Mısır ile vizeyi kaldıralım, ortak destinasyon yaratalım

 Mısır ile vizeyi kaldıralım, ortak destinasyon yaratalım
Bakan Günay ile Mısır Turizm Bakanı EMİTT Fuarı'nda işbirliği sinyali verdi. Günay, Mısır'a vizeyi kaldırarak, iki ülke arasında ortak bir destinasyon yaratılabileceğini söyledi.

 Mısır ile vizeyi kaldıralım, ortak destinasyon yaratalım
 Mısır ile vizeyi kaldıralım, ortak destinasyon yaratalım
 Mısır ile vizeyi kaldıralım, ortak destinasyon yaratalım

''14. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı-EMITT 2010'', İstanbul Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. Açılışın ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, fuarın konuk ülkesi olan Mısır'ın Turizm Bakanı Zoheir Garranah'a Kütahya porseleni bir vazo ile plaket takdim etti. Günay'a da, fuarı düzenleyenlerce vazo ve plaket verildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ekonomik kriz yaşanırken EMITT'in geniş bir katılımla yapılmasında, düzenleyenler kadar Türkiye'nin turizm potansiyelinin olumlu gelişmesinin de payı olduğunu söyledi.
Günay, geçen yıl dünya turizminin yüzde 4 gerilediğini, gelirlerin de yüzde 5 düştüğünü vurgularken, Türkiye'nin turist sayısında yılı artı ile kapatan tek ülke olduğunu hatırlattı.

TURİZM TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM VE BÜYÜK BARIŞ PROJESİ

Türkiye için turizmin tekstil ve otomotiv sektöründen daha önemli bir kaynak olduğunu dile getiren Günay, turizmin sadece ekonomik gelişme ve dönüşüm sağlamadığını vurguladı. Turizmi, aynı zamanda bir toplumsal dönüşümün, toplumları, şehirleri, ülkeleri birbiriyle tanıştıran büyük bir barış projesi olarak da önemsediklerini belirten Günay, turizmin sadece Türkiye'nin değil, 21. yüzyılın geleceğini şekillendireceğini söyledi.
Kongre turizmine de değinen Günay, kongre turizmi dolayısıyla gelen ziyaretçilerin kanaat önderi olması açısından İstanbul'un dünyaya tanıtımı için çok önemli olduğunu anlattı.

YENİ KONGRE MERKEZLERİ AÇILACAK

İstanbul'da Haliç ve İstanbul kongre merkezlerinin açıldığını hatırlatan Günay, önümüzdeki günlerde Bursa, Kuşadası, İzmir ve Aydın arasında ve Ankara'da da birer kongre merkezi açılacağını bildirdi.

Günay, Türkiye'de iç turizmi canlandırmak amacıyla başlatılan kampanya kapsamında erken rezervasyon yaptıranların yüzde 40-50 arasında indirimden yararlanacağını ifade ederek, ''Gayretimiz, ülkenin soyut biçimde zenginleşmesi değil, zenginleşirken halkının da yararlanmasını sağlamak, halkın yaşam kalitesini yükseltmek. Turizmin gelişmesinin birçok şartı var, ama birinci şartı yurtta ve dünyada barıştır. Turizmin, dünya barışına katkı yapacak birinci sektör olduğunu düşünüyorum'' dedi.

MISIR TURİZM BAKANI: TURİZME GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR

Açılışta konuşan Mısır Turizm Bakanı Zoheir Garranah, turizmin ekonomik açıdan giderek artan bir önemi olduğunu, buna rağmen bazı ülkelerce yeterince önemsenmediği söyledi. Garranah, ''Bu anlamda Türkiye, turizmin önemini idrak eden istisnai ülkelerden biri'' diyerek Türkiye'nin turizm statejisini övdü.
Garranah, Mısır'ın, EMITT'te ''onur konuğu'' olmasından büyük gurur duyduğunu söyledi.
Mısırlı Bakan, Türkiye'nin 100 destinasyon arasında ilk 10'a girdiğini hatırlatırken bu başarıyı doğal ve tarihi güzellikleriyle elde ettiğine vurgu yaptı.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının son yıllarda yaptığı başarılı çalışmaların da etkili olduğunu anlatan Garranah, Türkiye'de özel ve kamu kurumlarının ele ele vererek turizme önemli bir ivme kazandırdığını belirtti.
Garranah, turizmin Mısır için de cok önemli olduğunu vurgularken ''Ülkenin gelirlerinin yüzde 11,5'i turizmden geliyor'' diye konuştu.

TÜROFED BAŞKANI AHMET BARUT EMITT’TEN SESLENDİ:
TÜRKİYE TURİZMDE TÜM ÜLKELERE GERCEK BİR RAKİPTİR


TÜROFED Başkanı Ahmet Barut fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada; Türkiye’nin bugün artık turizmden pay alan her hangi bir ülke değil, tüm ülkeler için gerçek bir rakip haline geldiğini söyledi.
TÜROFED Başkanı, EMITT’in, tüm dünyada profesyonellerin heyecanla beklediği bir buluşma noktası ve iş yapma platformu olduğunu belirtti.
Türkiye’deki otelleri temsil eden meslek örgütü TÜROFED olarak, ulaşılan büyüklüğe paralel katkı sağlayabilmek için daha fazla güç istediklerini vurgulayan Ahmet Barut, “Türkiye turizminin geleceğinde daha etkin olmak istiyoruz. Her platformda söylüyorum; sadece manevi değil, maddi katma değer, yani fon yaratmaya hazırız” dedi. 
Barut, buna paralel olarak da 2010 yılında, yıllardır beklenen yasal düzenlemelerin hayata geçeceğine inanmak istediklerini belirterek “Umarım önümüzdeki yıl EMITT açılış konuşmasını bu yeni kanunla kurulmuş meslek birliğimizin başkanı yapar” ifadesini kullandı.
Ahmet Barut şu konuşmayı  yaptı:
“EMITT’te yabancı katılımcı sayısı artıyor, çünkü ITB, WTM fuarlarında da olduğu gibi aynı anda onlarca, yüzlerce partnerinizi bir arada görebiliyorsunuz. Bunda, aldığımız turist sayısı arttıkça, daha fazla ziyaret edilmesi gereken bir ülke haline gelmemizin de etkisi büyük. Öte yandan Türkiye’nin outgoing yani turist gönderme potansiyelinin her yıl yükseliyor olması da bir diğer etkeni oluşturuyor.  
Tüm Tur operatörlerimiz burada. Çünkü iç turizmin en yoğun gündeme geldiği, yüz binin üzerinde ziyaretçinin uğradığı bir fuar düzenleniyor burada. 
Oteller yabancıya daha ucuz fiyat vermekle suçlanırken, artık vatandaşlarımız da tatillerini erkenden planlayarak, aynen yabancıların yararlandığı indirimleri kullanabiliyor.. Bu noktada da profesyonellik adına ciddi bir yol katettik. 
Tam bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza ve Bakanımıza bir teşekkürü borç biliyorum. Geçen yıldan bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk defa bizlerle birlikte iç turizmin daha da gelişmesi için iç turizme özel bütçeler ayırarak Kampanyalar düzenlemektedirler. 
Erken rezervasyon kavramının daha geniş kitleler tarafından benimsenmesine katkı sağlanması bakımından bu etkinlikler çok önemlidir. Bakanlık yabancı ülkelerde tanıtım yapar gibi, ülkemizde de daha fazla insanımızı tatile teşvik etmek için tanıtım yapmaktadır, bu bir ilk’tir ve değeri ileride daha da anlaşılacak bir mentalite değişikliğidir. Biz de bu nedenle, geçtiğimiz hafta başlatılan bu kampanyayı sonuna kadar destekliyoruz. Ancak 1 hafta önce yerine, önümüzdeki yıllarda, bu kampanyayı EMITT esnasında başlatmanın kampanyanın etkisini daha fazla artıracağını düşünüyorum.

MESLEK ÖRGÜTLERİ GECMİŞTEKİ POLEMİKLERİ 
UNUTUP ENERJİSİNİ TURİZME KATKIYA HARCAMALI

Tabiidir ki bu çerçevede meslek örgütleri olarak, geçmişte yaşanan negatif polemikleri unutup, enerjimizi ülke turizmine katkı sağlayacak pozitif işlere harcamalıyız.
İzliyoruz ki, EMITT’e katılan firmaların, özellikle de Anadolu’dan katılan illerin, ilçelerin, beldelerin fuar standlarında, organizasyonlarında büyük gelişmeler katedildi. 
10 yıl önceki, çok güleryüzlü olsalar da, amatör olan katılımlara artık rastlamıyoruz. 
Bilakis en ciddi, büyük katılımların, özellikle Anadolu’daki turizm hareketinin artmasıyla birlikte bu vilayetlerden olduğunu görüyoruz. Onlarca vilayetimiz, bölgemiz, çok doğru bir kararla bölgelerinin pazarlanmasında EMITT platformunu kullanmaktadırlar.
Aynı şekilde yabancı  zincirler, onlarca ilimizde mevcudiyet gösterip, daha da yayılmak istediklerinden EMITT’e katılmaktadırlar. 
Türkiye, çok kısa sürede, inanılması güç bir çıkış göstererek dünyanın 7. büyük turizm ülkesi olmuştur.
Bu bizi bir yandan çok sevindirmekte, ama aynı zamanda sorumluluğumuzu da artırmaktadır. 
Artık Türkiye, turizmden pay alan her hangi bir “ülke” değil, tüm ülkeler için gerçek bir “rakip” olmuştur. 
Bu nedenle, otel sahibi, acente, garson, şoför, halı tezgahtarı, belediyeler, bakanlık bürokratı,  bakan, meslek örgütleri, kısaca her kesim eskisinden daha iyi hizmet üretmelidir.”

GÜNAY'DAN ÖNERİ: MISIR İLE VİZEYİ KALDIRALIM


Kültür ve Turizm Bakanı Ertugrul Günay ile Mısır'ın Turizm Bakanı Zoheir Garranah, EMİTT Fuarı çerçevesinde  ortak basın toplantısı düzenledi. Mısır ile Türkiye'nin dünyanın önemli turizm ülkelerinden olduğuna dikkat çeken Günay, her iki ülkenin birbirine gönderdiği turist sayısının geçen yıl 100'er binin altında kaldığını anlattı.  Günay, bu sayının artırılması için her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi. Suriye ve Lübnan ile vizeleri kaldırdıklarını anımsatan Günay, ''Bunu, Mısır'la da yapabiliriz. Böylece iki ülke arasında ortak bir destinasyon yaratabiliriz. Dünyanın bölgeye olan ilgisini artırabiliriz'' dedi.

Mısır Turizm Bakanı Garranah da hizmet ve tesislerinin kalitelerini sürekli geliştirdiklerini ve 2020 yılı itibariyle turistik ziyaretçi sayısını 25 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kalite ve mükemmeliyetçilik anlayışıyla bunu başaracaklarına inandıklarını vurgulayan Garranah, ''Mısır ve Türkiye, ticari, politik, bölge barışı ve turizm konularında birlikte hareket ediyor. EMITT'e konuk ülke olarak katılmamızı Mısır ile Türkiye arasındaki turizm ilişkilerinin derinliğinin bir teyidi olarak görüyoruz. İki ülke arasındaki ortak, tarihi ve kültürel geçmişe dayanarak, vizelerin kaldırılmasının ticaret ve turizm anlamında yeni fırsatlar sunacağı gibi mevcut ilişkileri de güçlendireceğine inanıyoruz.'' diye konuştu.




Bu Haber 11.02.2010 - 23:36:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.