ABD ve AB ülkelerinden Türklere vize ambargosu

ABD ve AB ülkelerinden Türklere vize ambargosu

AB ülkeleri, ABD ve Kanada, Türk vatandaşlarına dönük adeta ilan edilmemiş bir vize ambargosu uyguluyor.


Türk vatandaşları pandemiden bu yana AB ülkeleri, ABD ve Kanada gibi ülkelere vize almakta büyük zorluklar çekiyor. Söz konusu ülkelerin konsoloslukları Türklere ya randevu vermiyor ya da aylarca sonrasına gün belirliyor.

Türkiye’ye karşı topyekün vize ambargosu

Konuyu köşesine taşıyan Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, “ABD ve bir çok Batı ülkesi, Türkiye'yi tam anlamıyla kıskaca alıyor. Bir vatandaşımızın vize alıp yurtdışına gitmesi ya hiç mümkün olamıyor ya da aylar sonrasına, hatta 1,5 yıl sonraya randevu verip oyalıyor. Vize şirketleri geçen yıllarda da bazı ülkelerle sorunlar yaşamıştı ama bu kez durum daha farklı gelişiyor. Örneğin Hollanda ile bakan krizi yaşamış, ardından bu ülkeden vize almakta zorluklar başlamıştı. Bunlar münferit olaydı. Şimdi ise ülkemize karşı topyekun ‘Vize ambargosu’ uygulanıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD 2023 yılının temmuz ayına randevu veriyor

Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Yunanistan, İspanya, Kanada, Belçika, Polonya, ABD'den bırakın vize almayı randevu almak bile olanaksız.” diyen Öztürk Fransa randevularının Türk vatandaşlarına tamamen kapalı olduğunu, Yunanistan’ın ancak Ağustos ayının sonuna, ABD’nin 2024 yılının Temmuz ayına ve Almanya’nın da 3 ay sonraya randevu verdiğine dikkat çekti.

Vize almakta zorlanan Türk vatandaşlarının bürokratları ve siyasileri devreye sokmak zorunda kaldığını kaydeden Saygı Öztürk “Pasaportumuzun kıymeti kalmamış. İnsanımıza bu kadar eziyet etmeye bu ülkelerin de ilgili bürokratların da seyirci kalmaya hakları yok.” diye yazdı.

Vize alabilenlerin sayısı yüzde 50 azaldı

ABD ve AB ülkelerine vize alabilenlerin sayısının yüzde 50 azaldığına dikkat çeken Öztürk, eskiden Schengen vizesi olanlara vize uzatmasında zorluk çıkarılmazken bugün onların vize almasının da hayli zorlaştığına işaret etti. Öztürk “ Daha önce Schengen vizesi almamış olan vatandaşlarımızın hemen hiçbirisine vize verilmiyor. Bunların nedeni de çalışma vizesi alamayan vatandaşlarımızın turist vizesiyle gitmeleri ve bir daha dönmemeleri etkili oluyor. Bu şekilde gidip orada kalanların sayısı için ‘Bir önceki yıla göre 4 kat artış var’ deniliyor.” dedi.

Aldıkları günlük vize başvurusu 250-300’den 30-40’a düştü

Öztürk, yazısının sonunda şu noktaların altını çizdi:

Bir dönem günde 250-300 vize başvurusu alan büyükelçilikler, bugün ancak 30-40 başvuruyu kabul ediyor. Bazı ülkelerin işi gücü vatandaşlarımıza zorluk çıkarmak. Örneğin Polonya'ya günlük başvuru 100'ü bile bulmaz. Ancak 50-60 başvuru yapılıyordu. Ama, Polonya Büyükelçiliği günde en fazla 10 vize başvurusunu kabul ediyor. Anlaşılıyor ki Avrupa ülkeleri bu konuda aldıkları bir kararı toplu olarak vatandaşlarımıza uyguluyor.



Bu Haber 29.05.2023 - 10:12:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Olacagi buydu

    Ahmet Almaz 29.05.2023 - 11:40

    Ulke olarak ne kadar arap afgan pakistan iran irak li varsa parali parasiz varandaslik dagitirsak olacagi buydu. Yesil pasaportlar sirada. Tanimiycaklar yesil pasaportlari da artik. Adamlar hakli Abd ye meksidan Kacan TC sayisi 30.000. Avrupaya belediye gri pasaportuyla kacan mi ararsin. Tam rezalet

  • Sorun çözülmez

    Mert Yazan 29.05.2023 - 10:25

    Sorun çözülmez çünkü çözmesi gereken kişiler yeşil ve kırmızı pasaport lara sahipler ve onların vize sıkıntısı yok.Ne demişler tok açın halinden anlamaz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.