1618 sayılı TÜRSAB yasasındaki değişiklik için kim ne diyor?

1618 sayılı TÜRSAB yasasındaki değişiklik için kim ne diyor?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda değişiklik yapacaklarını açıklamasının ardından, seyahat acente STK’ları da peş peşe açıklamalarda bulundu.

Turizm Güncel 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1618 sayılı yasada değişiklik yapacaklarını açıklamış, daha önce TÜRSAB ile birlikte hazırlandığı belirtilen taslağı dikkate almayacaklarını, yasayı sıfırdan oluşturacaklarını belirtmişti.

Seyahat acenteleri derneklerinden konuyla ilgili farklı açıklamalar geldi. HURSAD yasa değişikliğine direkt destek verirken, İSATAG model önerdi, SAYD ise temkinli ve eleştirel bir yaklaşım sergiledi.

HURSAD ayrı bir birlik olmak istiyor

Hac ve Umre Seyahat Acenteleri Derneği tarafındana Diyaeddin Şahin imzasıyla yapılan açıklamada “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un basına da yansıyan 31 Ekim 2023 tarihli ‘Yeni Kanun Çalışması’ ile ilgili açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz.” denildi.

HURSAD’ın 25 Aralık 2022 yılından bu yana  Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulunda acenteleri temsil ettiği belirtilen açıklamada “Derneğimizin kurulduğu günden beri ana hedefi, Hac ve Umreyle iştigal eden seyahat acentalarının kendi birliklerine kavuşmasıdır. Bununla ilgili uzun yıllar boyunca sektör olarak girişimlerde bulunmaya devam ettik. Zaman zaman basına da yansıyan bu talebimizden ve hedefimizden hiç vazgeçmedik. Hem Bakanlığımıza hem de Türkiye büyük Millet Meclisi’nde ulaşabildiğimiz herkese bu talebimizi ilettik.” denildi.

1972 yılında çıkan 1618 sayılı yasanın çağın gerisinde kaldığı kaydedilen HURSAD açıklamasında “Mecliste görüşülecek olan kanun tasarısında Hac ve Umre Organizasyonu yapan seyahat Acentalarının kendi birliklerine kavuşmasını sağlayacak maddelerin olması en büyük temennimizdir. Bu hususta bakanlığımızla yakın çalışma içinde olmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz.” denildi.

İSATAG ortak akıl çağrısı yaptı

İstanbul Seyahat Acentaları Tanıtım ve Geliştirme Derneğinin (İSATAG) açıklamasında ise, seyahata centelerinin varlığını ve faaliyetlerini yasal güvence altına alan 1618 sayılı kanunun önemine dikkat çekildi. Ancak yasanın mevcut haliyle seyahat acentelerinin ihtiyaçlarını karşılamadığı kaydedilen açıklamada “Bakanlığımızın yaptığı yeni yasa çalışmasını çok önemsiyor ve çağın gerekleri, sektör ihtiyaçları ve teknolojik gelişmelerine göre oluşturulacak olan yeni yasa çalışmasını değerli buluyoruz. Eminiz ki ülkemizin turizm sektöründe elde ettiği başarının ortak değerleri bu yeni yasada bulunacaktır.” denildi.

Yasanın hazırlanma sürecinde başta TÜRSAB olmak üzere sektördeki STK’ların görüşlerinin alınması gerektiğine işaret eden İSATAG Bakan Ersoy’a çağrıda bulunarak “Bakanlık başkanlığında başta Türk ekonomisi ve Türk turizminin önemli paydaşlarını ve özellikle seyahat acentaları STK'larının katılımıyla gerçekleştirilecek bir 'sektörün ortak aklı' şekilde ele alınmasını ve Avrupa Birliği Turizm kriterlerine uygun bir yeni yasa çalışmasının yerinde olacağını öneriyoruz.” ifadelerine yer verildi.

SAYD temkinli: Oldu-bittiye getirilmemeli

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneğinden (SAYD) ise Bakan Ersoy’un yeni yasa çalışmasına ilişkin temkinli bir açıklama yapıldı. Yasa çalışmasını dikkatle takip ettiklerini belirten SAYD, “Öncelikle şu hususu açık bir şekilde belirtmeliyiz ki, seyahat acentası sahibi meslektaşlarımızın kurucusu ve üyesi olduğu turizm STK’larının Bakanlığın hazırlayacağı yeni yasa taslağını görmeden, ardı ardına destek açıklamaları yapıyor olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz.” denildi.

Mevcut yasanın acentelerin ihtiyaçlarını karşılamadığını yıllardır ifade ettiklerini kaydeden SAYD “Hazırlanmış ya da hazırlanmakta olan yasa taslağının içeriği belli değilken, binlerce seyahat acentasının menfaatleri doğrultusunda olup olmayacağı bilinmezken, destek açıklamalarının yapılıyor olmasını en hafif tabiriyle 'saflık' olarak görüyoruz.” denildi. 

1618 sayılı yasayla ilgili çalışmanın hiçbir şekilde oldu-bittiye getirilmemesi gerektiğine vurgu yapan SAYD “Seyahat acentalarını ilgilendiren bu yasa taslağının, yaklaşık yirmi farklı turizm segmentinde faaliyet gösteren seyahat acentalarının bütününü kapsayacak şekilde, ortak akılla ve sektör hassasiyetleri dikkate alınarak hazırlanması gerekmektedir.  Önerimiz ve beklentimiz; yasa taslağının hazırlanması için TÜRSAB’ın da içinde olacağı, tecrübeli ve liyakatli kişilerden oluşacak bir komisyonun kurulması ve çalışmaların şeffaflık içinde yürütülmesidir.”

TÜRSAB Bakan Ersoy’u ziyaret etti

Türkiye Seyahat Birliği (TÜRSAB) ise geçtiğimiz günlerde Bakan Ersoy’u ziyaret ederek yasa değişikliğine ilişkin görüşme gerçekleştirdi. Konuyla ilgili olarak TÜRSAB’dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.


Bu Haber 04.11.2023 - 11:09:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.