ALTSO: Turizm kötü gidiyor, esnaf zor durumda
ALTSO'nun Mayıs ayı olağan meclis toplantısı çarpıcı açıklamalar eşliğinde son buldu. Turizm sezonunun kötü gidişinin sorumlularının arandığı meclis toplantısında zor duruma giren ve ödeme zorluğu çeken esnaf için Alanya belediyesi ve devletin yardımcı olması istendi.
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası mayıs ayı olağan meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Gündemin görüşülmesi ile başlayan toplantı, bir önceki toplantı tutanağının görüşülmesi, faliyet raporunun okunması, Nisan ayı mizan hesaplarının müzakeresinin ardından dilek ve temenni bölümüyle son buldu. ALTSO Meclis Başkan Yardımcısı Servet Sipahioğlu, turizm sezonunun kötü gidişi hakkında konuştu. Sipahioğlu, 'Yapılan tanıtımlar sonrasında %10 artışın olacağı söyleniyordu, esnaf aldatılıyor mu? Bırakın yüzde 10 artışı, Nisan ve Mayıs ayları ölü bir ay olarak tarihe geçti" dedi.
ALTAV ve ALTSO'NUN ESNAFI KANDIRDIĞI DOĞRU DEĞİLDİR
Sipahioğlu'nun ardından söz alan ALTSO Başkan Yardımcısı Mevlüt Dalabasmaz, ALTAV yönetiminde ALTSO'yu temsilen bulunduğunu belirterek, "Servet beyin dediği gibi bu yıl gözle görülen bir düşüş var. Bunun birçok etkeni var. Öncelikle şunu söylemek istiyorum, ben ALTAV'da ALTSO'yu temsil eden birisi olarak ALTAV ve ALTSO'nun esnafı aldattığı doğru değildir. Fuarlara Alanya'yı tanıtmak için gidiyoruz. Alanya'yı temsil ediyoruz. Fuarlarda biz şunu gördük, Avrupa bir ekonomik kriz içerisinde. Bir de şu var 2011 yılından düşük ama 2010 yılından yüksek bir turizm sezonu geçiriyoruz. Ayrıca tamam turizm sezonu düşük diyoruz ama yatak kapasitesi giderek artıyor bunu da gözardı etmemeliyiz. Ayrıca Rus pazarında bir küçülme görüyor. Bunun etkeni olarakta Mısır hükümetinin yaptığı bir çalışma var. Çeşitli projeler ürettiler ve turizm konusunda destek oldular. Biz de hükümetimizden bu yönde destek istiyoruz. Avrupa pazarındaki düşüsün temel etkeni ekonomik sıkıntılar. Ayrıca bizim yüzde 10'luk artış söylemimiz ilk aylar için geçerli değil yıl sonunda yapılan değerlendirmeler sonucunda görülecek rakamların tahmini söylemidir" diye konuştu.
ALANYA BELEDİYESİ VE DEVLETTEN YARDIM İSTEDİ
Meclis toplantısında söz alan, ALTSO Meclis Üyesi Mehmet Türemiş, sezonun kötü gidişinin üzerine esnafının çekleri ödeyemeyecek konuma geldiğini belirterek, devletten yardım istedi. Türemiş, "Bu anlatılanlar çok güzel şeyler ama birde olayın esnafa yani bizlere yansıyan iç yüzü var. Biz bu söylenen yüzde 15'lik artışı göz önüne alınarak yatırımlar yaptık. Yeni elit bazda elemanlar aldık. Biz bu elemanları ne yapalım çıkaralım mı? Bunların bize çok büyük maliyeti var. Biz kaliteyi yükselttik turist gelecek diye ama ne gelen var ne giden. Artık çeklerimizi ödeyemiyoruz. Alanya Belediyesi'nden, devletten destek bekliyoruz."
KORKARIM TORUNLARIM DA GÖRECEK
Meclis toplantısında söz alan ALTSO Meclis Üyesi Refik Özdemir, tanıtımlar hakkında yaptığı konuşmada, tanıtımların yanlış yapıldığını, broşürle yapılan tanıtımların tanıtım olarak kabul edilemeyeceğini aktardı. Özdemir, "Bana göre tanıtımlar yanlış yapılıyor. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bir gezisi sırasında bir öğrenci ayağa kalkıyor ve 'Sayın Cumhurbaşkanım sizi dedem gördü, babam gördü, ben görüyorum, korkarım benim çocuğum da görecek. Siz ne zaman gideceksiniz?' diye soruyor. Aynı onun gibi tanıtımlara giden insanları dedem gördü, babam gördü, ben görüyorum ve korkarım torunlarım bile görecek. Bu sıkıntılar yaşanıyor. Bunların düzelmesini istiyorum. Yönetimdeki insanlar, fuarlara gidenler hep aynı. Ben kendim İstanbul fuarına gittim geldim rapor hazırladım, bu fuarlar gereksiz dedim ama o raporunu kimse görmedi, okumadı. Bence fuarlara gidilerek broşürlerle tanıtım filan olmaz" diye konuştu.
'TANITIMDA TUR OPERATÖRLERİ VE MEDYA KULLANILMALI'
ALTSO Meclis Üyesi Mustafa Sözgen, Özdemir'in açıklamalarına destek veren konuşmasında ise tanıtımın kartvizit ve broşürlerle yapıldığına dikkat çekti. Sözgen, "Kartvizit ve broşürlerle tanıtım olmuyor. Tanıtımda tur operatörleri ve medya kullanılmalı. Alanya'ya gelen turistlerin hiçbiri broşürden görerek gelmiyor. İki, üç ay turist gelmesiyle de turizm filan yapılmaz. Önemli olan kış turizmini faaliyete geçirmeliyiz. Biz yöntemi değiştirmeliyiz. Alanya'da Haziran, Temmuz, Ağustos dolu geçiyor ama geriye kalan 9 ay ne olacak. Bizim kışımız başka bölgelerin yazlarından daha sıcak biz ona göre çalışma yürütmeliyiz. İşi bilen insanlarla çalışmalıyız bu geleneksel yöntemlerle olmaz. Ayrıca ben turizmin geçen seneye göre yüzde 15 düştüğünede inanmak istemiyorum tamam düşmüş olabilir ama rakamsal olarak bakıldığı zaman yüzde 20'lik bir oranda fiyat artışı oldu. Yani gelirler aynı düzeyde kaldı diyebiliriz." dedi.
Bu Haber 23.05.2012 - 10:47:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Gelişen ve gelişmek isteyen tüm turizm destinasyonlarının birinci sorunu (tanıtma ötesinde) PAZARLAMA eşiğidir. Satılamayan veveya ederinin altına giden turizm ürününün (dolsa da) işe yaramadığı artık defalarca ispatlanmıştır. HER YIL Sürekli değişen koşullara ayak uyduramayan YÖRELER ise, randımansız kalmaya ve rakipler karşısında kaybetmeye mahkum durumdadır. Böyle bir dönemde birleşerek DESTİNASYON YÖNETİMİ yapılması gerekirken, ALANYA gibi en gelişmiş yörelerimiz bile halen DERNEKÇİLİK zihniyeti ötesine gidememektedir. BEŞ YIL ÖNCE öngörülmüş olan TURİZM KONSEYİ MODELİ ülke çapında çok verimli hizmet verecek olan bir yöntem olmasına rağmen, tüm destinasyonlar halen uygulanamayan ve unutulan bu çağdaş yöntemin hasreti içindedir. Anadolu çapında BÖLGE TURİZMİ yapmak isteyen ilgili ve sorumlulara: Detay bilgi için zafer@cengiz.gen.tr