Alman turizmciden Çeşmeli otelcilere: Böyle ağlarsınız!

Alman turizmciden Çeşmeli otelcilere: Böyle ağlarsınız!
Çeşmeli turizmcilerin sezonun beklendiği gibi gitmediğine, dolulukların düşük kaldığına ilişkin serzenişlerine Alman turizmci Melanie Törün'den yanıt geldi: Hiçbir şey yapmazsanız ağlarsınız. Kibirli duruşun zamanı geldi.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölge Başkanı Suat Esin, Çeşme'de turizmde geçen seneye göre büyük düşüş olduğunu belirtmişti.

Çeşmeli turizmciler sezona ilişkin hayal kırıklıklarını ifade etmişti

Konuyla ilgili olarak ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir "Ekonomik sorunlardan dolayı tatil yapmak mümkün olmadı. Turizmcileri gurbetçiler kurtardı. Ağustosta moralimiz yerine geldi. Eylül ise istediğimiz gibi gitmedi, pek çok otelimiz ve beachler okullar açılır açılmaz kapandı. Onlar kapatınca, açık olanlarda yüzde 60'larda doluluk oluştu." derken, TÜRSAB Marmaris Bölge Başkanı Suat Esin de, “Geçen seneye göre ciddi oranda düşüş yaşandı. Temmuz ve ağustos aylarında otellerin doluluk oranları yüzde 60’ları geçmedi. Turist sayısının yüksek olması bir şey ifade etmiyor. Harcama limiti bu sene çok düşüktü." ifadelerini kullanmıştı.

Almanya'da faaliyet gösteren Türkei Reisen'in yöneticisi Melania Törün, iki turizmcinin yaptığı açıklamaya dört maddelik açıklama ile yanıt verdi. Çeşmeli turizmcilerin kibirli olduğunu ve hiçbir çalışma yapmadığını ifade eden Törün, "Bu kibirli duruşu değiştirme zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

Törün'ün yaptığı açıklama şöyle:

"Çeşme'nin ağlamaması lazım. Sorunların hepsi kendilerinden kaynaklanıyor. Bu kibirli duruşun değişme zamanı geldi.

“Çeşme’nin uluslararası alanda tanıtıldığı bir tane reklam yok”

1. Tanıtım için hiçbir şey yapmıyorsunuz, Çeşme'nin küresel bir marka olduğunu söylüyorsunuz ama reklam yapmıyorsunuz. Çeşme’nin uluslararası alanda tanıtıldığı bir reklamı yok. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece yerli turistlere ve gurbetçilere güvenildi.

“Hiçbir şey yapmadığınız için sezon sonunda ağlarsınız”

2. Çeşme aslında kaplıcalarıyla bir altın madeni. Ama Çeşme çok tembel. 'Yaz sezonunun güzel geçmesi bize yeterli' diye düşünüyorlar. Ama beklentiler karşılanmazsa hiçbir şey yapmadığınız için sezon sonunda sadece ağlarsınız. İleriyi görmüyorlar, reklam ve pazarlama yapmıyorlar. Bölgedeki sağlık turizmi potansiyeli kullanılamıyor. Yurt dışından gelenlerin potansiyeli kullanılamıyor. Çeşme’deki turizmciler o kadar kibirli ki Çeşme´nin bir dünya markası olduğuna inanıyorlar ve herkesin kendi kendiliğinden geleceğine zannediyorlar. İnsanlar Çeşme'yi nerden tanıyacak? Yurt dışı gezi fuarlarında Çeşme'yi görebilmek için çok İyi aramalısınız. Berlin'deki dünyanın en büyük seyahat fuarında herhangi bir sunumu olmayan mini bir stant bulabilirsiniz. 

Stanttaki masanın üstünde 2 veya bilemedim 3 büyük otel broşürü bulunur. Soğuk ve ilgi uyandırmayan bir stant. Dahası, stantta yabancı dili kötü konuşan bir stant görevlisi bulunur. Çeşme'nin tanıtımı bu şekilde mi yapılacak? Güneydoğu Anadolu Bölesi'nin standı daha çok ilgi çekici ve enteresan bir şekilde tanıtılıyor.

ITB Berlin’de stant İzmir Fuarındaki Çeşme-Alaçatı standı gibi, yabancı ülkeleri davet edici olmalı. Bu konuda gerekirse biz de gelir yadımcı oluruz!

“Çeşme’nin fiyatı Yunan Adaları’ndan daha yüksek”

3. Çeşme otellerinde iyi bir misafir kültürü yok. Oda-kahvaltı hizmet veren bir otelde kahveniz için ekstra bir ödeme yapmak zorunda kalmanız soygundur. Bu tür bir olay Yunan Adası Mykonos'taki bir otelde bile başıma gelmedi. Genel olarak Çeşme'nin fiyatı genel olarak çok yüksek. Samos, İstanköy, Rodos, Mikonos, Girit gibi diğer tüm Yunan Adaları'nda restoranlarda daha az parayla daha iyi hizmet alıyorum. Antalya bile, oteller her şey dahil olmasına rağmen, Çeşme’den ucuz.

“Çeşme’deki cehaleti ve kibri hiçbir yerde görmedim”

25 seneden fazla turizm sektöründe pazarlamada çalışıyorum. Türkiye'ye her yıl binlerce misafirimiz geliyor ama Çeşme'deki cehaleti ve kibri hiçbir yerde görmedim. 2023 yılında Çeşme'de de çok misafirimiz oldu, Çeşme'yi çok güzel buldular ama otellerin hizmet ve performansı kötüydü.

4. Bir başka sorun da belediyenin kendisi. Çeşme'de çok sayıda festivalimiz var ama yapılıp yapılmayacağının garantisi ve sabit tarihleri yok. örneğin Ot Festivali. Randevu verilmiyor, her şey kısa sürede gerçekleşiyor. Ayrıca Almanya'dan uzun süreli planlanmış güzel grup gezileri de düzenleyebilirsiniz. Kısa vadede kesinleşmiş bir tarihte çok fazla insan bulamazsınız. Ama bu belediye başkanının işi. Bugün gelmezsem yarın gelirim düşüncesi. Turizmin bir plana ihtiyacı var. Bölgenin istikrarlı bir pazarlama politikasına ihtiyacı var."


Bu Haber 23.09.2023 - 12:30:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • No options

    Serdar yamaner 03.03.2024 - 05:26

    Çeşme gerçek dibe batmayi bu sene yasiyacak,bu aslında geleceği belli olan bı süreçti.bu bölge artik ikinci konut ve residanst larin bolgesi oldu ,otellerde kalıcak gerçek turistler istenmedi,otellerde yer verilmedi hatta Çeşme çarşı esnafı bu konuda suçlandı.simdi ise gercekler su üstüne çıktı ,,,bir ay sezonla hiç bı yere gidemezsiniz ,bunu siz istediniz ,yerli turistler senin cebinden bana benim cebimden sana bunu ötesine geçmez,,,,yakında o da elde gidicek ...

  • Masal anlatiyo

    Hüseyin ince 25.09.2023 - 05:46

    Cesme bodrum antalya marMaris dünyada tanıtıl miyör buna sebeb olan başta otel yöneticisi ilce yetkilileri Cestop vs. ..hepsi hemen istifa etmeli bubisi yaPan kişiler işin başına gelmelidir. Nokta

  • doğru tespit

    Hüseyin ince 24.09.2023 - 03:22

    Yakup bey bence hemen istifa etmeli is üreten dinamik reklam yurt dışı temas ı kuvvetli bir vizyon sahibi bir otelci seçilmelidir aksi taktirde cesme günden güne erimektedir belediye ninde bu konuda daha aktif olması gerekiyor yurt dışındaki acenta sahipleri kışın cesmeye davet edilmelidir tanıtım çok önemli. .masada oturmakla cesmeye turist gelmez sn onan ve sn yakup

  • Cestop kimi temsil ediyor

    Hatice sayar 23.09.2023 - 05:03

    Çeşmenin dünyada hicbiryerde reklamı yok Cestop Baskanı hemen istifa etmeli bence Hergün buralarda demeç veriyor boş konuşuyor acilen seçime gidilmeli cesme asla sahipsiz değildir ..

  • Nokta...

    kaan berkkan 23.09.2023 - 03:52

    Dost acı söylemiş. Nokta.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.