Tahir Görgülü ile özel: Dua ediyoruz, iyi ki iç hatlardan çıkmışız!

 Tahir Görgülü ile özel: Dua ediyoruz, iyi ki iç hatlardan çıkmışız!
Kayı Grubu’nun CEO’su ve Sky Havayolları Genel Müdürü Tahir Görgülü, Turizm Güncel’e hem 2012 yılını değerlendirdi hem de Sky Havayolları'nın iç hatlardan neden çıktığını ve bundan sonraki süreçte neler yapacaklarını anlattı.


Eda Özsoy - Turizm Güncel


Almanya pazarında erken rezervasyonlarda yüzde 35’lik bir artışları olduğunu anlatan Tahir Görgülü, genel olarak belirleyici tarihin ocağın son haftası olduğunu anımsattı. 

Genel anlamda Avrupa pazarında herhangi bir sıkıntı görmediğini ifade eden Görgülü, “Önümüzdeki yılla ilgili yine en kötüsünden 2011’i yüzde 5 -6, en fazla yüzde 12 -13 geçer. Bu  benim şahsi görüşüm. Herhangi bir kriz olmazsa, Avrupa pazarında bir düşüş olmaz” yorumunda bulundu. 

ARTIŞ VAR AMA CİROLAR YA AYNI YA DA AŞAĞIDA


Avrupa’daki ekonomik krizin insanların seyahatini engellediğini de anlatan Görgülü, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Geçmişte yılda 3 kez tatil yapan bir Alman bu sayıyı düşürdü ama şu dönemde dünyadaki bu belirsizlik, halkın bu anlamda lüks tüketimini biraz daha askıya alması, bunu ötelemesi söz konusu olabilir fakat düşüş olacağını sanmıyorum. Karlılık bazında eski karlılıklar yok. Yolcu sayısına bakıldığında bir artış var, ciroya bakıyorsunuz ya aynı ya da aşağıda. Geçen yıl yaz döneminde zararlar yapılmıştı. Bu yıl otelciler daha şanslıydı. Parite 1.40’lardaydı. Bunun şu an ne şekilde olacabileceğini kimse bilmiyor. Çünkü dünyada her an herşey değişiyor. Bunu kimse bilmiyor. Ama şöyle bir gerçek var. Bugün Yunanistan’a bakıyorsunuz kriz var. Ama eğlence sektörüne baktığınızda artış var. Yani insanlar sıkıntı yaşadıkları zaman daha fazla eğlenmek istiyorlar. Bizim işimiz de buna endeksli. 



AYNI HATALAR YAPILMAZSA, RAHAT BİR SEZON GEÇİRİRİZ


Eğer Türkiye’de geçen yıl yapılan hata, yapılmazsa, mısır kriziyle ilgili hatayı sektör yine yapmazsa 2012’de daha rahat bir sezon olur. Ama yol kazası olur da fiyatlar yukarı çıkılırsa, onu bilemiyorum. Biz en yoğun satışımızı bu dönemde alıyoruz. Bu ay bizim için çok belirleyici bir ay. GTI olarak bizim gelen erken satışlarımız yüzde 35 daha fazla yükselmede.”

ÇIKMASAYDIK DAHA FAZLA ZARAR EDERDİK

Sky Havayolları’nda ise iç hatlardan çıktıklarını anımsatan Görgülü, ticaret yaptıklarını ve her zaman mantıklı hareket etmek durumunda olduklarını anlattı. Görgülü, şunları söyledi:

“SKY’ı kurduğumuzda yakıtın fiyatı 12 dolardı. Bugün bin dolarlarda. Yüzde 970 bir artış var. İç hatlara girdiğimiz dönemde yakıt fiyatları yüksekti ama fiyatlar yeniden yükseldi. Biz hep dua ediyoruz, iyi ki çıkmışız diye… 

Çünkü çıkmasaydık daha fazla zarar ederdik.  Ancak şu da bir gerçek. Sektörde bizim girmemizle bir hareketlilik oldu. Rekabet kızıştı. Doğru olan bugün çıkmaktı. Yarın ne olur, istediğim zaman yine girerim. Iç hatlardan çıkarken 26 bin yolcum vardı, bir tanesi bile mağdur olmadı. İç hatlardah çıkarken kimseyi mağdur etmedik. Hala iç hatlardan çıkmamıza rağmen hala mailler geliyor. Bir de şu anda o sektör de bir düzene girmeye çalışıyor, ondan sonra bakacağız artık. 

ARTIK SADECE TÜRKİYE SPESİALİSTİ DEĞİLİZ


Şu anda 14 uçağımız var. iki tane de Almanya’da var. Hep unutuyorlar, Almanya’da yüzde yüz Türk sermayeli kurulan ilk Türk şirketi Germany Sky. Biz bunu diğer pazarlarda kullanıyoruz. Almanya’dan Mısır, İspanya, Kanarya Adaları’nda kullanıyoruz. Artık sadece Türkiye spesialisti değiliz. Tüm destinasyonlarla çalışmaya başladık. Kendi uçaklarımızı farklı ülkelere gönderiyoruz. GTI, şu an Almanya’da kalmış tek Türk şirketidir ve sahip çıkılması gerekir.”


Bu Haber 18.01.2012 - 21:09:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • manolya34 16.03.2012 - 09:31

    önce bizim emeklerimixi çalışanların maaşlarınnı ödeyip sonra uçak sayısını arttırslar bence çok daha iyi olur...al çıkar ödeme senet imzalat nereye kkadarr çok rica ediyorm emeklerimiizin karşılıgı olan maaşlarımıız gecikmesin arkadaşlarımız madur edimesin

  • alper tunga 20.01.2012 - 12:54

    sky havayolları iç hatlarda çalışmaya başlamadan önce hareketlilik ve rekabet yok muydu?, anadolu, pegasus, sun expres havayolları ne iş yapıyordu acaba?...

  • Caner ÖPER 19.01.2012 - 02:00

    Sayın Görgülü, Sektörün içinde ciddi aktör olarak ve sektöre katma değer üreten nadir firmalar içinde siz kaldınız. Yurtdışında tur operatörü, Uçak, Handling acentası, Konaklama arzını veren yegane kurum olarak.. Bu zincir ve halkaları kolay elde edilmiyor umarım işleriniz daha da iyi olur ve Turizm politikaları böyle kurumları el üzerinde tutar. Saygılarımla, Caner ÖPER Fethiye MUĞLA

  • mehmet gökkaya 19.01.2012 - 12:05

    Yolunuz açık olsun, otelçiliğe tekrar dönmeniz dileğile başarılar dilerim

  • ÖZBEK 19.01.2012 - 09:37

    ALLAH YOLUNUZU DAİMA AÇIK ETSİN

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.