Limak Grubu halka arzda 'üçlük' atacak

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Mayıs 2011'de havalimanı ve enerji şirketlerini halka açacaklarını söyledi ve ekledi: "Sırada çimento ve turizm şirketleri var"


Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Siirt'te yaptıkları iki hidroelektrik (HES) santraliyle cari açığı artıran enerji ithalatının en azından 100 milyon dolar azaltacaklarını söyledi. Grubun enerji ve havalimanı gibi altyapı grubunu halka arzedeceği biliniyordu, Ancak ilk kez Mayıs 2011'i tarih olarak açıklandı. Limah Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, altyapının ardından çimento grubu ve ardından turizm grubunu da halka açacaklarını dile getirdi. Hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da incelemelerde bulunduğu Siirt'teki Alkumru Barajı'nda bir toplantı yapan Özdemir, Limak Grubu'nun enerji yatırımları ve gelecek planlarıyla ilgili iki önemli konuda bilgi verdi. İlki enerji ile ilgiliydi. Özdemir, Siirt'te Botan Çayı üzerinde inşaatı bitmek üzere olan 270 MW kurulu güce sahip Alkumru Barajı'nın Türkiye'nin beşinci büyük barajı olduğunu belirtti ve üç üniteden oluşan barajın ilk ünitesinin ocak, ikincisinin şubat ve son ünitesinin de martta devreye alınacağını söyledi. Baraj enerji üretimine başladığında yılda 1 milyar kilovatsaat (kwh) elektrik üretecek. Özdemir bu her yıl 70 milyon dolar daha az doğalgaz ithal edilmesini sağlayacağına dikkat çekti. Alkumru'nun hemen altında inşaatına başlayacakları 45 megavatlık Kirazlık HES'i ile birlikte enerjide 100 milyon dolarlık bir yamanın kapatılması fırsatı yaratacaklarını söyledi.

BU DÜNYA REKORU
İnşaatın 36 ayda biten baraj için "Bu bir dünya rekorudur" iddiasında bulunan Özdemir, 700 milyon dolara yapılabilecek bir barajı daha kısa sürede ve 465 milyon dolara tamamladıklarını söyledi. İnşaat süresince bin 750 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Özdemir, "Üretim sürecinde 150 kişi çalışacak. İnşaatın 60 milyon dolarlık kısmının bölgeden tedarik ederek bölge ekonomisine de katkıda bulunduk" dedi. Enerji dışında Özdemir'in dikkat çektiği ikinci konu ise halka arzlar... İhalesini kazandıkları Priştine Havalimanı'nın birkaç ay önce yapılan devir töreninde Limak Yönetim Kurulu Üyesi ve Nihat Özdemir'in kızı Ebru Özdemir, birkaç ay önce Limak'a bağlı Limak Yatırım Holding'in halka arzının yapılacağını söylemişti. Nihat Özdemir önceki gün halka arz tarihi olarak Mayıs 2011'i verdi.

YURTDIŞINDA HALKA ARZ
Limak Yatırım Holding'in içinde; yapılan ve yapılacak baraj ve altyapı projeleri ve havalimanları (Sabiha Gökçen) olacak. Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurunun ocakta yapılacağını söyleyen Ebru Özdemir ise bu halka arzın yurtiçi değil daha çok yurtdışına yapılacağı söyledi. Hedef müşteri kitleleri ise halka açacakları Limak Yatırım gibi altyapı (havalimanı ve enerji) şirketleri. Özdemir, bu konuda ısrarcı olacaklarının altını çizdi. Limak'ta arz altyapıyla bitmeyecek. İlerleyen dönemde sıra çimentoda. Nihat Özdemir, bunun için hummalı bir çalışma başlatmış bile. Üstelik Irak ve Suriye pazarına çimento yetiştiremeyen Limak Gaziantep, Şanlıurfa'daki fabrikalarda kapasiteyi yüzed 150 artırmaya hazırlanıyor. Özdemir "Bu yıl Suriye ve Irak'a 1.3 milyon ton çimento sattık. Toplamda ise 4 milyon tonluk hedefimize ulaşıyoruz" dedi. Limak Yatırım yetkilileri ise çimentoda gelecek yıl kapasitenin 7 milyon tona çıkacağını belirtti. Son arz ise turizmde düşünülüyor. Nihat Özdemir turizm grubu şirketlerinin de tek çatı altına toparlama işleminin ardından onu da halka açmayı planladıklarını kaydetti.

'DEMEK Kİ BURASI PARA BASACAK'
ÖZDEMİR,üretim rakamlarını anlatırken Başbakan "Burası para basacak demek ki" yorumunda bulundu. Başbakan Erdoğan, "Baraj bitince bölgeyi yeşillendirirsiniz herhalde" dediği Özdemir "Meyve yetiştireceğiz. Nar gündemde" dedi. Başbakan da bunun üzerine "Burada üzüm çok iyi oluyor. O konuya önem verin" diye ekledi


Bu Haber 15.12.2010 - 08:50:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.