Zincir otel grupları online satış kanallarına meydan okuyor ama...

Zincir otel grupları online satış kanallarına meydan okuyor ama...
Konaklama sektöründe online kanalların dominant yapısını kırmak için harekete geçen küresel otel zincirleri, ilk adımı atarak sadakat programlarına üye müşterilerine en düşük fiyatın yüzde 2-10 altında indirimli oda satmaya başladılar. Hedef online kanalların hakimiyetini kırmak olsa da, önlerinde engel var...


TurizmGüncel

Starwood zincirini 13,6 milyar dolara bünyesine katan Marriott Grubu, çetin geçen pazarlık sürecinde bir yandan da boş durmayarak online mecrayla ilgili önemli çalışmalar yaptı.

MARRIOTT YÜZDE 2-4 İNDİRİM VERECEK

Starwood'u alarak dünyanın en büyük otel zinciri konumuna gelen Marriott, sadakat programına dahil olan müşterileri için Members Rewards adlı yeni indirim sistemini hayata geçirdi. Buna göre grup, sadakat programlarına üye olan misafirlere, hafta için en düşük fiyatın yüzde 2, hafta sonu ise en düşük fiyatın yüzde 5 altında fiyata oda satacak. Nisan ortasında başlatılan uygulamanın, tüm Marriott otellerinde uygulanmaya başlayacağı kaydedildi.

Marriott'un açıklamasında, indirimlerin sadece mobil telefonlar ve internet sitesi aracılığıyla yapılanlar ile çağrı merkezi üzerinden yapılan rezervasyonları kapsaycağı belirtildi.

İLK ÇIKIŞ HİLTON'DAN

Öte taraftan Marriott bu tip bir uygulamayı hayata geçiren ilk otel zinciri değil. Hilton International da, şubat ayında buna benzer bir adım atmıştı. Zincir marka, direkt rezervasyon yapan HHonors üyesi müşterilere grubun bünyesindeki 4 bin 500 otelde yüzde 10 indirim sağlayacağını duyurmuştu. Hilton ayrıca, mobil uygulama aracılığıyla direkt rezervasyon yapan üyelerine oda seçme hakkı da tanımıştı.

Marriott'un başlattığı kampanya, Hilton'un başlattığı (tarihindeki en büyük kampanya olarak adlandırılan) ''Stop Clicking Around'' kampanyasıyla hemen hemen aynı zamana denk geldi. Hilton bu kampanyayla, Expedia ve Priceline gibi online satış kanallarını hedef almıştı.

Hilton'un Müşteri İlişkileri ve Sadakat Programı Başkanı Mark Weinstein, ''Üçüncü parti kurumların bizim otelimize en düşük fiyat vermesi kabul edilebilir bir şey değil.'' değerlendirmesini yapıyor ve ekliyor: ''Geçen yıl 57 milyar HHonors puanı dağıttık ve rezervasyonların üçüncü parti kanallar (online acenteler vb) üzerinden yapanlar bundan faydalanamadı.''

HYATT DA BAŞLADI, SIRA INTERCONTINENTAL'DA

Benzer uygulamayı başlatan bir diğer zincir marka da Hyatt Hotels oldu. Grup, Hyatt Gold Passport üyesi müşterilerine, şirketin web sitesi veya mobil uygulamaları aracılığıyla rezervasyon yapanlara yüzde 10 indirim sağlamaya başladı. Kampanya şu anda grubun sadece Kuzey Amerika ve Avustralya'daki otellerinde hayata geçse de, kısa sürede küresel ölçeğe yayılacağı belirtiliyor.

Konaklama sektörü uzmanları, Rewards Club adlı sadakat programında 92 milyon üyesi bulunan InterContinental Hotels'in de benzer bir uygulama başlatacağı görüşünde.

OTELLER MARKALARININ FİYAT ODAKLI YAKLAŞIMA YEM OLMASINI İSTEMİYOR

Görünen o ki, küresel otel zincirleri ciddi şekilde online satış kanallarına meydan okuyor ve bunda da oldukça kararlılar. Zincirler sadece, yerine ve oteline göre yüzde 15-30 arasında değişen, komisyonlara ayak diremiyor, aynı zamanda büyük hacimlere ulaşmış pahalı markalarının online satış kanallarının fiyat odaklı yaklaşımına yem olmasını istemiyorlar.

İngiltere konaklama pazarının yüzde 60'ını, ABD konaklama pazarının yüzde 70'ini elinde bulunduran zincir markalar, artık otel sahibi olmaktan çok, marka yöneticisi olmaya doğru kayıyor.

MÜŞTERİ İLE DAHA YAKIN İLİŞKİ KURMAYI SAĞLAYACAK

Küresel otel markalarının giriştiği bu mücadelenin, müşterilerle daha yakın bir ilişki kurmayı da beraberinde getireceği ve bunun otellerin geleceği açısından son derece önemli olduğu düşünülüyor. Otellerin müşteri dataları da büyüyecek.

OTA'LARLA YAPILAN İNDİRİM ORANI ANLAŞMALARI NE OLACAK?

Ancak küresel zincirler için her şey güllük gülistanlık da değil... Önlerinde ciddi bir sorun var: Otellerle online satış kanalları arasında yapılan indirim oranı anlaşmaları. Anlaşmalara göre, odanın fiyatı her kanalda aynı olmak zorunda. Ancak anlaşıldığı kadarıyla, geçtiğimiz yıl OTA'lar ile zincir markalar arasında indirim oranlarına dair bir dizi müzakereler olmuş ve sadece sadakat programı üyelerine böyle bir indirim sağlanması konusunda anlaşma yapılmış. Dolayısıyla şu aşamada geniş kitlere (ya da herkese) bu şekilde satış yapılması söz konusu olmayacak.



Bu Haber 27.04.2016 - 17:08:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ismail ÇALIŞKAN 28.04.2016 - 10:10

    En iyi fiyat garantisi Avrupa nın bir çok ülkesinde zaten mahkemeler veya rekabet kurumları tarafından iptal edilmiştir. Keza benzeri bir dava Türkiye de devam etmekte olup Otelciler için olumlu sonuçlanması umudu ile bekliyoruz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.