Korona, havacılıktaki 21 yıllık büyümeyi aylar içinde yok etti

Korona, havacılıktaki 21 yıllık büyümeyi aylar içinde yok etti
Koronavirüs pandemisi, havacılık sektöründeki 21 yıllık büyümeyi aylar içinde yok etti.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Açıklanan yeni veriler, havacılık sektöründeki 21 yıllık büyümenin koronavirüs nedeniyle yok olduğunu gösteriyor.

Yüzde 67 düşen küresel hava yolu yolcu sayısı 1999 seviyesine gerilerken, 3 Ocak'ta 95 binle 2020'nin en fazla uçuşu gerçekleştiği havacılık sektörü, 2020'nin 25 Nisan'ında yüzde 86 düşüşle 13 bin 600 uçuş gerçekleştirildi.

Uçuş sayısı 33,2 milyondan 16,8 milyona düştü

2019 yılı ile kıyaslandığında 2020 yılında uçuş sayısı yüzde 49 düşüşle 33,2 milyondan 16,8 milyona geriledi.

Kapanan sınırlar ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle 2020 yılında yapılan tarifeli uçuşların 13 milyonu (yüzde 77) iç hat, 3,8 milyonu ise (yüzde 23) dış hat uçuşuydu.

En fazla uçuşu Southwest Airlines yaptı

Dünya çapında ve Kuzey Amerika'da en fazla uçuşu 869 bin 800 ile Southwest Airlines yaparken, onu 500 bin 700 uçuşla Güney Asya'da China Southern Airlines, Avrupa'da 207 bin uçuşla Ryanair, Latin Amerika'da 138 bin 500 uçuşla Azul, Orta Doğu'da ise 84 bin 100 uçuşla Qatar Airways takip etti.

Filoların yüzde 30’u hala yerde

Dünya çapında hava yolu şirketlerinin filolarının yüzde 30'u hala yerde bulunuyor. Buna karşın, kısa mesafe uçağı Airbus A320 Neo'ların yalnızca yüzde 10'unun yerde olması, geleceğe iyileşme belirtisi olarak görülüyor. Çünkü seyahatler kıs mesafe veya iç hatlarla başlayacağı ve bu mesafelerde canlanmaya öncülük edecek uçakların ise dar gövdeliler olduğu ifade ediliyor.

Hava yolu şirketlerini bundan sonra neler bekliyor?

Seyahat endüstrisi data/analiz şirketi Cirium'un hazırladığı raporda, hava yolu şirketlerinin 2021 yılı için şu öngörülerde bulunuldu:

1. Konsolidasyon: Başta Güney Asya olmak üzere, dünya genelinde çok sayıda birleşme ve satın alma yoluyla, daha fazla konsolidasyon yaşanacak.

2. Yeni nesil uçaklar: Airbus A320 Neo ve yeniden göklere dönen Boeing 737 Max gibi uçaklar, operasyon maliyetlerini düşürecek.

3. Uçakların emekliye ayrılması veya konfigürasyonu: Boeing 747 ve benzeri (ihtiyaç dışı) uçaklar daha fazla emekliye ayrılacak. Kargo taşımacılığı için konfigüre edilecek uçak sayısı da artacak.

4. Talebi yeni yollarla öngörmek: Yılın dördüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre rezervasyonlarda yüzde 78 düşüş yaşandı. Bu durum sektörün talebe dönük tahminlerini değiştirecek. Online aramalar taleb hesaplama noktasında birincil göstergeler haline geliyor.

5. Hava yollarının operasyonel esnekliği: Rezervasyon sürelerinin 6-12 aydan 6-8 haftaya düştüğü bir ortamda, hava yolu şirketlerinin daha esnek ve dinamik bir planlama yapması gerekecek.

6. Otomatik yolcu deneyimi: Yapay zeka teknolojisi sayesinde otomatikleştirilecek yolcu deneyimi ve gerçek zamanlı proaktif bilgi, daha kritik hale gelecek.

7. Uçak kiralamarının yükselmesi: Uçak kiralama, yüzde 50 bandını geçerek uçakların finanse edildiği başlıca yöntem haline gelecek.

Cirium'un CEO'su Jeremy Bowen, ''Uluslararası seyahatlerin önemli ölçüde düşmesi ve özellikle Asya-Pasifik bölgesindeki yavaş toparlanma, hava yolu şirketlerinin 2019 seviyesine dönmek için uzun bir yolları var. Ancak Cirium olarak havacılık sektörünün daha genç ve daha tasarruflu uçaklar, doğru büyüklükteki filolar ile bu zor dönemi atlatacağından ve yavaş yavaş toparlanma yolunda ilerleyeceğinden eminiz.'' dedi.



Bu Haber 29.12.2020 - 19:28:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.