''Turist neden ve nereye gitsin?''

''Turist neden ve nereye gitsin?''
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Tanıtım Ajansı İcra Kurulu Üyesi Erkan Yağcı, Antalya'da turistin otelden çıkmadığı şeklindeki eleştirilere yanıt verdi. Ulaşım sorununa dikkat çeken Yağcı, ''Önce kendimize şu soruyu sormalıyız; turist neden ve nereye gitsin?'' ifadelerini kullandı.

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, Dostlar Platformu'nun düzenlediği toplantısına konuk oldu. Toplantıda turizm sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yağcı, 'Antalya'ya gelen turist otellerden çıkmıyor, şehre katma değer bırakmıyor' şeklindeki eleştirilere de yanıt verdi.

''Ulaşım sorununu çözerseniz...''

Turistin şehre gitmesini, sürekli otelde kalmamasını kendilerinin de istediğini ifade eden Erkan Yağcı, ''Önce kendimize şu soruyu sormalıyız; turist neden ve nereye gitsin?'' ifadelerini kullandı.

Turistlerin Aspendos'taki etkinliklere katıldığını, ancak kent merkezine gidemediğini belirten Yağcı, ''Ulaşım sorunu var. Siz Kundu ve Belek'le, hatta ilerleyen zamanda Alanya ile Antalya arasında raylı sistemi kurar, ulaşım sorununu çözerseniz turist kent merkezine, Kaleiçi gibi cazibe merkezlerine iner. Bu da yerel yönetimlerin bütçesi ile mümkün değil. Merkezi hükümetin bu sorunu çözmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

''Turist başına harcamada dünya ortalaması 1.040 dolar''

2019 yılında dünyada 1,5 milyar kişinin seyahat ettiğini, bu rakamın sektörde 1 trilyon 476 milyar gelire karşılık geldiğini kaydeden Yağcı, turistlerin kişi başı harcamasının ortalama 1.040 dolar olduğunu, ancak Türkiye'deki turist başına harcamanın 660 dolar olduğunu ifade etti.

Fransa'nın 90 milyon turiste karşılık 65 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini, İspanya'nın ise ağırladığı 82 milyon turistten kişi başına 980 dolar kazandığını belirten Yağcı, ''Biz ise 51 milyon turistle rekor yılımız olan 2019 da 34 milyar doları yakalayabildik. 2014'le mukayese ettiğimizde turist sayısında 10 milyon artışa karşı gelirde pek artışımız yok. Çünkü 2014'de kişi başı gelirde 800 dolara çıkmıştık. Dünya ortalamasına yakındık. Şimdi ise 660 dolar civarındayız" şeklinde konuştu.



Bu Haber 04.02.2020 - 11:03:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Birgül Akgül 05.02.2020 - 11:31

    Erkan Bey çok haklı, oteller uzay çağında sokaklarımız ise büyük sıkıntılı. Otellerden ulaşım yok. Kendi ülkelerindeki alt yapı hizmet ve alışkanlıklarına burada ulaşamıyorlar. Lüks otelden çıkıp dışarıda ağız tadıyla yemek yiyebilecekleri yerler kısıtlı, yok denecek kadar az. Esnaf deseniz çoğu turistten fazla para almaya çalışıyor. Dil sorunu da var tabii. Taksilerimizin çoğu kokuyor. Otelden çıkan turist sudan çıkmış balığa dönüyor.

  • Neden Mi çıksın! 04.02.2020 - 12:25

    Öncelikli olarak Otelden çıkartmıyorsunuz, Özellikle Rus tur operatörleri havalimanından otele gidene kadar turistlere gerekli infoları verirken, dışarı cıkmayın sizi kazıklarlar, acentenizin goturdugu yerlere gıdın bızım guvencemızde deyıp turıstlerı korkutuyorlar! Bunu arastırın Rus acentelere rehberler boyle yapıyor mu yapmıyormu? araçlarına bının dinleyin. Haklı yonlerıde var ıster turıst olun ıster yerlı Havalımanı belek 200 TL ıse tam tersıne Belek Havalımanı 300 TL ye gıdıyorsunuz, bu ne demek? kazıklıyoruz sızı ama yasal devlet arkamızda beledıye arkamızda taksıcıler baskanı arkamızda ıster bın ıster bınme! otel ıcındekı Masaları 30 bın euro ya rent a car sırketlerıne kıraya verıyorlar, ve onlarda kaçak olarak transfer ve tur satıyor. Asıl SOrun otellerde otel sahıplerınde. rent a car fırmasından hakkı olanı yıllık 5 10 bın euro alsa ve sadece ısını yap bısıklet kıraya ver araba kıraya ver ama soforlu kıralama yapma cunku yapamazsın demelıdır ve onemlı olan nokta oteller ımarda projede yer almayan ıskansız ruhsatsız yerlerı kıraya verıyor. beledıye ıse denetım yapmıyor Belek ve Kundu bolgesınde! hep kendı akrabası dıye göz yumuluyor!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.