''2020 turizmde pek çok değişken için önemli bir yıl''

''2020 turizmde pek çok değişken için önemli bir yıl''
AKTOB'un geleneksel sektörle buluşmalar toplantısı Antalya Konyaaltı'ndaki Crown Plaza otelde gerçekleşti.


AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı’nın açılışını yaptığı ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun ana konuşmacı olduğu toplantıya; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve çok sayıda turizmci katıldı.

AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı yaptığı sunumda, Türkiye ve dünya turizmindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Konuşmasına; “Mesleğimiz olan turizme inanıyoruz, bu yüzden değer katmaya çalışıyoruz” diyerek başlayan Yağcı, dünyadaki turizm sektörünün 2019’da yüzde 4 büyüdüğüne işaret ederek şunları söyledi:

''Hedeflere daha yakınız''

“Geçen yıl 1 milyar 464 milyon insan turizm hareketliliği yaşadı. 304 milyon insanın hareketlendiği Türkiye'nin bulunduğu bölgede, ülkemiz dünya sıralamasında 6. sıraya yükseldi. 2023 turizm hedefimiz var. 75 milyon turist ile ilk 5 sırada yer almak. Turizm gelirlerinde dünyadaki kişi başı harcama 1040 Dolar. Türkiye olarak 660 Dolara ulaştık. 2023 hedefimiz bunu 860 dolara çıkarmaktır. Türkiye çok şanslı bir coğrafyada ancak görmemiz gereken detaylar da var”

''Sağlıklı gelir artışı için 2020 kritik eşik''

Sayısal bakımdan iyi bir büyüme yaşandığını belirten AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, “Şimdi kişi başı gelirleri artırmak için yeni bir süreçteyiz. Bunu krizden çıkarken de vurgulamıştık. Gelir artışı biraz geriden geliyor. Ve 2020 bu açıdan önemli bir yıl olacak. Tam 3 yılımızı aldı toparlanmak. Bu yüzden, yapılabilir ve mantıklı olan, 2023 vizyonuna gelecek için sahip çıkılmalıdır.”dedi.

''Pastadan pay almak için''

Dünya turist hareketinin 2030 yılında 1,8 milyar insana ulaşacağını, Türkiye'nin de bu pastadan payını alacağını anlatan Yağcı, ''Dünya turizmi çeşitleniyor ve dijitalleşiyor. Sektörde yeni iş alanları çıkacak. Koronavirüs dünya turizmini elbette olumsuz etkileyecek. Özellikle Çin ve çevresindeki turizm bölgelerinde gelir 20 milyar ile 70 milyar dolar arasında düşecek.'' ifadelerini kullandı.

''Kapsayıcı turizmi konuşmalıyız''

Bu iyimser tahminlerin olumlu olduğunu da dile getiren AKTOB Başkanı, “Artık kapsayıcı yani kenti ve ülkeyi turizme katkı yapar hale getiren turizmi konuşma zamanı geldi. Halkın turizme, turizmin diğer sektörlere entegrasyonu için; yerel idareler dahil herkesi turizme katkı yapmaya teşvik etmeliyiz. Mesela bu yıl Medeniyetler Beşiği Patara Yılı. Bunu her kesim katkıları ile olgunlaştırmalıdır.” dedi.

Diğer yandan, alışkanlıkların da değişmesi gerektiğine vurgu yapan Yağcı, “Artık yalnız sayıya değil gelir artırmanın yollarına odaklanmak lazım. Bazı pazarlarda yaşanan rezervasyon tutmak gibi alışkanlıkları da terk etmek lazım. Çünkü TTGA planlarımız da gösteriyor ki, turizme bütünleşik bakmalıyız. Bu olmazsa istikrardan uzaklaşırız” ifadelerini kullandı.

''Pazarlara bütünleşik bakmalıyız''

Erkan Yağcı, Ana pazar Rusya'dan 7 milyon, ikinci ana pazar Almanya'dan 5 milyon turist geldiğine dikkat çekerek şöyle dedi:

“2019'da 2014 yılı rakamını yakalamış olduk. Fiyatlar çok kolay düşüyor ama toparlanması uzun süre alıyor. Türkiye, Rusya’da olduğu gibi Almanya pazarında büyümelidir. Bunu çok iyi düşünmeliyiz. Antalya'nın 2023 yılına kadar Almanya ve Avrupa pazarında büyümesi lazım. Yani bütünleşik bakmalı ve sürdürülebilir kılmalıyız''

''Vergide etkin yöntemi bulmalıyız''

Antalya'nın yaklaşık 26 milyon nüfusa hizmet ettiğini belirten Erkan Yağcı, kent gelirlerinin artırılması için de çalıştıklarını söyledi. Yağcı, ''Konaklama vergisi için de çalışıyoruz. Konaklama vergisi misafirlerden alınmalı ve misafir çıkarken tahsil edilmeli'' dedi.



Bu Haber 20.02.2020 - 16:36:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.