Almanya'da tüketici güveni dibe vurdu

Almanya'da tüketici güveni dibe vurdu

Türkiye'nin ikinci büyük turizm pazarı Almanya'da tüketici güveninde tarihi düşüş yaşandığı bildirildi.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Arka arkaya ikinci düşüşün ardından Almanya'da tüketici güveni tarihin en düşük seviyesine geriledi. Nisan ayında Almanların ekonomik görünüm ve gelir beklentileri belirgin bir şekilde düşerken, satın alma eğilimleri de düştü.

Yüksek enflasyon oranları ve daha az harcanabilir gelir nedeniyle tüm Avrupa'da olduğu gibi Almanya'da da satın alma gücü önemli ölçüde düştü.

1991 yılından bu yana en düşük seviye

Nuremberg merkezli tüketici araştırma şirketi GfK'nin yaptığı "Tüketici İklimi" araştırmasına göre, ülkedeki tüketici güveni, ölçüm yapılmaya başlanan 1991 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. GfK, durumun 2021 yılının nisan ayında ölçülen kötü durumdan daha kötü olduğunu bildirdi.

Ukrayna savaşı tüketici duyarlılığını azaltıyor

Nisan ayında Alman halkının tasarruf etme eğiliminde belirgin bir artış kaydedildiği ve bunun tüketici güvenindeki çöküşü hızlandırdığı ifade edildi.

GfK Tüketici Uzmanı Rolf Bürkl, "Ukrayna savaşı ve yüksek enflasyon tüketici güvenine ağır bir darbe vurdu. Bu durum, pandemi sonrası toparlanma umutlarını boşa çıkardı." diye konuştu.

Ukrayna belirsizliği, Rusya yaptırımları

Ukrayna savaşının getirdiği belirsizlik ve Rusya'ya dönük kapsamlı yaptırımlar nedeniyle enerji fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekilen raporda, bunun da tüketicilerin gelir beklentisini aşağıya çektiği belirtildi. Raporda, "Yüksek enflasyon satın alma gücünü önemli ölçüde düşürdü. Almanların gelir beklentileri en son 2003 yılının Şubat ayında bundan kötüydü." ifadelerine yer verildi.

Tüketiciler gerçek bir resesyon tehlikesi görüyor

Müşteri güveninin toparlanmasının ancak Ukrayna'da sürdürülebilir barış görüşmelerinin başlamasıyla mümkün olabileceğine dikkat çekilen GfK raporunda, "Mevcut durumda tüketiciler gerçek bir resesyon (ekonomik durgunluk) tehlikesi görüyor." denildi.



Bu Haber 27.04.2022 - 13:45:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.