Akra Hotel'in Uluslararası Meze Festivali'ne yoğun katılım

Akra Hotel'in Uluslararası Meze Festivali'ne yoğun katılım

Uluslararası Meze Festivali Akra Hotel'in ev sahipliğinde ikinci kez düzenlendi. Katılımın oldukça yoğun olduğu bu yılki festivalde, 3 kıtanın önde gelen 18 şefleri tarafından hazırlanan mezeler festival katılımcılarının beğenisine sunuldu.


İlki geçen yıl yapılan Uluslararası Meze Festivali Akra Hotel'in ev sahipliği ve organizasyonu ile ikinci kez gerçekleşti. 12-13 Ekim’de düzenlenen festivale mutfak duayenleri, akademisyenler, deneyimli gurmeler ve lezzet tutkunları yoğun ilgi gösterdi. Yerli ve yabancı tüm katılımcılara ise ellinin üzerinde mezeyi tatma fırsatı buldu. ''Yaşadığınız anı beş duyunuzla hissedin'' mottosuyla hayata geçen Akra Urban Social Tastekonsepti,katılımcılara farklı bir tadım deneyimi yaşattı.

ŞEFLERLE KEYİFLİ BİR SOHBET

Engelli kişilerin çalıştığı restoranı ile dünyada öncü isimlerden olan ve başarılarından ötürü Michelin yıldızı kazanan Restaurant Handicap’ın başarılı Türk şefi Serkan Güzelçoban ve Lübnan mutfağının dünyadaki en önemli temsilcisi, meze konusunda aldığı sayısız madalya ile Ortadoğu mutfağına büyük bir başarı katan Joe Barza’nın katılımıyla gerçekleşen Akra Talks sohbeti; Osmanlı yemeklerinin gün yüzüne çıkmasına önemli katkılarda bulunmuş araştırmacı şef Vedat Başaran moderatörlüğünde gerçekleşti.

Üniversitelerin mutfak ve gastronomi bölümlerinde okuyan öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen sohbette, dünya gastronomisinde mezenin yeri hakkında değerlendirmeler şefler, dinleyicilere meze kültürü ve gelişimi hakkında önemli bilgiler aktardı.

sefler2

DÜNYANIN ÖNDE GELEN ŞEFLERİ ANTALYA'DAYDI

Türkiye’den çok önemli şeflerin yanı sıra meze dendiğinde ön plana çıkan ülkelerin dünyaca ünlü şefleri de 2. Uluslararası Meze Festivali kapsamında Akra’da bir araya geldi. Villena Restaurant’ta 29 yaşındayken ilk Michelin yıldızını alan şef Ruben Arnanz ve 2 Michelin yıldızlı Pere Planaguma İspanya’dan festivale katılan şefler olurken, Tayland’ın ünlü şeflerinden Prin Polsuk da Thai mutfağının eşsiz lezzetleri ile festivalde yerini aldı. Adından övgü ile söz edilen Yunan mutfağının önemli ismi Dimitri Chistoforidis de mezeleri ile katılımcılardan övgü aldı.

Meze deyince akla ilk gelen bölge olan Ortadoğu’nun lokomotif ülkesi Lübnan’ın ünlü şefi Joe Barza mezeleri ile festivale renk katarken, Suriye’den Mohammad Orfali, Mısır’dan Mostafa Seif, Fas’tan Marouane Bouhmidi ve Filistin’den Johnny Goric kendi ülkelerinden özel tariflerle hazırlanan mezeleri katılımcıların beğenisine sundular.

ANTALYA VE TÜRKİYE'NİN ÜNLÜ ŞEFLERİ DE FESTİVALDEYDİ

Festibal, uluslararası şeflerin yanı sıra hem Antalya’nın hem de Türkiye’nin farklı illerinden önemli şefleri de bir aaya getirdi. İstanbul’dan Duble Meze restoran şefi Muhammed Polat, İstanbul ve Alaçatı’nın vazgeçilmez mekanı Zıpkın’dan Erhan Görücüoğlu, Türkiye’nin ilk baharat kütüphanesini kuran ve her restoranında Anadolu mutfağının farklı tatlarını kullanan Umut Karakuş, Bay Nihat Restoran’ın güçlü ikilisi Volkan Bekit ve Savaş İrlan, son günlerde Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi ile adından sıkça söz ettiren Doğa Çitçi, Maria’nın Bahçesi ile Ege mutfağını İstanbul’a taşıyan Maria Ekmekçioğlu, Almanya’da hayata geçirdiği başarılı restoranlar ve dünyanın Michelin yıldızlı 2. Türk şefi Serkan Güzelçoban festivale katılan isimler arasındaydı. Antalya’nın vazgeçilmez restoranı 7 Mehmet’in üçüncü kuşak temsilcisi Mehmet Akdağ ve piyaz denince akla gelen ilk isim olan Piyazcı Ahmet’in ikinci kuşak temsilcisi Ahmet Semerci de festivale imza atan isimler arasında yer aldı.

SEFLER1

''ANTALYA'YA KARŞI SORUMLULUĞUMUZ''

2. Uluslararası Meze Festivali, yabancı konukların yoğun ilgisiyle kutlandı. Festivali hayata geçiren Akra Otellerinin Genel Müdürü Gökhan Polat;“Ülkemiz turizm kaynakları açısından çok zengin. Doğal güzelliklerimiz, zengin kültürümüz ve iklimsel avantajlarımızla her yıl daha fazla turistin ilgisini çekiyoruz. 47 yıllık köklü bir geçmişe sahip Barut Otelleri’nin şehir oteli konsepti ile hizmet veren oteli AKRA olarak; sanat, spor ve gastronomi alanlarında düzenlediğimiz festivallerle, Antalya’ya karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirme bilinci ile hareket ediyoruz. Akra olarak, Meze Festivali’nin de aralarında bulunduğu uluslararası etkinliklerimizi düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.

''DÜNYA MUTFAKALRI TÜK MUTFAĞI İLE HARMANLANIYOR.

2. Uluslararası Meze Festivali önemli gastronomi etkinlikleri ile adından sıkça söz ettiren gastronomi elçisi Gökmen Sözen ve duayen şef Tolga Atalay’ın katkıları ile düzenlendi. Gökmen Sözen festivale ilişkin yaptığı açıklamada;“gastronomide önemli bir yeri olan meze, Ortadoğu’dan Balkanlara, dünyanın birçok bölgesinde kültürlerin lezzet alışkanlıklarına göre şekillenen çok özel bir lezzet. Osmanlı Mutfağından bugüne miras kalan çok sayıda özel reçete de bizim yemek kültürümüzde mezenin temelini oluşturuyor. Böyle bir festivalle hem dünyaca ünlü şefleri ağırlamak hem de Türk Mutfağını evrensel ölçekte tanıtma fırsatı bulmak ülke gastronomimiz için önemli bir gelişme” dedi.

akratalks

ŞEFLER HAKKINDA

Ruben Arnanz / Juan Bravo – İSPANYA

Mutfak sanatları üzerine eğitimini tamamladıktan sonra Michelin yıldızlı Ritz-Carlton Madrid ve Ritz-Carlton Londra'da çalıştı.

Fransa'daki Château Les Crayeres ve İsviçre'de bulunan Hotel de Ville'de çalıştıktan sonra memleketi Segovia'ya döndü ve Villena Restaurant'ta çalışmaya başladı.

Şef Ruben kısa süre içinde Villena Restaurant'ta ilk Michelin Yıldızı'nı kazandı.

Pere Planaguma / ROM, Girona – İSPANYA

2 Michelin Yıldızı sahibi Şef, Fundació Universitat Oberta de Girona'dan sommelier sertifikasına sahip.

Paris'teki La Tour d'Argent sonrasında Barelona'da bulunan 3 Michelin Yıldızlı elBulli'de çalıştıktan sonra, World's 50 Best Listesinde 2.'lik ve 1.'lik kazanmış Celler de Can Roca'da Head Chef olarak çalışmaya başladı.

Girona'ya dönüp kendi restoranını (ROM), açtıktan sonra ayrıca Gastrocultura Mediterrânea Akademisi'ne bağlı olarak dünyanın çeşitli lokasyonlarında gastronomi etkinliklerine akademisyen ve gastronomik danışman olarak katılıyor.

Joe Barza / Uluslararası Master Chef – LÜBNAN

Michelin Yıldızı sahibi Şef, Fundació Universitat Oberta de Girona'dan sommelier sertifikasına sahip.

Paris'teki La Tour d'Argent sonrasında Barelona'da bulunan 3 Michelin Yıldızlı elBulli'de çalıştıktan sonra, World's 50 Best Listesinde 2.'lik ve 1.'lik kazanmış Celler de Can Roca'da Head Chef olarak çalışmaya başladı.

Girona'ya dönüp kendi restoranını (ROM), açtıktan sonra ayrıca Gastrocultura Mediterrânea Akademisi'ne bağlı olarak dünyanın çeşitli lokasyonlarında gastronomi etkinliklerine akademisyen ve gastronomik danışman olarak katılıyor.

Prin Polsuk – TAYLAND

Taylandlı şef yıllarca Londra'daki ödüllü restoran Nahm'da çalıştıktan sonra yıllar sonra aynı restoranın Bangkok'taki şubesinde baş şef olarak çalışmaya başladı.

Kendisinin çalıştığı sürede Nahm, 50 Best listesine girdi ve ilk Michelin Yıldızı'nı kazandı. Yıllarca Thai kültürüne ait eski tarifler üzerine çalıştı. Kurucu ortağı olduğu 'Samrub for Thai' platformu ile Thai mutfağını dünyaya tanıttı.

Mohamad Orfali – SURİYE

Suriyeli şef, Discovery'nin yayın kuruluşlarından FATAFEAT TV'nin şefi ve Mutfak Başkanı.

1997 yılında Institute Hotelier of Aleppo'da eğitimine başladı. Halep mutfağı üzerine uzmanlaşan şef, Arap Mutfağı’nda moleküler gastronomiyi etkin bir şekilde kullanan ilk şeflerden birisi.

2009 yılında Paris'te, Le Nôtre Mutfak Akademisi'nde eğitimine devam etti. Matbakhna Al Arabi, Arabic Modern Cuisine, Hakawi, Fatafeat ICCA Academy gibi TV programlarında sunuculuk ve jürilik yaptı.

Mostafa Seif – MISIR

Mısırlı ünlü şef, mutfak tutkusunu 20 yaşında, askerlik görevi sırasında keşfetti.

Amcasının çağrısı ile onun Fransa'daki restoranına gitti ve burada profesyonel anlamda şeflik yapmaya başladı.

Mısırlı Şefler Organizasyonu tarafından düzenlenen HACE ve Amerikan Bravo TV'deki Top Chef müsabakalarında birincilikler kazandı.

Marouane Bouhmidi – FAS

Genç yaşta yemek yapma konusunda başarılı olduğunu fark eden şef, Mohammedia MOROCCO'da eğitimine başladı.

Arab World Top Chef TV programında binlerce şef arasından ülkesini temsil etmek için seçildi ve seriyi 4. olarak bitirdi. Ayrıca Bocuse d'Or müsabakasında Fas'ı temsil eden tek şef oldu.

Fas'taki pek çok önemli Michelin Yıldızlı şefler eşliğinde otel ve restoranda çalıştıktan sonra şuan hala Royal Tulip City Center Tanger'ın şefliğini yürütüyor.

Johnny Goric – FİLİSTİN

Filistin’li şef, eğitimine 16 yaşında Lyon’da başladı. Henüz 20’li yaşlarında bir çok uluslararası etkinlikte Filistin mutfağını tanıtmaya başladı.

Pek çok İsrail’li ve Filistin’li şefin birlikte parçası oldukları Chefs for Peace kuruluşunun da bir üyesi. 2010 yılında farklı etnik kökenlerden şeflerin bir araya geldiği bir takım ile birlikte Villeroy & Boch 2010 Culinary World Cup müsabakasını kazandı.

Şef Goric, bugün hala Legacy Hotel Group’ta yönetici şef olarak çalışmaya devam ediyor ve pek çok gastronomi etkinliğinde Ortadoğu mutfağını tanınmasına yardımcı oluyor.

Doğa Çitçi – TÜRKİYE

1996 yılına kadar Elazığ'da ailesinin işletmesinde çalışan Doğa Çitçi, daha sonra Mersin'de kendi işletmesi olan Harput Sofrası'nda ve sırasıyla Mersin Ali Baba Restaurant, Mersin Hotel Souser, Mersin Hiltonsa, Sultaşa Hotel, Riverside Tatil Köyü, Mersin Tenis Kulübü ve Sultani Restaurant'ta Executive Chef olarak çalıştı.

Emre Çapa – TÜRKİYE

18 Şubat 1984, İstanbul doğumlu Emre Çapa, yeme-içme sektörüne yıllarını adamış Çapa ailesinden; Ahmet, Celal ve İzzet Çapa'dan sonra gelen 4. nesil isim.

ABD'de, Rhode Island eyaletinde bulunan ünlü aşçılık okulu Johnson&Wales'da 4 yıl boyunca mutfak sanatları üzerine eğitim alan Çapa, başta Paris'te hizmet veren ünlü Michelin Yıldızlı restoran Apicius olmak üzere birçok restoranda çalıştı.

Emre Çapa, Türkiye'ye dönüş yapmasının ardından ilk mekanını W Hotel'de 'Minyon' adıyla açtı. Cafe Bistro konseptiyle hizmet veren 'Minyon', 4 yıl boyunca büyük ilgi gördü. 2013 yılında Pera'da Donizetti Otelin terasında 'Duble Meze' yi yeme-içme sektörüyle tanıştıran Emre Çapa, 2018 yılında ise aynı restoranın ikinci şubesini Karaköy'de açtı.

Erhan Görücüoğlu – TÜRKİYE

Erhan Görücüoğlu 1976 İzmir doğumlu. Üniversite yıllarında başladığı işletmecilik serüveninde 19 yılı geride bıraktı.

Bar, beach club, restaurant ve F&B Müdürlüğü yapan Görücüoğlu, şu anda İstanbul Arnavutköy ve Alaçatı'da ZIPKIN Balık Restoranlarını işletiyor.

Umut Karakuş – TÜRKİYE

Mesleğe babasının yufka tezgahında başlayan Karakuş, Le cordon Bleu Mutfak ve Pastacılık bölümü mezunu. Kariyerine 2006 yılında ülkenin en iyi şefleri ile başladı ve uzun yıllar Anadolu Mutfağı çalıştı.

2012 yılında ülkenin ilk modern meyhanesini kurdu ve son 6 yılını baharat ve meze araştırarak geçirdi. Türkiye'nin ilk baharat kütüphanesini kurup Türkiye baharatları envanterini oluşturma ve atık ürünleri baharata dönüştürme çalışmalarını sürdürmekte.

Volkan Bekit – TÜRKİYE

1977 Münih doğumlu. 1978 yılında babası Ahmet Nihat Bekit'in açmış olduğu halen de aynı yerde hizmet veren Bay Nihat Restaurant'ta 10 yaşından beri her biriminde çalıştı.

Bugün Ahmet Nihat Bekit ve ağabey Mustafa Hakan Bekit ile aynı yerde ve aynı işi hep birlikte bir aile işletmesi olarak sürdürmekteler.


Bu Haber 15.10.2018 - 09:50:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turizmco 15.10.2018 - 12:43

    Vedat milor nerede? Türk restaurantlarini elestirir sadece, antalya yi elestirir, sanirim yunan adalarinda veya fransa da bir yerlerde

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.