ABD devi Certares, DER Touristik ve Barcelo'nun peşinde

ABD devi Certares, DER Touristik ve Barcelo'nun peşinde

ABD merkezli yatırım şirketi Certares'in, Almanya'nın üçüncü büyük seyahat grubu DER Touristik ile İspanya merkezli otel zinciri Barcelo Group'u satın alacağı iddia ediliyor.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Fransız iş ve turizm dergisi L'Echo Touristique, ABD merkezli yatırım şirketi Certares'in DER Touristik ve Barcelo Group'u satın alacağını ileri sürdü. Travel News'in L'Echo Touristique'dan aktardığı haberde, Certares'in DER Touristik ile Barcelo Group'u satın almanın eşiğinde olduğu ifade edildi.

CERTARES, FRNSIZ DEVİNİ SATIN ALDI

Travel News'in aktardığı haberde, Certares'in Fransa'daki yatırımları ve yeni satın alma planlarına ilişkin şu bilgiler veriliyor:

''Fransız dergi L'Echo Touristique, Certares'in Fransa'daki Marietton Group'u satın almak için inceleme yaptığı temmuz ayından beri bu şirketle ilgileniyordu. Dergi, Certares'in; aralarında Havas Voyages ve Celtea Voyages gibi markaların da bulunduğu 445 seyahat acentesini, Voyamar Aerosun, Fram Affaires ve OL Voyages gibi tur operatörlerini bünyesinde barındıran, 1.300 çalışanı ve 1 milyar 250 milyon euro cirosu olan Marietton'u satın aldığını duyurmuştu.

TLG, AEGBT, AMAWATERWAYS... CERTARES TURİZMDE YENİ DEĞİL

New York merkezli Certares, bu satın almalarla birlikte Avrupa'da ilk defa pazularını gösterdi. 2012 yılında kurulan şirket, turizm ve otel yatırımlarına konsantre oldu. Certares, Marietton'un yanı sıra, American Express Global Business Travel (AEGBT), İngilizce konuşulan ülkelerde 7 bin acenteyle faaliyet gösteren Travel Leaders Group ve kruvaziyer şirketi AmaWaterways gibi devleri bünyesinde barındırıyor.

Özel sermaye deneyimini JP Morgan'da kazanan Greg O'Hara, 2005 yılından beri AEGBT ve the Travel Leader's Group'un Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda oturuyor. O'Hara, JP Morgan'dan önce, şu anda Travelport bünyesinde bulunan, GDS Worldspan'ın yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştı.

VERTARES YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI

Şu anda görünen o ki, Certares Avrupa pazarında büyüyor. Zaten şirket Lüksemburg'da bir merkez açmış durumda. L'Echo Touristique'ın iddialarını sorduğumuz Certares, konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

NEDEN DER TOURISTIK VE BARCELO

Certares'in yıllık cirosu 6.5 milyar euro olan DER Touristik'i ve cirosu 4 milyar euro olan Barcelo'yu satın alma söylentilerine ilişkin soruları yanıtlaması ilginç olabilidi. Cetarers'in bu işte tek başına olmamadığı için soruları yanıtlamadı. Hem AEGTB'nin hem de Marietton'un satın alınması sürecinde lider Certarers'ti ancak Certares anlaşmaya dahil olan yatırım şirketlerinden sadece bir tanesiydi. Bu satın almaları diğer yatırım şirketleri ile beraber yapmak daha etkili olabilir.

İSPANYOL TURİZM ŞİRKETLERİ YATIRIMCI ARAYIŞINDA

Soru, DER Touristik ve Barcelo'nun satılmak isteyip istemediğinde. Barcelo örneğinde mesela, şirketin bir iş ortağı arayışı içinde olduğu biliniyor. Geçtiğimiz günlerde İspanyol basını; Globalia Group, Grupo Barcelo, Viajes El Corte Ingles ve Wamos Group gibi tüm büyük İspanyol turizm gruplarının yatırımcı arayışı içinde olduğunu yazdı. Barcelo Group'un, tur operatörü Avoris'i 350 milyon euroya sattığına ilişkin dedikodular dolaşıyor. İspanyol gazetesi Preferente'e göre Certares Barcelo ile satın alma müzakerelerine başladı.

REWE, DER TOURISTIK'İ SATMAYACAĞINI DUYURDU

Fakat 2016 yılından bu yana Kuoni'yi bünyesinde barındıran DER Touristik? Rewe Grubu, resmi bir açıklama yaparak turizm bölümününü, dolayısıyla DER Touristik'i, satma planları olmadığını açıkladı. İletişim departmanı başka ne diyebilirdi ki? Almanya'nın 2 numarası, satılacak şirket adayları arasında görünmek istemiyor. Üstelik Almanya seyahat pazarı yüzde 3 büyümüşken ve Rewe'nin en büyük sorunu DER Touristik değilken.

CERTARES KONSOLİDASYON PLANLARI MI YAPIYOR?

Peki Certares neden özellikle DER Touristik'e odaklanıyor? Bir ihtimal, DER Touristik ile Barcelo'yu birleştirmek istiyor. DER Touristik, Fransa, Benelüks ülkeleri, Kuzey ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Almanca konuşulan pazarlarda aktif, İspanyolca konuşulan alanlarda ise aktif değil. Barcelo'nun satın alınması, 150 otellik bir zinciri oyuna dahil edebilir. Bu dikey entegrasyon, bir yandan DER Tourstik'i rakipleri TUI ve Thomas Cook karşısında daha güçlü duruma getirirken, bir yandan da pratikte kuzey Avrupa'da ve Almanca konuşulan ülkelerde temsil edilmeyen Barcelo'nun seyahat acentesi Barceló Viajes bu bölgelerde temsil edilir hale getirecektir. Belki iki bu şirketler birbirine çok uygundur. Tabi Rewe Grubu artık turizm işinde olmak istemiyorsa.

İMKANSIZ DEĞİL

Belki de bu söylenenlerin hepsi boş laf. Şu anda: Certares Avrupa pazarında genişleme konusunda ciddi ve hem gerekli parayı hem de know-how'ı getirebilir. Konsolidasyonların devam ettiği dünya turizminde, böyle büyük bir anlaşma imkansız değil. Gelecek haftalar, işin içinde ne olduğunu gösterecek.''



Bu Haber 06.10.2018 - 10:48:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.