Alman tur operatörleri FTI-RTK data skandalıyla ilgili ne talep ediyor?

Alman tur operatörleri FTI-RTK data skandalıyla ilgili ne talep ediyor?

Almanya'nın önde gelen tur operatörleri, FRI ile RTK'nın karıştığı data skandalında net bir açıklama ve muhtemelen mali tazminat talep ediyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Almanya'nın en büyük acente zinciri RTK'nın, zincir bünyesindeki 3 bin acentenin rakip tur operatörlerine ilişkin satış ve fiyat verilerini 8 yıl boyunca FTI ile paylaşması skandalı gündemdeki yerini koruyor.

RTK yılda 3,5 milyar euroluk satış yapıyor

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yayınlanan haberde, RTK tarafından verileri FTI ile paylaşılan tur operatörlerinin hem net bir açıklama hem de mali tazminat talep ettiği belirtildi. Haberde, söz konusu veri paylaşımının FTI lehine rekabet avantajı sağladığına dikkat çekildi.

Toplamda 4 bin 200 acentenin yer aldığı RTK'nın yılda 3,5 milyar euroluk satış gerçekleştirdiği belirtilen haberde RTK'nin TUI'nin 400 acenteden oluşan Travel Star ve 650 acenteden oluşan, Schauinsland Reisen'in 650 acenteden oluşan Alpha Reisebüropartner ile iş birliği yaptığına dikkat çekildi.

Belgelere göre göre RTK-FTI veri paylaşımı skandalından 10 Alman tur operatörü etkilendi. Bu şirketlerin hepsi veri paylaşımının gelirleri üzerinde yarattığı negatif etkiyi belirlemeye ve atacağı adımları belirlemeye çalışıyor.

Data skandalında en fazla TUI ve Schauinsland Reisen etkilendi”

Yaşanan skandalın ardından tur operatörlerinden özür dileyen RTK CEO'su Thomas Bösl, hikayenin RTK tarafında yaşananları anlatmak için tur operatörleriyle toplantılar yapmayı teklif etti.

Data skandalında en fazla etkilenen şirketlerin RTK ile ortak seyahat acente zinciri olan TUI ve Schauinsland Reisen olduğu belirtiliyor. RTK'yı sert şekilde eleştiren iki şirket de, yürüyen soruşturmayı takip etmek için iki avukatla anlaştı.

TUI şimdiden RTK'ya "FTI ile bağlantını kes" dedi. Her iki şirketin çoğunluk hissesi ise Mısırlı iş adamı Samih Sawiris'te.

“RTK’nın açıklaması durumu önemsizleştiriyor”

Schauinsland-Reisen Satış Direktörü Detlef Schroer "Çok fazla soru sorduk ancak sadece birkaçının yanıtını aldık. RTK'nın 'verileri gereken özenle koruyamadık' şeklindeki açıklaması durumu önemsizleştirmeyi amaçlıyor. Acı bir hayal kırıklığı yaşadık." diye konuştu.

“Tazminat olmalı”

Almanya'da Mısır spesiyalisti olarak faaliyet gösteren tur operatörü ETI'nin direktörü Ulrike Runge, RTK'nın verileri FTI ile paylaşmasının pazardaki iş birliği temellerini sarsmış olabileceğini söyledi.

Almanya'daki diğer tur operatörleri de skandalla ilgili detayların açıklanması ve bunun bir tazminatının olması gerektiğine inanıyor. Ancak mahkeme yoluyla tazminat almanın yıllar süreceğini düşünen tur operatörleri, RTK merkezinden bir miktar tazminat almanın daha mantıklı olacağı görüşünde.



Bu Haber 18.05.2023 - 11:55:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.