'Too big to fail' inancı yıkıldı, teminatlar yükselecek

'Too big to fail' inancı yıkıldı, teminatlar yükselecek

Thomas Cook'un iflasının ardından büyük şirketler için kulanılan 'too big to fail' (iflas etmesine izin verilmeyecek kadar büyük) inancı yıkıldı. Şimdi tur operatörlerinin ödediği teminatların arttırılması bekleniyor.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Almanya'da 400 milyon euroya mal olan Thomas Cook iflasının ardından, tur operatörlerinin ödediği iflas sigortası tutarlarının artmasının beklenebileceği belirtiliyor.

''Ülkenim ikinci büyük tur operatörü, iflasına izin verilmeyecek kadar büyük değilmiş''

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yayınlanan haberde, ''Ülkenin ikinci büyük tur operatörü bile 'iflasına izin verilmeyecek kadar büyük' olmadığı ve tüm sisteme zarar verebileceği anlaşıldı.'' ifadelerine yer verildi.

'Makul seviyede bir iflas sigortası

Almanya'daki tur operatörü iflas sigortasının Avrupa'nın diğer ülkelerinden daha düşük olduğu belirtilen haberde, Alman tur operatörlerinin makul bir azami sorumluluğu öngören bir iflas sigortasına sahip olması gerektiğini ifade edilerek, ''Şu anda sigorta şirketi, iflasın boyutu ne olursa olsun, toplam zararın sadece 110 milyon euroluk kısmını karşılamakla mükellef.'' denildi.

400 milyon euroluk kayıp

Thomas Cook üzerinden yapılmış ileri tarihli 660 bin ileri tarihli rezervasyonun, kişi barşı 750 eurodan toplamda 500 milyon euro olduğu kaydedilen haberde, bunu 110 milyon eurosunun Zürih Sigorta tarafından karşılandığı, geriye kalan zararın ise 400 milyon euro olduğu kaydedildi.

Haberin devamında şu ifadelere yer verildi:

İleri tarihli rezervasyonlarla ilgili belirsizlik var

Thomas Cook-Almanya, 2019'un kalan kısmı ve 2020 için 660 bin ileri tarihli rezervasyon aldığını açıkladı. İflas ettikten sonra, 31 Aralık'a kadar operasyon yapamayacağını duyurdu. Ancak 2020 için yapılan rezervasyonların ne olacağı belli değil.

Zürih Sigorta ise, toplam hasarı tespit etmek gerekli tüm belgeleri alamadığı için, hasarın geneline dair bir hesap yapamadığını açıkladı. İleri tarihli 660 bin rezervasyonun ne kadarının 2020 için yapıldığı, unların içinden ne kadarının parasının tamamen, ne kadarının parasının kısmen ödediği belli değil.

Almanya seyahat pazarı bunu tartışıyor

Öte taraftan, Almanya seyahat pazarı, hükümet yetkilileri ve tüketici hakları dernekleri hararetli bir şekilde, benzer olayların önüne geçmek için ülkedeki tur operatörlerinin iflas sigortasının nasıl olması gerektiğini tartışıyor.

Alman Seyahat Birliği DRV, tur operatörlerinin yeterli teminat sağlaması gerektiğini söylüyor ancak 'tur operatörleri için de uygun olmalı' demeyi ihmal etmiyor.

FTI: Tüm sektörü kapsayacak bir fon kurulmalı

FTI'ın Satış ve Pazarlam Müdürü Ralph Schiller, teminatları yükseltmenin yeterli olmayacağını, tüm sektörü sektör çapında bir fon kurulması gerektiğini söylüyor. benzer bir görüş, seyahat sigortası uzmanı Roland Schmid tarafından da dile getiriliyor. Ancak Schmid büyük hacimli tur operatörleri için daha yüksek teminatların getirilmesi gerektiğini de ekliyor.

Alman Seyahat Birliği DRV Sigorta Endüstrisi Birliği GDV, konuyu tartışmak için bir çalışma grubu kurdu bile.

Bakanlık: Gözden geçirilmeli ama her şeyi sigortalayamazsınız

Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın turizmden sorumlu genel sekreteri Thomas Bareiß, Thomas Cook iflasının mevcut yapının gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdiğini söylüyor. Öte taraftan Thomas Bareiß, 'Ancak sorumluluk sınırı ölçülemez miktarlara yükselmemeli Teminatlar makul olmalı ayrıca her şeyi sigortalayamazsınız' diyor.



Bu Haber 02.11.2019 - 10:44:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.