Nisan ay itibariyle enflasyon oranlarındaki iyileşme beklentisi duraksadı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, zirai donun gıda enflasyonu üzerindeki baskıları artırdığını belirterek artış yaşanabileceğini vurguladı. Karahan "her zaman vurguladığımız gibi firmaların yaklaşımı da büyük önem arz ediyor" dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 yılının ikinci Enflasyon Raporu'nun tanıtımı kapsamında İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuştu. Karahan, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmininde bir değişikliğe gitmediğini açıkladı.
Karahan, “TCMB'nin 2025 yıl sonu gıda fiyatları tahmini yüzde 26,5 oldu. Önceki tahminimiz yüzde 24,5’ti. Enflasyonun 2025 sonunda yüzde 24, 2026 sonunda ise yüzde 12 olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplantıda para politikasına dair değerlendirmelerde bulunan Karahan, sıkı para politikasının etkilerinin alınmaya devam ettiğini belirtti. “Sıkı para politikamızın sonuçlarını kademeli bir şekilde almaya devam ediyoruz” diyen Karahan, mart ve nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı TCMB'nin zamanında ve proaktif adımlar attığını vurguladı.
Karahan, önümüzdeki dönemde para politikasındaki kararlı duruşun korunacağını ifade etti. “Dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz” diyen Karahan, bu sürecin istikrarlı biçimde ilerlemesi için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
Küresel düzeydeki belirsizliklere de dikkat çeken Karahan, ticaret ve ekonomi politikalarındaki belirsizliğin halen yüksek seviyelerde olduğunu dile getirdi. Küresel tarife adımlarının enflasyon beklentilerini artırdığını belirterek, “Tarife adımları küresel enflasyon beklentilerini bir miktar artırmıştır” ifadesini kullandı.
İç talep gelişmelerine değinen Karahan, talep kompozisyonunun sıkı para politikası sayesinde daha dengeli hale geldiğini aktardı. Sanayi ve hizmet üretiminin yılın ilk çeyreğinde artış gösterdiğini söyleyen Karahan, işgücü piyasasının da manşet işsizlik oranlarının ima ettiğinden daha sıkı bir görünüm arz ettiğini belirtti.
Yurt içi talebin ivme kaybettiğini ancak öngörülenden daha yüksek seviyelerde gerçekleştiğini kaydeden Karahan, “İlk çeyrekte talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisi azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu. 2025 yılında cari açığın milli gelire oranının, 2024 yılına göre biraz daha yüksek olacağını ancak uzun dönem ortalamalarının altında kalacağını da ekledi.
Enflasyon görünümüne ilişkin olarak Karahan, dezenflasyon sürecinin 2024 Haziran ayında başladığını ve kesintisiz şekilde sürdüğünü belirtti. “Son üç aylık veriler ana eğilimde yatay bir seyir gösteriyor. Bu da dezenflasyon sürecinin devam ettiğine işaret ediyor” dedi.
Mal ve hizmet enflasyonundaki gelişmelere dair konuşan Karahan, mal enflasyonunun ardından hizmet fiyatlarındaki düşüşün de belirginleştiğini söyledi. “Nisan ayında temel mal enflasyonu güçlendi” açıklamasında bulunan Karahan, döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisinin geçmişe kıyasla daha sınırlı olduğunu ifade etti. Ayrıca, emtia fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyon sürecine destek vermesinin beklendiğini belirtti.
Zirai don olaylarının etkilerine de değinen Karahan, bu durumdan en çok etkilenen 16 ürünün tüketici sepetindeki payının yaklaşık yüzde 1,5 olduğunu aktardı.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri