Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde hedef yüzde 50 yabancı öğrenci

 Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde hedef yüzde 50 yabancı öğrenci
Antalya'nın ilk vakıf üniversitesi Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin temeli, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in katılımıyla atıldı. Üniversitenin hedefi, kapasitesinin yarısını yabancı öğrencilere açmak.


Üniversitenin yapılacağı arazide düzenlenen törende konuşan TBMM Başkanı Şahin, Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin, Meclis'ten kanun çıktıktan 12 gün sonra bir dünya rekoruyla temelinin atıldığını söyledi.

TBMM Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Turizmin başkenti Antalya'da Gaye Vakfı'nın açacağı Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin temel atma törenine katıldı. Törene, Şahin ile beraber Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Avrupa Parlamenterler Meclis Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya milletvekilleri, belediye başkanları ve birçok protokol üyesi katıldı. Uluslararası arenada hizmet verecek ve önümüzdeki yıl öğrenci almaya başlayacak olan Uluslararası Antalya Üniversitesi, yüzde 50 yabancı öğrenci kapasiteli, Türkiye'de tek üniversite olmayı hedefliyor.

Temel atma töreninde konuşan Mehmet Ali Şahin, üniversiteyi kuran Gaye Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Fettah Tamince ve diğer mütevelli heyetine teşekkür etti. Uluslararası Antalya Üniversitesi için 14 Temmuz'da TBMM'den kanun çıktığını kaydeden Şahin, 21 Temmuz'da kanunun resmi gazetede çıktığını belirterek, "Aradan 12 gün geçmiş. Bugün Gaye Vakfı mütevelli heyeti üniversitenin kuruluşu ile kampüsün temelini atıyor. Sanıyorum bu bir dünya rekorudur." dedi.

Şahin, üniversitenin 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlanacağı müjdesini vererek, bu eğitim seferberliğine katkısı olanlara teşekkür etti.

Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin, bugün sadece temelini atmayacaklarını aynı zamanda cumhuriyetin çağdaşlık hedefine ulaştıracak eğitim kuruluşlarından birini başlatmak üzere olduklarını vurgulayan Mehmet Ali Şahin, yükseköğretime önem veren toplumların hep dünyada lider ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Eğitim alanında ihtiyacı karşılayacak en önemli birimin devlet olduğunu ifade eden Şahin, devletin kıt imkânlarıyla hedeflerin hemen yakalanmadığını, ancak hayırsever kişiler tarafından yapılan okullarla Türkiye'nin uluslararası alanda koştuğunu kaydetti. Türkiye'de 154 üniversitenin eğitim verdiğini, bunun 102'sinin devlete ait olduğunu aktaran TBMM Başkanı Şahin, "Bu üniversitelerin 52'si vakıflar tarafından kuruldu. Hayırsever işadamlarımız sayesinde devletimizin yükü hafifliyor. Bundan 7 yıl önce ülkemizde 76 tane üniversite mevcuttu. Edindiğim bilgiye göre, Türkiye'nin toplam 250 üniversiteye ihtiyacı var." diye konuştu.

Şahin ayrıca, hamiyetperver ve hayırsever işadamlarına TBMM Başkanı ve Meclis adına teşekkür ederek, "Allah kendilerinden razı olsun." dedi.

VALİ ALTIPARMAK: ANTALYAYA YAKIŞAN TURİZM FAKÜLTESİ

Vali Ahmet Altıparmak da törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Birçok üniversite fakülte açılabilir, ama Antalya’ya en çok yakışanı turizm fakültesiydi. Zira Antalya turizmin başkenti, Türkiye de dünyada en fazla turist kabul eden 7. ülkedir. Bu büyüklük içinde turizmcilerin emeği, birikimi fevkalade takdire şayandır. Turizm fakültesinin pratikte ve teoride fevkalade iş yapacağını bekliyorum, umuyorum.

 Üniversitenin uluslararası olması yine takdire şayan, zira Antalya gibi uluslararası marka tanınmışlığı açısından ön planda olan bir il için geç kalmış bir yatırımdır. Turizmde rakibimiz olan ülkeler Avrupa birliği altında birlikte sorunlarına çözüm arıyorlar. Burada büyük fonlar devreye giriyor, bu nedenle geleceğe yönelik strateji planlarımızı yapmak zorundayız. Bu manada Vakıf Üniversitelerinin daha halkla iç içe, kentin sorunlarına kentin yöneticileriyle beraber geleceğe yönelik çözümler üreten anlayışı elbette önemlidir. Uluslararası olmak, öğrenciyi getirmek önemlidir ama nasıl bir öğrenciyi yetiştireceğiz? Türkiye’ye, Türkiye  Cumhuriyet’ine kendini adayan ve ülkesinin, milletinin huzuru için, geleceği için, özgür düşüncesi için çalışacak, gayret edecek nesiller yetiştirmek fevkalade önemlidir diye düşünüyorum. Yeni bir bilinç düzeyi ile gelecek yeni nesil, ben inanıyorum ki bizim sorun olarak gördüğümüz bir çok sorunu görmeyecek ve bizi geleceğe rahat taşıyacaktır.

DÜNYANIN EN BAŞARILI ÜNİVERSİTESİ OLACAĞIZ"

Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin temel atma töreninde bilgi veren Mütevelli Heyeti Başkanı Fettah Tamince de eğitim alanında ciddi ses getireceklerine inandığını, üniversitenin 5 yıl içerisinde Türkiye'de adından söz ettireceğini, 2030 yılında ise dünyanın en başarılı üniversitesi olacağına inandığını söyledi.

Antalya'nın çok başarılı bir üniversiteye zaten sahip olduğunun altını çizen Tamince, yaptıkları araştırmalar sonucu, Antalya'nın uluslararası bir üniversiteye ihtiyacı olduğuna karar verdiklerini ifade etti. Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin, gerek eğitmenleriyle gerekse de öğrencileriyle Türkiye'ye örnek bir üniversite olacağının vurgulayan Tamince, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu sözü veriyoruz. 5 yıl içerisinde kendisinden dünyada bölgemizde ve Türkiye'de ciddi anlamda ses getirecektir. Hedefimiz en az yüzde 50 yabancı öğrencidir. Bizler 2030 yılında dünyanın en başarılı üniversite olacağını düşünüyoruz."


Bu Haber 03.08.2010 - 19:35:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.