Emre Tatar

2012 zor bir sezon olarak kapanıyor

Uludağ Bölgesi'nde bu sene otelciler olarak zor günler geçirildi. Halbuki bu sezon kar kalınlıkları gayet iyi durumdaydı. Fakat Uludağ bu sene sıkıntılı günler geçirdi. Sebebini soracak olursanız tamamen yüksek fiyat politikası karşısında özellikle Bulgaristan, Avusturya ve Fransa'nın pastadan pay almasıydı. Özellikle Bulgaristan bu sene ciddi şekilde Türkiye’den misafir ağırladı.

Otellerin Uludağ Bölgesi'nde %65 ve üzeri kar marjı (turizmde çok ciddi bir orandır)  hedefleri olduğundan ve yaşanan enflasyon karşısında bu beklentinin oluşması için satış fiyatlarına yansıması en büyük etken oldu. Bunun yanı sıra bölgedeki organizasyon eksikleri maalesef özellikle sömestr döneminde uygun ulaşım fırsatı olan ve güzel paket belirleyen yurt dışı destinasyonlarına yöneltti insanları. Uludağ'da sadece üniversite öğrencilerine düzenlenen etkinlikler var. Bu da Allah'tan var. Yoksa kayıp iyice artacak.
 
Bunun yanı sıra görünmeyen ama hissedilmeyen bir gerçek var ki bu tespitimin doğru olduğuna dair bazı satış noktalarından da teyit aldım. Sorun şu: Yaz sezonu için sektör tarafından öne çekilen erken rezervasyon dönemi kış satışlarını vuruyor. Çünkü yaz sezonu için acentelerden tatil satın alan tüketiciler kredi kartından Aralık –Ocak aylarında çekim yaptırıyor ve bunun sonucunda tüketicinin bakiyesi azalıyor. Her ne kadar taksit ertelemeler olsa da tatilcilerin bakiyelerinde tatil tutarı olan meblağ bloke oluyor ve limitten düşüyor.
 
Eskiden Mart ayında erken rezervasyon dönemleri olduğunda sömestr dönemi ve kış satışları daha hareketli idi. İstatistikleri incelediğimizde bunu net görebiliyoruz. Tabii erken rezervasyon döneminin erkene çekilmesi insanları erkenden tatil satın alma alışkanlığını üretecek ama kış sezonu ne olacak? Yurt dışına çıkan veya kayan tüketici belli. Kış turizmi golf turizmi gibi zengin tatili diyenler olacaktır. Ama artık dünya genelinde yaşanan Ekonomik kriz zengin olan tatilciyi de tasarruf etmeye yönlendiriyor. Yaz tatili için kartından 3.000-5.000 TL çekilen tatilci psikolojik olarak ya kış tatilini erteliyor, ya günübirlik hafta sonu gidiyor yada kalış süresini 1-2 güne çekiyor. Gelen turistte eskiden sömestr döneminde minimum  7 gece konaklarken, sonraları minimum 4 geceye düşmüştü. Bu sezon tek gece satış açmak zorunda kalan dönemler oldu. Demek ki insanlar tatilini kısmaya başladılar. Hatta yerli acenteler kış döneminde konsantrelerini  yaz satışlarına verip, kış sezonunda düşüş yaşanmasını göz ardı ediyorlar.
 
Peki ne yapmalı? O zaman şu akla geliyor. Acaba yazın sağlanan erken rezervasyon avantajları kış sezonu içinde mi düzenlenmeli, teşvik edilmeli ? Yani Ağustos ayında başlayan kış sezonu erken rezervasyon fırsatları mı başlatmalı turizmciler? Bu konu çok tartışılacak bir durum. Çünkü herkes biliyor ki Kış satışları son dakika ilerliyor. "Eskiden şöyleydi böyleydi" diyen abilerimize söylemek istediğim bir şey var. Eskiden bu ülkede döviz yasaktı. İnsanlar yurt dışına çıkamıyordu.  Peki yurt dışı bizden turist alıyor da biz neden Uludağ bölgesine yeterince yabancı turist alamıyoruz? Sebebi çok belli. Yenişehir havalimanına yeterli sayıda uçak inmiyor. BDT 2 senedir ciddi düşüşte. Avrupa pazarında Öger'in çabası var dı ama oda istediğini alamadı . İngilizleri hiç getiremiyoruz. Bu konuda uçak bağlamalı , operatörlere destek vermeli. Yazın milyonlar getiren Yabancı tur operatörleri kayak turizmi için neden sessiz kalıyor. Ticaret karşılıklıdır der büyüklerimiz. Sorun ne? Bunlar araştırılmalı masaya yatırılmalı.
 
Emin olun web satıştan bir çok Dubaili, Ortadoğulu geliyor. Ama hepsinin tek şikayeti. İstanbul’a inmeleri ve oradan dağa uzanan sancılı ve uzun süren transferler. Yani potansiyel var ama herkes taşın altına elini sokmalı.
 
Gelelim 2012 sezonu nu değerlendirmeye;
 
Öncelikle geçmiş senelerde düzenlenen ve bu sene Antalya'da gerçekleşen Moda Haftası sebebiyle 09-15 Ocak tarihleri Uludağ da 3 milyon USD kayba soktu bölgeyi. Çünkü bu haftalarda 5 bin kişi geliyordu. Bu boşluk forecastlar ‘ da kara delik açtı. Neden Antalya'ya bu operasyon kaydı? Çünkü 2012 sezonunda organizatör arkadaşların yaşadığı talihsizlikler sonucu yaşadıkları maddi kayıptı.  Biz kendileri ile tekrar Uludağ bölgesine bu organizasyonu kazandırmak için temaslarda bulunduysak da şu an için ikna edemedik.
 
Sömestr belki de ilk defa bu kadar sıkıntı yaşadı. Özellikle 3-10 şubat arası maalesef zorluklar yaşandı. Uludağ'da iki dönemde yatırımcılar karlarının büyük bir bölümünü elde eder. O da yılbaşı ve sömestr. Buradaki kayıpların telafisi yok çünkü kısa dönemde yüksek kar beklentisi var yatırımcıda.
 
Bu durumun ileriki yıllarda devam etmesi Uludağ'ı daha çok sıkıntıya sokacak. Herkes şapkasını önüne koyup tekrar canlılık yaşanması için uğraş vermeli. Alternatif yöntemler üretmeli. Yaz sezonu gibi kış turizmi içinde çeşitli etkinlikler düzenlemeli. Sadece kayak turizmi ile kar beklentisi olan yatırımcılarımız var . Turizmde her şey Mayıs-Ekim ayları arasında olmamalı.

Bu Makale 26.02.2013 - 15:01:39 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Emre TATAR 09.03.2013 - 08:34

    2012 sezonunda Türkiyedeki az artış istanbulun kurtarmasıdır.sebebi Antalyada bir önceki seneye göre 170.000 kişi kayıp yaşamasıdır demek istedim.(sehven artış yazmışım.).

  • EMRE TATAR 09.03.2013 - 05:12

    Sayın Saygı rumuzlu arkadaşım. Antalya için konuşuyor iseniz, son 3 sene içerisindeki artış grafiğimizi size özelden de gönderebilirim. Keşke isminizi belirtse idiniz. Bana ulaşsa idiniz, ki otelden de ulaşabilirdiniz, bu konu ile alakalı güzel bir sohbette sizi bilgilenirmiş olur idim. Bu arada beni çok iyi tanımadığınızı düşünüyorum. Aksi halde benim rakamlar ile yatan ve kalkan biri olduğumu bilir idiniz. 2012 Antalya İl Turizm Müdürlüğü verilerine bakar iseniz, Antalya bölgemizin kayıplarını görebilirsiniz. Sizin de dediğiniz gibi bu sene gelecek ilave 30.000 yatak arzı Antalya için avantaj değil dezavantajdır. Çünkü uçak kapasiteleri bu yönde artmıyor. Uçakta bu denli koltuk artışınız yok ise yatak arzının artması bir şeyi değiştirmez. Grup olarak, partnerlerimizin marketing faaliyetlerine desteğimiz artarak devam etmektedir. Bunun olumlu geri bildirimlerini son 3 senedir almaktayız. Ayrıca Antalya için turist almakta zorluk çekmiyoruz. Özellikle bahsini geçirdiğiniz Doğu Avrupa Pazarındaki partnerlerimize özel destek veriyoruz. Bunları da size anlatabilirim Uludağ için konuşuyor iseniz, iki turizmci olarak karşılıklı sohbet etme sansımız olur ise bölgenin sorunlarını konuşmuş oluruz. Sizin de konu ile ilgili fikirlere sahip olduğunuzu düşünüyorum. Bu arada, yorumunuzda ilgimi çeken bir konu var İspanya’nın rakamlarını 10 a katlaması çok abartılıdır. Normal şartlarda zaten İspanya’nın ardından gidiyoruz. Mısır’ın bir önceki sene yaşadığı ekonomik ve politik sorunları nedeni ile çok kan kaybettiğini hepimiz biliyoruz. Bu kayıptan sonraki artış gerçek artış değildir. Bu yönde de değerlenirmek gerekir. Sizin de dediğiniz gibi Tayland, son yıllarda yükselen bir Pazar. Ama bu pazarda hangi çeşit turizme ağırlık verildiği tüm camia tarafından bilinmektedir. Asıl takıldığım konu Yunanistan hakkındaki 10 kat büyüme şeklindeki değerlenirmeniz. Son yıllarda herkesin bildiği gibi ülke çok kan kaybetti. Hatta Almanya gibi büyük ülkelerin desteklerine rağmen halen Yunanistan toparlanamamıştır. 2012 de çok agresif fiyat indirimleri ve tur operatörlerin verdikleri tavizler ile mevcut sayıları ayakta tutmaya çalışmışlardır. Özellikle İngiltere pazarından, ülkemize gelmesi gereken misafirleri çalmışlardır. Türkiyeye gelen turist sayısında sıkıntı yok doğru. Fakat Türkiyeyi kurtaran İstanbul olmaktadır, dikkatinizi çekerim. Türkiye’deki çok az artışın sebebi Antalya’dır. Antalya da çok az artış olmuştur ( 170.000 kişi). 2013 Kış verilerine bakar iseniz ( ben rakamlara her zaman bakarım ) 2012 yılına göre bile düşüşler devam etmektedir Şubat ayı sonu itibari ile bu düşüş 7’dir. Umarım bu kayıp ilerleyen günlerde kapanır ve artıya geçeriz. Bunu iyi analiz etmek gerekir. Yorumunuz sanki maksadından çıkmış, yorum olsun diye yazılmış gibi geldi bana. emre@kervansarayhotels.com

  • Emre TATAR 09.03.2013 - 12:10

    İlyas Abi, Sen de sıkıntıların farkındasın. Ama inşallah gelecek sene daha güzel olacak. Umutlar hiç bitmesin.

  • Emre TATAR 09.03.2013 - 12:05

    Sayın Saygı rumuzlu arkadaşım. Antalya için konuşuyor iseniz, son 3 sene içerisindeki artış grafiğimizi size özelden de gönderebilirim. Keşke isminizi belirtse idiniz. Bana ulaşsa idiniz, ki otelden de ulaşabilirdiniz, bu konu ile alakalı güzel bir sohbette sizi bilgilenirmiş olur idim. Bu arada beni çok iyi tanımadığınızı düşünüyorum. Aksi halde benim rakamlar ile yatan ve kalkan biri olduğumu bilir idiniz. 2012 Antalya İl Turizm Müdürlüğü verilerine bakar iseniz, Antalya bölgemizin kayıplarını görebilirsiniz. Sizin de dediğiniz gibi bu sene gelecek ilave 30.000 yatak arzı Antalya için avantaj değil dezavantajdır. Çünkü uçak kapasiteleri bu yönde artmıyor. Uçakta bu denli koltuk artışınız yok ise yatak arzının artması bir şeyi değiştirmez. Grup olarak, partnerlerimizin marketing faaliyetlerine desteğimiz artarak devam etmektedir. Bunun olumlu geri bildirimlerini son 3 senedir almaktayız. Ayrıca Antalya için turist almakta zorluk çekmiyoruz. Özellikle bahsini geçirdiğiniz Doğu Avrupa Pazarındaki partnerlerimize özel destek veriyoruz. Bunları da size anlatabilirim Uludağ için konuşuyor iseniz, iki turizmci olarak karşılıklı sohbet etme sansımız olur ise bölgenin sorunlarını konuşmuş oluruz. Sizin de konu ile ilgili fikirlere sahip olduğunuzu düşünüyorum. Bu arada, yorumunuzda ilgimi çeken bir konu var İspanya’nın rakamlarını 10 a katlaması çok abartılıdır. Normal şartlarda zaten İspanya’nın ardından gidiyoruz. Mısır’ın bir önceki sene yaşadığı ekonomik ve politik sorunları nedeni ile çok kan kaybettiğini hepimiz biliyoruz. Bu kayıptan sonraki artış gerçek artış değildir. Bu yönde de değerlenirmek gerekir. Sizin de dediğiniz gibi Tayland, son yıllarda yükselen bir Pazar. Ama bu pazarda hangi çeşit turizme ağırlık verildiği tüm camia tarafından bilinmektedir. Asıl takıldığım konu Yunanistan hakkındaki 10 kat büyüme şeklindeki değerlenirmeniz. Son yıllarda herkesin bildiği gibi ülke çok kan kaybetti. Hatta Almanya gibi büyük ülkelerin desteklerine rağmen halen Yunanistan toparlanamamıştır. 2012 de çok agresif fiyat indirimleri ve tur operatörlerin verdikleri tavizler ile mevcut sayıları ayakta tutmaya çalışmışlardır. Özellikle İngiltere pazarından, ülkemize gelmesi gereken misafirleri çalmışlardır. Türkiyeye gelen turist sayısında sıkıntı yok doğru. Fakat Türkiyeyi kurtaran İstanbul olmaktadır, dikkatinizi çekerim. Türkiye’deki çok az artışın sebebi Antalya’dır. Antalya da çok az artış olmuştur ( 170.000 kişi). 2013 Kış verilerine bakar iseniz ( ben rakamlara her zaman bakarım ) 2012 yılına göre bile düşüşler devam etmektedir Şubat ayı sonu itibari ile bu düşüş 7’dir. Umarım bu kayıp ilerleyen günlerde kapanır ve artıya geçeriz. Bunu iyi analiz etmek gerekir. Yorumunuz sanki maksadından çıkmış, yorum olsun diye yazılmış gibi geldi bana. emre@kervansarayhotels.com

  • İlyas güneş 09.03.2013 - 10:43

    Saygı isimli rumuzlu arkadaş konu ULUDAĞ sen nerede yaşıyorsun Antalyadanmı bahsediyorlar sen önce konuyu abla dağa çok uzaksın ayrıca kervansaray ULUDAĞ o bölgenin en iyi oteli davulun sesi uzaktan hoş geliyor sana ayrıca Antalyada düşüş var sen Amerikada yaşıyorsun en kolay iş Oteliye laf atmak isim soydaşım yazda sana özel verileri göndereyim ben sen yazıyı bir daha oku biz dağda olduğumuzdan iyi anlıyoruz reklam istiyorsan her gün gazete oku sinemaya git her yerde uludağı görürsün ayrıca swotta en önemli etken lokasyon değil mi ?

  • saygı 08.03.2013 - 05:27

    dünyanın en basit işi ekonomik otel olmak. Fiyatı düşersin ekonomik otel ibaresi yapışır üstünüze ve öyle yıllarca gider. Ne bekliyorsunuz ki? kazancınızın bir kısmını pazarlama faaliyetlerine mi ayırdınız? bdt pazarında avrupada doğu avrupa da billboard tv reklamları mı yaptınız? herşeyi acente yapsın. Riske girip ucak koysun kış otellerini tanıtsın milyonlarca dolar harcayıp uçtuğu destinasyonların talebini arttırsın öyle mi? Dünyadan haberdar kabuğunu kırmış duvarları yıkmış otelciler üsküdarı geçti. Antalyaya her yıl 30 bin yatak giriyor, ispanyataylandmısıryunanistan rakamlarını 10 a katladı. Turist sayısında düşüş yok, rakamlara bakalım ondan sonra açıklama yapalım. Turist size gelmiyor, turisti almasını bilmiyorsunuz. Eğer havalimanına 15 dakikada olmasaydınız neler olurdu bir düşünün lütfen.

  • gözlem 27.02.2013 - 03:56

    Tüm sezonu bir kaç ayda kurtarmak mantığıyla ortaya çıkan fiyatlar ne yazık ki komşu ülkelerdeki kayak tatili fiayatlarının neredeyse üç katını bulmaktadır. Erken rezervasyonun etkisini bilemem ama Uludağ, Kartalkaya, Kartepe v.d. leri konaklamasından ski passlerine kadar tüm fiyatlarını gözden geçirip pazarlamalı gibi görünüyor. Hele ki turizmin 12 aya yayılması vb konuşulurken...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.