Türkiye hangi ülkeden kaç turist kaybetti, ana pazarlar ne durumda?

Türkiye hangi ülkeden kaç turist kaybetti, ana pazarlar ne durumda?
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı nisan ziyaretçi istatistikleri, Türkiye turizm sektörünün uzun yıllar görmediği rakamları barındırıyor. Nisan ayında yüzde 28, ilk 4 ayda ise yüzde 16,5 oranında ziyaretçi kaybeden Türkiye'nin ana pazarları ne durumda, hangi pazarda ne kar kayıp yaşandı, artışta olan pazarlar hangileri... İşte detaylar.


TurizmGüncel

Türkiye, belki de Körfez krizinden bu yana ilk defa bu kadar yüksek ziyaretçi kaybı yaşıyor. Stabil ana pazarlar olarak öne çıkan Avrupa-OECD ülkelerinde nisan ayındaki kayıp yüzde 33,5 gibi kaygı verici bir seviyeye yükselirken, Almanya'daki yüzde 35,43'lük düşüş dikkat çekiyor. Avrupa'da, Avusturya'dan yüzde 40, Danimarka'dan yüzde 51,65, Finlandiya'dan yüzde 31, Fransa'dan yüzde 38, İngiltere'den yüzde 24.41, Polonya'dan yüzde 51 oranında düşüşler var. Avrupa'da tüm pazarlarda yüksek haneli ziyaretçi düşüşü gözlenirken, en az düşüş yüzde 1.15 ile Hollanda'da gerçekleşti.

RUSYA'DAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 80'E DAYANDI, UKRAYNA'DA BÜYÜME VAR

Nisan ayında Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısındaki düşüş ise dramatik düzeyde. Geçtiğimiz mart ayında yüzde 58 düzeyinde olan gerileme, nisan ayı ile birlikte yüzde 80'e dayanmış durumda. Nisan ayında Ukrayna'dan yüzde 28 ziyaretçi artışı yakalansa da, BDT ülkelerindeki kayıp yüzde 8'e yaklaşmış durumda.

ÇİN, ABD, JAPONYA, İSRAİL, ARAP ÜLKELERİ... HER YERDE ZİYARETÇİ KAYBI

Türkiye için önemli olarak kabul edilen İsrail, Çin ve İran'da da durum parlak değil. Nisan ayında Çin'den yüzde 33, İsrail'den ise yüzde 10,37 oranında ziyaretçi kaybeden Türkiye, İran'da ise yüzde 1.54 gibi mütevazı bir büyüme gösterdi. Yanı sıra, ABD'den yaklaşık yüzde 36, Japonya'dan ise yüzde 42 daralma var. Türkiye'nin bu yıl bel bağladığı Orta Doğu ve Arap ülkelerindeki gerileme ise yüzde 35'i aşmış bulunuyor.

İLK 4 AYDA AVRUPA - OECD ÜLKELERİNİN DURUMU

Ocak-nisan dönemini kapsayan yılın ilk 4 aylık dilimine bakıldığında ise, kayıpların kronikleşmeye başladığı görülüyor. 4 aylık süreçte AB-OECD ülkelerinde yaşanan daralma yüzde 24.52 olarak ölçlürken, AB'deki 4 büyük ana pazar Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda'daki kayıplar ise sırasıyla, 21,46 -14,64 - 22,55 - 1,86 olarak ortaya çıkıyor.

ABD, ÇİN VE JAPONYA'DAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

İlk 4 aylık dönemde ABD, Çin ve Japonya, gibi önemli pazarlarda da büyük kayıplar var. Buna göre, İlk 4 ayda ABD'deki kayıp yüzde 17,61 olurken, Japonya'daki kayıp yüzde 53 ve Çin'deki kayıp yüzde 29 olarak gerçekleşti. Buna karşın, İsrail pazarından yüzde 40 ve İran pazarında ise yüzde 6,39 büyüme söz konusu.

GELELİM RUSYA VE BDT ÜLKELERİNE...

İlk 4 ayda Rusya ve BDT ülkelerinde ortalama yüzde 7,72 gerileme yaşanırken, Rusya'daki kümülatif küçülme yüzde 68'e yaklaştı. Bu pazarlardan Ukrayna'da yüzde 22 ve Moldova'dan yüzde 2 dolayında artış kaydedilse de, diğer tüm ülkelerde, çoğu yüksek çift haneli olmak üzere, kayıplar var. 










Bu Haber 27.05.2016 - 12:09:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.