Turizmde ‘patlama’ olurken oteller neden bir bir satışa çıkıyor?

Turizmde ‘patlama’ olurken oteller neden bir bir satışa çıkıyor?

2016 sezonunda büyük kriz yaşayan, 2017 yılında toparlanma sürecine giren 2018’de tarihinin en yüksek turist sayısına ulaşan Türkiye’nin gözde turizm bölgelerinden Marmaris’te onlarca otel satılık. GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu bu durumu, geçtiğimiz yıllarda borçlanan otellerin şimdi kredi bulamamasına bağlıyor.


Muğla’nın Marmaris ilçesinde irili-ufaklı onlarca otelin satışa çıkarıldığı belirtiliyor. Turizmde rekor kırıldığı belirtilen 2018 yalında otellerin satışa çıkarılması dikkat çekiyor.

İRİLİ-UFAKLI ÇOK SAYIDA OTEL SATIŞTA

Konuyu haberleştiren Sözcü gazetesinden Mustafa Sarıipek haberinde, ‘’Uzunyalı'da denize 10 metre 36 milyon 500 bin liraya satılık otel. Armutalan'da 40 milyona 4 yıldızlı, 11 milyona, 9 milyon 500 bin liraya satılık oteller. Turunç Mahallesinde 48 milyon 800 bin liraya mavi bayraklı plaja sahip otel. Turunç'ta 21 milyon 360 bin liraya, 18 milyon 900 bin liraya, 14 milyon 685 bin liraya, 3 milyon 477 bin liraya, 1 milyon 900 bin liraya satılık oteller. İçmeler Mahallesinde 22 milyon liraya 38 Odalı 3 yıldız Plaja 2 dk. Satılık otel. Yine aynı mahallede 6 milyon 100 bin liraya, Marmaris merkezde 30 milyona, Selimiye'de 11 milyon 300 bin liraya 4 yıldızlı ve 10 milyon 650 bin liraya deniz manzaralı butik taş otel. Orhaniye'de 13 milyon 320 bin liraya turistik tesis satılık.’’ diye yazdı.

‘’BÜYÜK OTELLERİN SIKINTILARI ÇOK DAHA BÜYÜK’’

İyi geçen sezon sonrası otellerin neden satılığa çıkarıldığı ile ilgili değerlendirme yapan Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, önceki iki yılda borçlanan otel sahiplerinin bankalardan yeni kredi çekememesi nedeniyle nakit sıkıntısına girdiklerini söyledi. Otelcilerin nakit sıkıntısı yaşadığını dile getiren Bülbüloğlu, “Önceki iki yılın çok ağır geçen krizini atlatamayan çok arkadaşımız var. Bu sene herkes iyi para kazandı ama iyi kapatamayanlar, tökezleyenler var. İki yılı ağır geçirenler bu seneyi de iyi geçirdi diyemeyiz aslında. Büyük otellerin sıkıntıları çok daha büyük. Küçük otelin bütçesi de küçük. Büyükler otelini doldurabilmek için fiyatları 4 yıldız fiyatına indirmek zorunda kaldı. Bu da kar oranını çok düşürüyor. Özellikle Akdeniz çanağındaki büyük oteller genelde inşaat firmaları, sanayici ya da tekstilcinin. Onlar kötü giden ekonomiden etkilenince nakit akımı bozuldu. Zorunlu olarak bazı otelleri ellerinden çıkarmak zorunda kaldılar” dedi.

‘’BANKALAR ARTIK UZUN VADELİ DÖVİZ KREDİSİ VERMİYOR’’

Bülbüloğlu nakit sıkıntısında olan otel sahibinin doğal olarak yeni bir kredi almak için bankaya müracaat ettiğinde en büyük sıkıntıyı yaşadığını hatırlatarak “Eskiden döviz kredisi alabiliyorduk. Şu anda hiçbir banka yüzde 12 ya da 13 faiz ile bu dövizi artık vermiyor. Hele uzun vadeli kredi bulmak artık hayal. Ülkenin çok tanınmış holdingleri ciddi nakit sıkıntısı yaşıyor. Otelcilik kar marjı çok düşük olan bir sektör” diye konuştu.

‘’ÖNÜMÜZDEKİ 3-4 YIL İYİ GEÇER’’

Bülent Bülbüloğlu eğer ülkeler arasında savaş ya da büyük sıkıntıların yaşanmaması halinde özellikle 2019'un da çok iyi geçeceğini belirterek “Nakit sıkıntısına girmeyen otellerin başta 2019 olmak üzere ondan sonraki bir iki yıl daha iyi bir turizm potansiyeline sahip olacak. Satışlar çok iyi gidiyor. Hemen her pazarda canlılık var.” yorumunda bulundu



Bu Haber 13.12.2018 - 17:42:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.