Cem Kınay

Türkiye turizmi deniz ile Anadolu'yu birleştirirsek kurtulur

Anadolu’nun her tarafı, bütün dünyadaki medeniyetlerin çıkış noktalarıyla dolu. Bunun için turizm sektörü bir an önce deniz ile Anadolu’yu birleştirmenin yollarını aramalıdır.
 
Turizmde günümüzde yükselen iki ayrı trend var. Bunlardan birincisi artık insanların gidemediği yepyeni destinasyonlardan oluşuyor. Ulaşım çok daha kolay. İnsanların nereye gittiği konusunda çok hızlı gelişimler oluyor. Türkiye, dünyanın 6'ıncı büyük destinasyonu ama bunu kontrol altında tutmak gerekiyor. Değişimler çok hızlı oluyor. Dünya hızla küçülüyor...

İkinci olarak da sehayat eden ülkeler değişiyor. İki ülke ön plana çıkıyor: Çin ve Hindistan. Rus modası artık geçiyor, etkileri azalıyor. Artık onların ne istediğini çok iyi biliyoruz. Çin’in seyahat etmeye başladığını düşünün. Buralardan seyahat eden insanların bütün ürünleri değiştireceğini düşünüyorum. Bir taraftan herkesin her yere gidebilecek olma refleksi ve seyahat edecek insanların orjiininin değişmesi sektörü muazzam etkileyecek. Önümüzdeki dönemde önemli değişimler bizleri bekliyor.
 
LOKAL REFLEKS ÇOK ÖNEMLİ
 
Bundan sonra seyahat hakkındaki bütün kararlar internet üzerinden verilecek. Önemli olan ürün ve destinasyon. Bu noktaya gelene kadarki her şey araçtır. Bu araç şu anda hala klasik mecra ancak eninde sonunda internete dönecek. 90’lı yıllarda doğan bir insan, yeni insan. Onun dünyası elektronik. O insanlar seyahat etmeye başlayacak. O insanlar katalog nedir bilmez ki? Onun için iki konuda uyarıyorum. Bir, bir an evvel işinizi kontrol altına alın. Tüketiciyle direkt temasta olun. Lokal refleks çok önemlidir. 
 
ANADOLU İLE DENİZİN BİRLEŞTİĞİ AN…

İki, turizmde deniz olayı bir gün bitecek. Deniz tatilinin her zaman alternatifi vardır. Oysa bizim kültür varlıklarınız nasıl binlerce senedir ayaktaysa, yine ayakta olacaktır. Bizim değişmez olanımız Anadolu’dur. Türkiye’ye rekabette savaşı kazandıracak olan, Anadolu ile denizi birleştirdiği andır, üründür. Bunun için eski altyapıları yenilememiz gerekiyor. Çatalhöyük’e gidiyorsunuz, 8 bin yıllık bir tarihle karşılaşıyorsunuz. Ancakburaya gidecek yol yok. Bizde her şey yüzyıllık, binyıllık. Anadolu’nun her tarafı, bütün dünyadaki medeniyetlerin çıkış noktalarıyla dolu. Bunun için turizm sektörü bir an önce deniz ile Anadolu’yu birleştirmenin yollarını aramalıdır.    

Bu Makale 14.03.2013 - 11:32:00 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Turizm Duayeni Olmayan Turizmci 17.03.2013 - 01:50

    Kelin ilacı olsa önce keni başına sürse... Duayen lokomotif olmuş ilk iki yorumcuda onun vagonu... Yazının başında 2 ayrı tren ten bahsetmiş üstad ammaaa insanların gidemediği yer den bahsetmiş örneklenirme olarak ta Türkiye yi göstermiş??? allah allah bizler 30 yıldır marslılara mı hizmet ediyoruz. Rusların modası geçecekmiş falan filan,,, hadi desene almanların modası geçecek diye... Ruslarda 9 ay çetin kış yaşanıyor bu insanlar yazın 910 günlüğüne deniz hasretinden kıvranıp hayaller kurup para biriktirip gerekirse keçisini satıp türkiyeye geliyor... Ben size şunu söyleyeyim... Sayenizde sadece tabak toplayan bi garson kitlemiz, kola ve bira veren bir barmen kitlemiz, soğan doğramasını öğrenipte kenini kısım şefi sanan aşçılarımız oldu... Bu işte eğitim almayan yeterli bilgi ve deneyim sahibi olmayan biiirr sürü G. müdürlerimiz oldu... Şimdi şapkanızı önünüze alın lokomotif ve vagon arkadaşlar tekrar düşünün...

  • Turizm amelesi 14.03.2013 - 08:47

    Geçen gün bir yazınızda herşey dahil sistem kaldırılmalı gibi birşey yazmışsınız.Turizm anca öyle kurtulur falan filan.Valla bizler sizin kulağınızı hergün çın çın çınlatıyoruz,türkiyeye il herşey dahili getiren kişi siz değilmiydiniz.

  • Nezihi Temel Albayrak 14.03.2013 - 03:44

    Tespitleriniz çok çok doğru ve yerinde. Ellerinize ve ağzınıza sağlık. Dalmaçya kıyılarının yine popüler olmaya başladığı, Mısırın, Yunanistan ve İspanyanın da ekonomik krizler nedeniyle fiyatlarını aşağıya çektiği de dikkate alındığında hem kültür hem de altenatif turizm seçeneklerini çoktan hayata geçirmemiz gerekiyordu. BAKA ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi beraberce, Burdurda hemen her tür müşteri profiline uygun Eko Turizm, Kır Çiftlik Turizmi, İnanç Turizmi, Kış Turizmi, Göl Turizmi, Gastronomi Turizmi, Flora (Botanik) Turizmi, Mağara Turizmi konularını içeren hem akademisyenleri hem de bizim gibi faaliyetin içindekileri kapsayan çok güzel bir çalıştay düzenlediler. Sizin de belirttiğiniz gibi deniz kum güneşin ötesini görmemiz gerekiyor. Umarım geç kalmayız.

  • Zafer Cengiz 14.03.2013 - 02:14

    Turizm duayenliginiz çerçevesinde 4 paragrafta kolayca özetlediğiniz reçeteye (araştırmacı yazar misyonumuzla) acil DESTEK vermek boynumuzun borcudur Sn. Kınay... Çizmiş oldugunuz çerçeveye YOL PLANI: (1) Her destinasyonda (6 yıldır R.Gazetede unutulan?) TURİZM KONSEYİ örgütlenmesi ile, tüm paydaşların birlik içinde yerel sorunlarını çözmeleri ve tüm gelişmeleri yönetebilmeleri (2) Destinasyon WEB lerinde, yerel ürünleri dünyaya tanıtmaları ve çagdaş PAZARLAMA ortamı oluşturmaları (3) Bu birliktelik ve atılım ortamında yenilikçi internet fırsatlarından AZAMİ düzeyde yararlanmaları (4) Tüm destinasyonların Ankarada buluşarak ULUSAL KONSEY sinerjisini oluşturup körüklemeleri... Piyasanın yıllarca ve ısrarla DUYARSIZ kalmaya devam ettigi bu somut REÇETEYE Ne dersiniz...???

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.