resepsiyon gibi alanlarda ise dil bilen eleman şart. Bunların hepsine bölüm bölüm bakılmalı daha sonra bir bütün olarak değerlendirip çözümün nasıl bulunacağı düşünülmeli” diye konuştu.

''Yabancı işçiler mecburen tercih ediliyor''

Mevsimlik işçi ihtiyacının Antalya'da turizm sektöründe eğitim gören öğrencilerden sağlanabileceğini belirten Osman Ayık, ''Ama bunun için esas talebimiz İş Kanunu’nda bu sektörün özellikleriyle ilgili özel bir paragraf açılmasıdır” dedi.Turizm sektöründe yaşanan eleman sıkıntısının her zaman devam ettiğinin altını çizen Ayık, “Bu problem ortadan kalksın diye yabancı işçiler mecburen tercih ediliyor. Biz ülke olarak bir an önce, Haziran ve Eylül ayları arasındaki boşluğu dolduracak mekanizmaları devreye sokmalıyız. Bu da bu sektör için İş Kanunu’nda bir madde getirilmesiyle çözülür” ifadelerine yer verdi.

''Açığın yüzde 25'i öğrencilerden karşılanabilir''

Özellikle öğrencilerin sektöre katılımlarının az olduğuna dikkat çeken Ayık, “Bu işe katılımlar bir şekilde çözülebilir. Hızlı kurslar getirilip, yaz dönemimde öğrencinin sektöre yapacağı destek arttırılabilir. Bunun için planlı eğitime ihtiyaç var. Bütün mekanizmalar devreye girmeli” dedi.

Başkan Ayık, “Antalya’da bulunan üniversitelerde eğitim gören özellikle alanı turizm olan öğrencilerin kaçı alanında çalışıyor? Sektörün 300 kişiye ihtiyacı varsa bu sayının neredeyse yüzde 25’i öğrencilerden karşılanabilir. Bu öğrencilerin sektöre kazandırılması hem onlar için hem de sektör için olumlu sonuçlar doğuracaktır.'' şeklinde konuştu.



Bu Haber 09.09.2019 - 13:14:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • hüseyin yılmaz 10.09.2019 - 10:33

    Öncelikle Merhabalar. Bir Turuzim Çalışanı Olarak Yazı Baştan Sona Okudum. Doğru Tespitler Yapılmış.Ama Şöylede Bir Gerçekte Var.Şuan Turuzim Sök törünü Kimse Meslek Olarak Görmüyor.Çünkü Neden Kimse Hak Ettiği Değeri Görmüyor .Ama Bir Gerçek Var Bundan Sonra Artık Tüm Tesisler Hizmet Satmak Zorunda.Bu Da İyi Personelle Olur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.