‘Turistin otelden çıkmaması sadece otelcinin sorunu değil’

‘Turistin otelden çıkmaması sadece otelcinin sorunu değil’
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, kent gelen turistin otellerden çıkmaması ve esnaftam alışveriş yapmamasının sadece turizmcilerin sorunu olmadığını söyledi.

Bayramın ağustos ayına denk gelmesiyle otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığını belirten AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, otellere iç pazar için yüzde 20 kapasite ayıramaları çağrısında bulunduklarını belirtti.

2016’daki iç pazarın önemini gösterdi

Hürriyet Akdeniz’den Pelin Gel’e konuşan Erkan Yağcı, 2000’li yıllarda 6 milyon turist alan Antalya’nın bugün 16 milyon turist rakamını konuştuğunu belirterek, artan uçuş sayıları, uygun fiyata bilet bulunabilmesi ve erken rezervasyon alışkanlığının gelişmesiyle birlike tatilin lüks olmaktan çıkıp bi ihtiyaç haline geldiğini ifade etti. Antalya’nın an kaynak pazarlarından birinin iç pazar olduğuna dikkat çeken Yağcı, 2016 yılında yaşanan krizin de bunu gösterdiğini kaydetti.

‘Bayrama 3 gün kala tatil almak isterseniz tabi yüksek fiyattan alırsınız’

Yerli turiste verilen otel fiyatlarının yabancıya verilen fiyatlardan daha düşük olmadığını söyleye Yağcı, ‘’Kasım ayında iç pazar fiyatları çıkar ve erken rezervasyon satışları başlar. Biz şu anda İngiltere pazarına satışlara başladık. Avrupa satışları da bu ay sonu itibariyle başlayacak. Avrupalı tatilini şimdiden alıyor. Onların yaşam stili de ona uygun. Orada bu kültür oturmuş. Biz 2020 satışlarına aralık gibi başlıyoruz. Yüzde 50’den başlayan indirimler oluyor. Farklı pazarlara farklı fiyat uygulaması yok denecek kadar az. Fakat bayrama üç gün kala tatil almak isterseniz tabi en yüksek fiyattan alırsınız.’’ diye konuştu.

Rusya’da bir krizden bahsedemeyiz

Rusya’nın Türkiye turizmi için vazgeçilmez br pazar olduğuna dikkat çeken AKTOB Başkanı, bu yıl Rusya’dan gelen 5,2 milyon turistin Antalya’da ağırlanacağını söyledi. Yağcı, ‘’Türkiye içinde bu rakam 6.5-7 milyon bandında seyredecek. Rusya’daki Ruble krizini 2015 yılında yaşadık. Ama ondan sonraki süreçte Rusya ekonomisinin gelişmeye başladığını gördük. Tabi şu anki durum 2015’teki gibi bir durum değil. Şu an rublenin dolar karşısındaki ekonomik durumu daha stabil. O yüzden şu an krizden bahsedemeyiz.’’ ifadelerini kullandı.

Her 100 turistten 37’si Rus

İlk 7 ayda Antalya’ya gelen her 100 turistten 37’sinin Rus olduğunu ifade eden Erkan Yağcı, ‘Bizim pazar ve ürün çeşitliliğini artırmamız lazım ki turizm gelirlerini artıralım. Çünkü tek pazara bağımlılık fiyatlar noktasında bir takım baskı da yapıyor. 2019-2022 arasında geliri artırmaya odaklanacağız. Dünya Turizm Örgütü’ne göre dünyada turist harcaması ortalama 1000 dolar. Biz 670 dolar civarındayız. Hedefimiz önümüzdeki dönem bunu 850-900 dolar yapmak. Bunun içinde hem turist sayısını artırmak hem de yüksek gelirli turist grubunu ülkeye çekmek için çalışmalıyız. Kongre, spor, gastronomi turizmini geliştirmeliyiz.’’ dedi.

Türkiye 75 milyona çıkarsa Antalya 25 milyona çıkar

Türkiye’deki otel gecelemelerinin yüzde 60’ının Antalya’da gerçekleştiğini kaydeden Yağcı, eylül ayında açıklanacağı belitilen Turizm Master Planı ile ilgili olarak da, ‘’Master plan yapılırken Antalya’nın ön planda olması ve turizm geliştirme noktasında göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Antalya’ya baktığımızda bu sene hedefimiz 16 milyon. Ama 2023’e doğru Türkiye 75 milyon rakamına ulaşacaksa Antalya’da 25 milyon turist sayısına ulaşacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

Turistin esnafa gitmemesi sadece bizim sorunumuz değil

Antalya esnafının turistin kent merkezine gitmediği ve esnaftan alışveriş yapmadığı eleştirilerine karşı ‘’Biz 16 milyon turisti getiriyorsak bu esnafa gitmiyorsa bu sadece turizmcinin sorunu değil’’ diyen Yağcı, şunları söyledi:

Bizim amacımız Antalya’ya 16 milyon turisti getirmek. Turizmci görevini yapıyor. Tabi biz bundan sonra görevimiz bitti demiyoruz. İyi hizmet veriyoruz. Elbette istiyoruz gelen insan müzeye gitsin, esnaftan alışveriş yapsın, şehir merkezini görsün. Ama bunun için 5 kişiye görev düşüyorsa bunlardan sadece biri biziz. Bunun alt yapısının hazırlanması lazım. Belek’teki bir turisti sadece özel araçla değil toplu taşıma araçlarıyla da şehre götürmemiz lazım. Onların şehre rahat ulaşabilecekleri ortamı hazırlamamız lazım. Bu da şehrin görevi tüm şehrin buna sahip çıkması lazım. Mutlaka ulaşım sistemini çözmemiz gerekiyor. Kemer’e, Belek’e ve Alanya’ya kadar raylı sistemi yapabilirsek eminim gelen turistin hepsi şehre inecektir. Bunun dışında şehrin içinde de cazibe noktaları olması lazım. Paris’e gittiğinizde Eyfel Kulesi’ni Londra’da Tower Bridge’yi görmeden kimse ülkesine dönmüyor.

‘Lopez Antalya’da konser veriyor’ algısı çok önemli

Antalya’da dünyaca ünlü star Jennifer Lopez’in konser vermesinin turizm adına çok önemli bir gelişme olduğunu açıklayan Yağcı, şöyle devam etti: “Lopez Antalya’ya geliyor ve konser veriyor algısı çok önemli. Lopez geliyorsa bu kent güvenilir nitelikli ve kaliteli bir kenttir.”



Bu Haber 14.08.2019 - 07:50:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.