6 ayda ikinci Boeing uçağı düştü: 157 kişi yaşamını yitirdi

6 ayda ikinci Boeing uçağı düştü: 157 kişi yaşamını yitirdi
Etiyopya Havayolları'nın Addis Ababa-Nairobi seferini yapan Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra düştü. Etiyopya Devlet Televizyonu uçakta bulunan 157 yolcudan kurtulan olmadığını duyurdu. Uçak, 6 ay içerisinde düşen ikinci Boeing uçağı oldu.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Kalkıştan kısa bir süre sonra düşen uçakta bulunan 33 ülkeden 149 yolcu 8 uçuş personelinden kurtulan olmadığı açıklandı.
Hava yolu tarafından yapılan açıklamada, uçağın Addis Ababa'dan kalktıktan kısa bir süre sonra, TSİ 08:44 sularında düştüğü belirtildi.

Açıklamada, Bishoftu kasabası yakınlarında arama ve kurtarma çalışmalarına başlandığı ifade edildi.

Düşen uçak, 6 ay içerisinde düşen ikinci ‘yepyeni’ Boeing 737 Max 8 uçağı oldu. Ekim ayının sonunda Lion Air’e ait Boeing uçağı Jakarta’dan havalandıktan kısa süre sonra Endonezya yakınlarındaki Java Denizi’nde düşmüş, olayda 189 kişi hayatını kaybetmişti.

İki kazanın birbiriyle bağlantısına dair bir kanıt olmasa da, düşen iki uçağın da yepyeni durumda ola Boeing 737 Max 8 olması soru işaretlerine neden oldu.

6 AYDA AYNI MODELDEN İKİ UÇAK DÜŞTÜ

Kalkıştan 13 dakika sonra düşen Lion Air uçağının düşmeden önce sert savrulmalar yaşadığı, kalkıştan 6 dakika sonra düşen Etiyopya uçağının ise bir kez hızlı bir düşüş ve yükseliş yaptığı belirtiliyor. Uzmanlar, bir yıl içerisinde aynı model yepyeni iki uçağın düşmesinin ‘oldukça şüphe uyandırıcı’ olduğunu belirtiyor. Konuya dair değerlendirme yapan CNN’in havacılık analisti ve eski ABD Ulaştırma Departmanı Genel Müfettişi Mary Schiavo, “Böyle bir hadise öyle durduk yere olmaz. Bu yüzden havacılık sektörü alarma geçmiş durumda.” ifadelerini kullandı. Her iki hava yolu şirketinin de sağlam bir güvenlik siciline sahip olduğunu belirten Schiavo, “Facia, Lion Air kazası ile endişelenmemize sebep olacak kadar çok benzerlik taşıyor.” dedi.

Lion Air kazasının arkasında yatan sebebin, Boeing tarafından Max 8 uçaklarına kurulan yeni bir otomatik güvenlik sistemi ve pilotların sistem hakkında yeterince bilgi sahibi olmaması olduğunu belirten Schiavo, "Lion Air'den sonra tüm pilotlar bu fonksiyon konusunda eğitilmiş olmalı" dedi. Schiavo, Boeing’in kazadan sonra tüm hava yollarına bir acil durum bülteni göndererek şirketlerin pilotlarını kapatma prosedürü konusunda eğittiklerinden emin olmalarını istediğini de sözlerine ekledi.
Etiyopya uçağında aynı sorunun yaşanıp yaşanmadığının belirsiz olduğunu belirten Schiavo, uçağın kara kutularının bulunması ile bazı ipuçlarına erişileceğini belirtti.

'SONUÇLARI BOEING İÇİN YIKICI OLUR'

İki kazanın da sebebinin benzer olması durumunda, sonuçların Boeing için yıkıcı olabileceği değerlendirmesini yapan Schiavo, “Lion Air uçuşu Boeing için çok önemliydi, ancak üstesinden gelmeyi başardılar. Eğitim hakkında acil durum uyarısı verdiler ve sektör bir şekilde yoluna devam etti. Benzer bir faciayı kimsenin kolay kolay unutabileceğini sanmıyorum” dedi.

350 UÇAK TESLİM EDİLDİ

Filolarında Max 8 bulunduran ya da sipariş vermiş durumda olan hava yolu şirketlerinin önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeleri yakından izleyeceğini belirtiliyor.

Boeing tarafından paylaşılan son verilere göre, şu ana dek 350 Max 8 uçağı dünya genelinde çok sayıda hava yolu şirketine teslim edilmiş durumda. Sipariş edilen uçak sayısı ise 4 bin 661.

ÇİN MAX 8 SEFERLERİNİ ASKIYA ALDI

Faciadan sonra ilk adımı atan ülke Çin oldu. Çin Sivil Havacılık Kurumu, ülkedeki hava yolu şirketlerine Boeing 737 Max 8 modelinin seferlerde kullanılmaması talimatı verdi.

THY 40 UÇAK SİPARİŞ VERDİ

Boeing'in internet sitesinde verilen bilgiye göre, Türk Hava Yolları da 40 737 Max 8 uçağı siparişi verdi ve 25 uçaklık ek sipariş verebileceğini belirtti.

BBC’de yer alan habere göre, bu modeldeki ilk uçağın da geçen Ağustos'ta Türk Hava Yolları’na teslim edildiği söyleniyor.
Türk Hava Yolları henüz bir açıklama yapmadı.


Bu Haber 11.03.2019 - 10:06:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.